Властите издирват и правят всичко възможно да върнат в България

...
Властите издирват и правят всичко възможно да върнат в България
Коментари Харесай

Провалът на МВР! Единият от издирваните за смъртта на 18 мигранти, избягал

Властите търсят и вършат всичко допустимо да върнат в България мъж, забъркан в гибелта на 18 мигранти през вчерашния ден, който е съумял да се укрие в Гърция.

 

Това заяви, представен от Българска телеграфна агенция, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

 

По-рано денем на брифинг за хода на следствието беше обявено, че за един от упрекнатите е издадена европейска заповед за арест.

 

Въпреки че по време на брифинга проверяващите твърдяха, че никой от пътувалите в камиона мъже не е имал документи и възрастта и самоличността им са незнайни, в публично прессъобщение на прокуратурата по-късно денем се оповестява, че всички починали са жители на Ислямско емирство Афганистан.

 

Заради сложността на следствието то е предоставено на Национална следствена работа (НСлС) под управлението и надзора на Софийската градска прокуратура.

 

Ето какво съобщи през днешния ден вътрешният министър Иван Демерджиев: " Успели сме да респектираме хората, които се занимават с тази активност, с цел да стартират да транспортират мигранти в такива тайници, преднамерено пригодени в транспортните средства, до неотдавна нямаше такава процедура ".

 

Атанас Илков, шеф на " Национална полиция ", пък изясни, че " сме очевидци на сходни случаи в други европейски страни, при които също са починали хора. Но тук прави усещане, че един подобен престъпен случай се политизира, което не е добре ".

Не е добре да се политизира, обаче е обикновено политиците да го вършат преди избори. По-лошото е, когато Министерство на вътрешните работи шефове, които няма да вървят на избори, замазват неуспеха с нахални приказки, дразнещи всеки образован човек. 

 

На брифинга днсе оповестиха, че З3а 24 часа с помощта на общите старания на всички институции - Министерство на вътрешните работи, разследване и прокуратура, е разкрита цялата незаконна активност на проведената незаконна група, която е провела незаконен транспорт на емигранти

 

При последният подобен транспорт през вчерашния ден край София бе открит камион с труповете на 18 афганистанци и останали 36-ма в тежко положение. 

 

За едно денонощие бил осъществен голям размер от работа, претърсени са 20 адреса, назначени са над 30 експертизи, от някои от които към този момент има резултат, разпитани са голям брой очевидци. Установена е и схемата за работа на групата - ръководителят на групата е пращал GPS координати по " Телеграм " на хората, които в действителност са правили транспорта.

 

Първоначалните местоположения са били по българо-турската граница, по-късно мигрантите са били укривани в камиони и превозени до българо-сръбската граница, като са оставяли " пасажерите " си още веднъж на строго несъмнено място, още веднъж получено като координати по " Телеграм ".

" Разбира се, крайната дестинация на мигрантите не е била България, а главно Англия, Германия и Франция.

 

Плащали са от 5000 до 7000 евро по метода " хавал " - оставали са парите в обменни бюра в Турция, а когато дойдат в крайните си дестинации, каналджиите получават сумата. Нашите каналджии не взимат цялата, а единствено част от сумата. Шофьорите са получавали единствено по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата е взимат по-големи суми от 500 до 1000 евро ", разясни Сарафов.

 

Тайниците са били изработвани от самите каналджии в завод в село Каблешково, като са били оборудвани и с фолио, с цел да не могат скенери да засичат топлината от телата. Шефът на следствието изнесе и нелицеприятни детайлности от здравната експертиза на умрелите - те са изгубили живота си в резултат на афикция, като са умирали дълго и трудно от 20 до 60 минути.

 

В самият ден, когато се случва случаят, мигрантите са били натоварени в камиона към 7 - 7:30 сутринта, транспортното средство потегля по Автомагистрала " Тракия ", само че към Траянови врата водачът и спътникът му чуват тътен, приближаващ от каросерията. Те обаче не стопират, а не престават към границата, само че към село Локорско тропотът се ускорява неимоверно. Когато слизат, с цел да ревизират какво се случва, откриват хора в замаяно положение, само че и мъртви такива. В разследване на това те неотложно изоставят камиона, отиват до София, хващат рейс от Централна гара и се прибират в село Каблешково край Бургас, откъдето са родом.

 

" Може да кажем, че този случай от чиста човешка лакомия са били качени прекомерно доста хора - 52-ма, преди са били качвани, по техни показания, по 20-30 индивида ", означи Сарафов.

На собствен ред Атанас Илков, шеф на Главна дирекция национална полиция също акцентира резултата от положителното взаимоотношение сред институциите, само че посочи - такива закононарушения са чести заради ниските санкции, планувани за каналджийство в Наказателния кодекс. Илков прикани - идващият парламент да одобри законовите промени в тази тенденция, създадени и препоръчани от министър Иван Демерджиев.

 

Към момента са арестувани 7 души, като на 6 от тях са повдигнати обвинявания. " Но следствието е един развой и в границите на днешния, на утрешния ден, в понеделник, както обвинените, по този начин и обвиняванията може да се усилят ", посочи заместник-градски прокурор на София.

 

Ръководителят на групата е с букви В.К., престъпно проявен с " кариера " още от 1997 година, осъждан за каналджийство. Той е упрекнат точно за каналджийство, както за причиняване на гибел по несъобразителност на 18 души, превозвайки нерегламентирано пасажери. Другите обвинени участници в ОПГ-то - П.Я., осъждан за обири, Т.Т., осъждан за обири и шофиране след приложимост на алкохол, Х.Д. и водачът на камиона - А.А., осъждан за обири и шофиране след приложимост на алкохол.

 

Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд (СГС) за взимане мярка за неотклонение " задържане под стража ".

 

Друг участник в незаконната група е съумял да избяга в чужбина, откакто научил за станалото от новините, като прокуратурата е издала европейска заповед за арест и го е оповестила за търсене в Шенгенската система. По-късно стана ясно, че търсеният е в Гърция. Това съобщи пред bTV вътрешният министър Иван Демерджиев.

 

Останалите живи 34 мигранти са били настанени в 5 столични лечебни заведения, като все още за лекуване остават 19 души, а останалите са настанени в мигрантски центрове. Няма хора с заплаха за живота, заяви на собствен ред здравният министър Асен Меджидиев, който също взе участие в конференцията на следствието.

 

Ето и справката на прокуратурата за повдигнатите обвинявания на шестимата, оповестени единствено посредством буквите си.

 

За всички тях прокуратурата ще изиска от съда да останат в ареста:

 

А. А. е притеглен към наказателна отговорност за това, че:
От неустановена дата през януари 2022 година до 17.02.2023 година на цялата територия на Република България, е взел участие в проведена незаконна група - структурирано трайно съдружие на повече от три лица, формирано за да се правят в съгласие в страната закононарушения по член 280 от Наказателен кодекс и по член 281 от Наказателен кодекс, за които е планувано наказване отнемане от независимост повече от три години, като групата е основана с користна цел (получаване на приходи от незаконна дейност) на територията на гр. София и страната - закононарушение по член 321, алинея 3, т. 2, вр. алинея 2 от Наказателен кодекс.

На 17.02.2023 година на територията на гр. Бургас и гр. София, в съучастничество като съучастник, за да набави за себе си и за другиго имотна полза незаконно подпомагал чужденци - 52 лица от мъжки пол, с неустановена идентичност, жители на Ислямско емирство Афганистан, да обитават в страната и да преминат през територията на Република България от Република Турция към Република Сърбия - посрещнал горепосочените лица след прекосяването им на границата от Република Турция в Република България, осигурил превоз, като набавил за превозването им до Република Сърбия товарен автомобил, в който бил построен специфичен тайник, в нарушаване на закона, изразяващо се в непритежаването на български и непознати позволения за престояване на територията на Република България от посочените непознати жители, като действието е осъществено във връзка с повече от едно лице, във връзка с лице, ненавършило 16-годишна възраст, осъществено по метод, рисков за живота на лицата, проведено от незаконна група и е осъществено посредством потребление на МПС - закононарушение по член 281, алинея 2, т. 1-5, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

 

На 17.02.2023 година в землището на с. Локорско, при изискванията за без значение съпричиняване, по несъобразителност е предизвикал гибелта на повече от едно лице - на 18 лица от мъжки пол с неустановена идентичност, жители на Ислямско емирство Афганистан, заради неведение и немарливо осъществяване на правно регламентирана активност по смисъла на Закона за автомобилните транспорти, представляваща източник на нараснала заплаха - публичен транспорт на пасажери на територията на Република България, която е нямал право да упражнява, като казусът е изключително тежък - закононарушение по член 123, алинея 3, вр. алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

В. Х., П. Я. и Т. Т. са привлечени към наказателна отговорност за това, че от неустановена дата през месец януари 2022 година до 17.02.2023 година на цялата територия на Република България, са взели участие в проведена незаконна група - структурирано трайно съдружие на повече от три лица, формирано за да се правят в съгласие в страната закононарушения по член 280 от Наказателен кодекс и по член 281 от Наказателен кодекс, за които е планувано наказване отнемане от независимост повече от три години, като групата е основана с користна цел (получаване на приходи от незаконна дейност) на територията на гр. София и страната - закононарушение по член 321, алинея 3, т. 2, вр. алинея 2 от Наказателен кодекс.

 

В. К. е притеглен към наказателна отговорност за това, че:
От неустановена дата през месец януари 2022 година до 17.02.2023 година на цялата територия на Република България, е образувал и управлявал проведена незаконна група - структурирано трайно съдружие на повече от три лица, формирано за да се правят в съгласие в страната закононарушения по член 280 от Наказателен кодекс и по член 281 от Наказателен кодекс, за които е планувано наказване отнемане от независимост повече от три години, като групата е основана с користна цел (получаване на приходи от незаконна дейност) на територията на гр. София и страната - закононарушение по член 321, алинея 3, т. 1, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

На 17.02.2023 година на територията на гр. Бургас и гр. София, в съучастничество като съучастник, за да набави за себе си и за другиго имотна полза незаконно подпомагал чужденци - 52 лица от мъжки пол, с неустановена идентичност, жители на Ислямско емирство Афганистан, да обитават в страната и да преминат през територията на Република България от Република Турция към Република Сърбия - посрещнал горепосочените лица след прекосяването им на границата от Република Турция в Република България, осигурил превоз, като набавил за превозването им до Република Сърбия товарен автомобил, в който бил построен специфичен тайник, в нарушаване на закона, изразяващо се в непритежаването на български и непознати нарушавания за престояване на територията на Република България от посочените непознати жители, като действието е осъществено във връзка с повече от едно лице, във връзка с лице, ненавършило 16-годишна възраст, осъществено по метод, рисков за живота на лицата, проведено от незаконна група и е осъществено посредством потребление на МПС - закононарушение по член 281, алинея 2, т. 1-5, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

 

Х. Д. е притеглен към наказателна отговорност за това, че:
От неустановена дата през месец януари 2022 година до 17.02.2023 година на цялата територия на Република България, е взел участие в проведена незаконна група - структурирано трайно съдружие на повече от три лица, формирано за да се извършат в съгласие в страната закононарушения по член 280 от Наказателен кодекс и по член 281 от Наказателен кодекс, за които е планувано наказване отнемане от независимост повече от три години, като групата е основана с користна цел (получаване на приходи от незаконна дейност) на територията на гр. София и страната - закононарушение по член 321, алинея 3, т. 2, вр. алинея 2 от Наказателен кодекс.

На 17.02.2023 година на територията на гр. Бургас и гр. София, в съучастничество като съучастник, за да набави за себе си и за другиго имотна полза незаконно подпомагал чужденци - 52 лица от мъжки пол, с неустановена идентичност, жители на Ислямско емирство Афганистан, да обитават в страната и да преминат през територията на Република България от Република Турция към Република Сърбия - посрещнал горепосочените лица след прекосяването им на границата от Република Турция в Република България, обезпечил превоз, като набавил за превозването им до Република Сърбия товарен автомобил, в който бил построен специфичен тайник, в нарушаване на закона, изразяващо се в непритежаването на български и непознати позволения за престояване на територията на Република България от посочените непознати жители, като действието е осъществено във връзка с повече от едно лице, във връзка с лице, ненавършило 16-годишна възраст, осъществено по метод, рисков за живота на лицата, проведено от незаконна група и е осъществено посредством потребление на МПС - закононарушение по член 281, алинея 2, т. 1-5, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

На 17.02.2023 година в землището на с. Локорско, при изискванията за без значение съпричиняване с А. А., по несъобразителност е предизвикал гибелта на повече от едно лице - на 18 лица от мъжки пол с неустановена идентичност, жители на Ислямско емирство Афганистан, заради неведение и немарливо осъществяване на правно регламентирана активност по смисъла на Закона за автомобилните транспорти, представляваща източник на нараснала заплаха - публичен транспорт на пасажери на територията на Република България, която е нямал право да упражнява, като казусът е изключително тежък - закононарушение по член 123, алинея 3, вр. алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР