Влажните зони - ценни екосистеми в борбата със затоплянето на

...
Влажните зони - ценни екосистеми в борбата със затоплянето на
Коментари Харесай

Влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите

Влажните зони - скъпи екосистеми в битката със стоплянето на климата, изчезват три пъти по-бързо от горите, предизвести научният институт по опазването им Тур дю Валат, заяви Агенция Франс Прес.

В навечерието на Световния ден на влажните зони, шефът на института, ситуиран в Камарг, Южна Франция, където е най-голямата влажна зона в страната, съобщи пред в. "Прованс ":

"Говорим доста за амазонските гори, там е трагично, само че влажните зони изчезват три пъти по-бързо и това като че ли не вълнува хората ".

Изчезването им е доста рисково, съгласно Жан Жалбер, тъй като влажните зони са "най-продуктивната екосистема на планетата ". Покритите с вода терени са единствено 6 %, само че обезпечават четвърт от първичната подуктивност, т.е. живота, който е в основата на хранителната верига ".

Влажните зони дълго време се свързват с заболяванията, които са присъщи за тях и по тази причина ги унищожават.

"С изгубването им обаче тези хората стартират да осъзнават, че тези зони имат доста значима роля, изключително що се отнася до измененията в климата " , твърди Ж. Жалбер и ги дефинира като "климатични амортисьори ".

Световният ден на влажните зони припомня за подписването на интернационално съглашение за тях - Конвенцията от Рамстар, първи стадий от осъзнаването какъв брой значимо е да бъдат опазени тези екосистеми в света.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР