Влажните и дъждовни дни все още не са настъпили, но

...
Влажните и дъждовни дни все още не са настъпили, но
Коментари Харесай

Есенни неволи: кои кожни и ставни болести се влошават

Влажните и дъждовни дни към момента не са настъпили, само че пациентите пред кабинетите на лекарите са станали доста повече. И това не е единствено поради сезона на простудите. Кои кожни и ставни болести карат пациентите да реагират с по-висока сензитивност към есента?

Ревматизъм, артроза, артрит

Костите и ставите неслучайно се назовават вътрешен барометър. При ревматоидния артрит, артрозата, остеоартрита и артрита се повреждат освен те, само че също по този начин и нервните окончания. Когато влажността на въздуха се увеличи, нервните окончания на засегнатите стави отичат, а понижаването на температурата предизвиква болежка. Колебанията в атмосферното налягане трансформират налягането в кухината на ставата и ставната капсула, което нервира нервните окончания. Затова при смяна във времето костите на такива пациенти стартират да “болят ”.

Лечението на ставните болести е дълъг и комплициран развой, който включва антивъзпалителни медикаменти (включително хормонални), физиотерапия, в случай че е показано - лечебна физкултура. Най-важното е, че би трябвало да се организират под контрола на експерт.

Кожни болести (псориазис, екзема, атопичен дерматит)

Есента е и сезонът, в който се обострят и по-голямата част от кожните болести (екзема, псориазис и атопичен дерматит). Но в случай че пациентите с тежки болести на кожата са под непрекъснато лекарско наблюдаване, не си коства да се безпокоят ненужно от появяването да вземем за пример на обриви. Но атопичният дерматит не би трябвало да се подценява - това не е просто детска болест, която с възрастта може да отзвучи независимо, а едно от най-често срещаните и съществени хронични болести, от което страдат над 600 хиляди души. Много е значимо да се диагностицира заболяването в ранен стадий.

Първите признаци на атопичния дерматит са: зачервяване, сухота и сърбеж на кожата. По време на обострянето се появяват области със зачервяване с размити граници. Ако сърбежът не може да бъде овладян, на мястото на обрива могат да зародят труднозарастващи, мокрещи ерозии. Съществува неправилното мнение, че обострянето на атопичния дерматит може да се “изтърпи ”. Това е рискова илюзия. В някои случаи може да се следи ремисия (подобрение), което от време на време се случва непринудено, само че в множеството случаи усъвършенстване се реализира единствено вследствие на приложеното лекуване.

Когато става дума за протичането на по-леките форми на болестта, предлагат се външни средства, благодарение на които болестта може да се управлява. При умерено и тежко протичане честотата и продължителността на обострянията се усилва до 3-5 пъти в годината и се трансформира в сериозен проблем за пациентите, в това число психически: в множеството случаи те изпитват стеснение да излизат от вкъщи си. Днес за такива пациенти има създадени нов тип препарати: биологична (таргетна) терапия, която влияе на основните механизми на възпалението и дава опция за бързо усъвършенстване. За основаването на такова лекарство беше оповестено неотдавна, по време на Европейския конгрес по дерматология и венерология.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР