Влаковете на БДЖ са обречени на аварии, а закъсненията са

...
Влаковете на БДЖ са обречени на аварии, а закъсненията са
Коментари Харесай

БДЖ брои по 40-50 инцидента с влакове всеки месец

Влаковете на БДЖ са обречени на повреди, а закъсненията са неизбежни. Това призна Григори Григоров, началник на Съвета на шефовете на " Холдинг БДЖ ", единствено ден след следващия случай по релсите - възпламени се локомотив на пътническия трен Бургас-Сливен. Причината е в престарелия преносим състав на държавното предприятия, заключи Григоров пред БНР.

БДЖ разполага с към 300 вагона на междинна възраст 35 години, които постоянно излизат от строя. За да извършва разписанията си, са нужни по 128 вагона на ден, а нормално по към 15 не доближават, тъй като ненадейно са се развалили. " Между 40 и 50 случая на месец се случват. Това е наклонност, която не се е подобрила през последните 12 месеца, само че през идващите 12 това ще бъде мощно усъвършенствано ", увери ръководителят на жп холдинга. Той призна, че поради дефицита на вагони и локомотиви неспазването на графика и закъсненията ще продължат.

Ремонтите водят до " дефицит на преносим състав и до по-ниско осъществяване на графика ", установи Григоров, като посочи, че се надява усъвършенстване да се усети в идните месеци. През първите осем месеца на годината са ремонтирани 100 вагона, а до края на годината се чака да бъдат върнати в експлоатация още 50. 

Новото управление на железниците, което бе назначено в края на 2018 година, ще разчита и на покупка на нова техника. Търгове ще бъдат оповестени поетапно до края на годината и при започване на 2020-а. През януари 2019-а Григоров и сътрудниците му обясниха, че си слагат за задача " да изкарат БДЖ от ХІХ век ". 

" До края на септември или началото на октомври ще бъде оповестена поръчка за нови 6 локомотива или 10, които ще бъдат на 160 км/ч. Надяваме се за 12 месеца да бъдат доставени ", разгласи Григоров и добави, че има планувани 64 млн. лв. за възстановяване на техническото положение на влаковете, само че може би няма да бъдат вложени напълно през тази година, тъй като поръчките вървят постепенно.

 

ЦЕНИ

Григори Григоров увери, че повишаване на пътуванията с влак няма да има, само че ще има битка с гратисчиите. През юли транспортният министър Росен Желязков популяризира новата система за издаване на жп билети.  " Оттук нататък ще могат да се закупуват билети онлайн, което ще понижи опцията да се купуват транспортни документи без каквато и да е отчетност, каквито практики имаме ", съобщи Желязков. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР