Владислава Лазарова от bTV е един от най-добрите познавачи на

...
Владислава Лазарова от bTV е един от най-добрите познавачи на
Коментари Харесай

Първият автограф на Везенков и сълзите на един треньор

Владислава Лазарова от bTV е един от най-хубавите познавачи на баскетболната игра у нас. Колегата написа прекрасен материал на уеб страницата на малкия екран за най-хубавия български състезател под коша - Александър Везенков. Публикуваме го без редакция:

" Аз, Александър Везенков, през днешния ден - 14 април 2006 година, давам първият си подпис на моя треньор Адонис Христу с обещанието, че един ден ще стана суперзвезда от международна големина. "

Детски почерк със наследник химикал върху намачкано парче хартия. Спомен за цялостен живот. Поличба. Предсказание. Знак на ориста. Парче хартия, което един треньор пази като очите си към този момент 11 години и 2 месеца.

Никозия. Баскетболната зала на Апоел се пръска по шевовете от деца. Край на тренировката. Едно момче одеве е играло доста, доста добре и един треньор търси метод да го окуражи. Да му вдъхне смелостта, която все остава в сянката на вродената му невзискателност. Да го накара да измъкне отдолу под фланелката си крилата, които настойчиво крие. Да ги разпери един път вечно. И да полети.

- Хей, момчето ми. Ела тук, ела. Искам да ми дадеш подпис.
- Аз?! Добре, само че не знам по какъв начин. Не знам по какъв начин се прави?
- Пиши: Аз, Александър Везенков, през днешния ден - 14 април 2006 година, давам първият си подпис на моя треньор Адонис Христу с обещанието, че един ден ще стана суперзвезда от международна големина.

Тогава Адонис Христу е на 29 години, млад и прохождащ в специалността, само че упорит ментор от детската баскетболна академия на Апоел Никозия. В тима му за момчета до 11-годишна възраст изпъква 10-годишния Александър Везенков - хлапак с постоянно търсещи, жадни сини очи, скандинавено руса коса и неизчерпаема сила.

Александър, който е роден в Никозия, попада при Адонис едвам 9-годишен и двамата работят дружно до заминаването му в Арис Солун през 2009 година Адонис завежда Саша и на първия му интернационален камп - в Словения, проведен от легендата Юре Здовц - международен и два пъти европейски първенец с някогашна Югославия, първенец в Евролигата с френския Лимож. Впоследствие му гостува в Солун и изпитва горделивост, гледайки онлайн по какъв начин тогавашния малчуган от " Апоел " крачи решително към баскетболния Олимп.

Днес, Адонис е на 40, през ръцете му са минали и не престават да минават стотици деца, влюбени в играта под двата коша, които той възпитава, тренира и води по кампове и шампионати из цяла Европа. Деца, които не престават да го боготворят, даже когато от дълго време са излезли от залата му.

Днес Александър Везенков е съвсем на 22, преди броени дни стана първият българин, изтеглен в драфта на НБА (избран под №57 от Бруклин Нетс) - събитие, което с нищо не наруши подготвителния му режим на командос оттатък океана.

Везенков продължава да работи крепко върху физическата си форма в Орландо при гуруто на десетки НБА звезди Джеф Игуеар, а от нощта на драфта насам Адонис не стопира да плаче. От горделивост, от трогване, от вилнеещи в душата му усеща и от връхлитащи го един през различен мемоари за русия малчуган.

" Ти порасна, момчето ми. Успех в НБА. Успех в кариерата. Хубав живот ти искам, мой Александре ", написа първият треньор на Саша Везенков във " Facebook " и разгласява намачканото листче скъпа хартия с подписа. Дори го прави своя профилна фотография във " Facebook ".

Трогателната история излиза стремително на първа страница на вестник " Политика " в Никозия и бързо обикаля кипърските, а и гръцките медии, които от 23 юни насам, не стопират да се радват на избирането на крилото на " Барселона " в драфта.

Също като нас. Или съвсем.

Всяко дете на този свят заслужава да срещне в залата своя Адонис, който да го огледа в очите, да му подаде намачкан лист хартия и химикал. И да му каже: ПИШИ...

Адонис просто ни сподели пътя. А ние ви разказахме историята зад ИСТОРИЯТА.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР