Владислава КРЪСТЕВА*Свидетели сме на бързо променящите се условия за сътворяване

...
Владислава КРЪСТЕВА*Свидетели сме на бързо променящите се условия за сътворяване
Коментари Харесай

Кое е най-добре за нашите деца?

Владислава КРЪСТЕВА*

Свидетели сме на бързо изменящите се условия за сътворяване на музика през днешния ден, на неимоверно необятното пространство, в което се вместват многообразни типове и стилове музика. Съдържанието им е пропито с всички присъщи за съвремието ни "предизвикателни " детайли. На последно място, за жалост, се обръща внимание на музикалността. А това е най-важната област, обвързвана с музикалното образование и развиване на нашите деца. Привлечени от новите технологии, от изобилието на модерни действия и от устрема да сме "в крайник с времето ", все по-рядко се замисляме кое е най-добре за тях.
Музиката, като важен съставен елемент на естетическото образование, е доста близка до прочувствената природа на децата. Тя подтиква и развива техните душевен и физически качества. Когато децата учат и пеят песни, те запомнят доста музикално-поетични наличия, които развиват тяхното мислене. А честите повторения на песента и слушането на музика способстват за развиването на паметта.
Пеенето в най-общия смисъл е активност, при която се възпроизвежда избрана мелодия с глас. То обаче е израз на осъзнато предпочитание, на разкрепостена воля, на прочувствена ангажираност към наличието на песента, на самоутвърждаване в качеството на реализатор и предпочитание за хвалба от другите, без значение от обикновената форма на музициране в най-ранна детска възраст. Песента е едно от най-старите и могъщи средства за музикално-естетическо развиване и образование. Тя се преглежда като обект за разбиране и асимилиране от децата, като познание за музиката и като средство за образуване на привички, умения и качества. С песента, с пеенето се укрепва волята, възпитава се вниманието на децата, което става по-стабилно и по-концентрирано.
Основа на пеенето и на говора е гласът, основно гласните звуци. Без тях няма пеене, нито диалект. Затова и смисъла на музикалното образование в развиването на говора е изключително значимо в ранното детство, когато диалект и пеене са преплетени. Това е интервал, когато посредством изразително пеене се получава експресивен диалект. Не на последно място пеенето се употребява и като средство за коригиране на минусите в детския диалект. Затова и музикалното образование може доста да способства за социализацията на детето. Когато пее, свири и слуша музика дружно с другите деца, то изявява себе си като част от едно цяло - възпитава се в приемливост и искреност към другите, към условията на пеенето и свиренето, последователно придобива умения за обществена ангажираност и контакти с близките. Дали се замисляме за тези неща? Дали оценяваме труда на педагозите, които са в положение да създадат знамение с нашите деца?
Всяко дете, занимаващо се с класическа музика, модулира в себе си нравствен човек, възпитава възприятие за креативно преоткриване. Музикалното образование, повече в сравнение с други душевен процеси, а и другите форми на естетическото образование, има огромно значение за развиването на детските страсти. Музиката най-непосредствено внася наслада в живота на децата. И в това се крие нейното въздействие и мощ.
Не всяко дете, занимаващо се с музика, би трябвало безусловно да стане музикант. Но е значимо да осъзнаем и да оценим изгодата от цялостното влияние на музиката върху психическото и прочувственото развиване на децата. Колко пъти сме чували, а и изпитвали върху себе си урока, че със усърдие, труд и воля човек може да реализира триумф във всяка активност. Ако оценим изгодите от същинската, стойностната музика за нашите деца, ще осъзнаем, че посредством нея те могат да възпитат в себе си морални полезности, да се разграничат от посредствените и да изградят имунитет против пошлостта на модерното ежедневие.

* Авторката е вокален реализатор, възпитател - магистър по "Музикално майсторство " и "Музикална педагогика "


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР