Владо Бучковски е освободен от длъжността специален представител на страната

...
Владо Бучковски е освободен от длъжността специален представител на страната
Коментари Харесай

Скопие освободи Владо Бучковски

Владо Бучковски е освободен от длъжността специфичен представител на страната в договарянията с България. Това реши държавното управление на Република Северна Македония. Причини не се показват. Той бе назначен като специфичен делегат в края на 2020 година, а предходната година мандатът му бе удължен с още една година. Освобождаването му става в навечерието на встъпването в служба на новия кабинет с министър председател Димитър Ковачевски.

" За мен беше чест да бъда специфичен представител на държавното управление за връзките с България през последните 13 месеца. Бях назначен две седмици след блокадата на България при извънредно комплицирани условия. Беше нарушено взаимното доверие и преобладаваше речта на омразата ", сподели за МИА Бучковски. И добави: " Дори при такива неподходящи условия направих всичко допустимо разговорът да не замре и да няма по-нататъшна отрицателна ескалация в връзките сред двете страни. Един мой другар от София постоянно ми споделяше: " Ти си страж на огъня тук, не разрешаваш да бъде угасен..., огънят, който подклажда вярата, че България и Северна Македония могат и ще бъдат час по-скоро същински другари и съдружници. " Владо Бучковски изрази вяра, че с уговорката си е дал своя принос, който ще бъде значим за скорошното обновяване на разговора сред двете държавни управления и двамата нови министър председатели, разговор, който ще протече с нова позитивна сила и нова преговорна методология.

Властите в Скопие чакат, че в диалозите сред номинирания за министър председател Димитър Ковачевски и българския му сътрудник Кирил Петков ще бъдат избрани пътищата, ресурсите и стъпките за окончателното решение на отворените проблеми, опирайки се на изискванията и триумфите, реализирани от всички заинтригувани страни в процесите досега.

Правителството в Скопие благодари на досегашния представител за разговора с България Владо Бучковски за " всички задължения и старания, съдействали за поддържането на добросъседски и другарски връзки сред Северна Македония и България във времена на провокации, които допускаха нуждата от умен, толерантен и безрезервен метод към намирането на решения ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР