Владислав Панев е финансист, съпредседател на Зелено движение. Текстът е

...
Владислав Панев е финансист, съпредседател на Зелено движение. Текстът е
Коментари Харесай

Нямаме нормална среда за бизнес, ЦАРЯТ Е ГОЛ

Владислав Панев е финансист, съпредседател на Зелено придвижване. Текстът е от профила му във " Facebook ".

Това, което се случва в енергетиката, е в действителност шок, и то надалеч освен поради това, че компаниите на Доган и Ковачки получават наготово стотици милиони. Че тровят жителите, като горят боклуците на Европа, без да имат добра технология за това. И получават големи дотации за саждите, които създават. А пък промишлеността заплаща рекордна за Европейски Съюз цена на тока.

Големият проблем е, че властта се стреми да стопира нововъведенията,

динамичното развиване на бранша, навлизането на нови конкурентни играчи, които могат да сдъвчат и да изплюят нерентабилните мастодонти на олигархията за броени години. Енергетиката в света се развива извънредно динамично, като цените на новите слънчеви и вятърни мощности към този момент са по-ниски от въглищата. Примерите са към този момент безчет.

България би трябвало да отвори оптимално пазара за мощна конкуренция, която ще реформира бранша и дълготрайно ще понижи цените и ще ни обезпечи самостоятелност от огромните снабдители.

Вместо това

властта желае да строи АЕЦ " Белене ", която би продавала по-скъп ток от каквото и да било друго.

А Бойко Борисов се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Може да разяснява всевъзможни глуопотевини, само че не и значимите неща. Ролята - хората да го считат за тъп и по тази причина да се измъква постоянно, че не е знаел, очевидно му подхожда.
Нямаме потребност от министър председател, който бяга от отговорност и обогатява олигархията.

Българската енергетика може да притегли милиарди частни вложения в нови мощности, във връзки на мрежата със съседите, в умни мрежи. Това ще даде голям тласък за стартъпи и настоящи компании да се трансфорат в мотори на българската промишленост и ще повлияе освен на енергетиката, само че и на превоз, промишленост и стопанската система като цяло. И на чистотата на въздуха, несъмнено.

Можем да се превърнем в хъб за нови технологии, тъй като хората и ноу хауто ги имаме. Нямаме естествена среда за правене на бизнес и би трябвало да кажем, че ЦАРЯТ Е ГОЛ. Той не просто разпределя ресурсите към околните си, само че по този метод ограбва капацитета на страната да просперира. За да могат няколко играча да държат монопола си, това значи хиляди други да бъдат с подрязани криле, да не могат да основават добавена стойност и работни места. И да търсят (успешно) реализация на открито.

Не е проблем, че Доган и Ковачки ще получат нови 100 милиона и тази година.

Проблем е, че поради това други хора няма да влагат милиард.

И вижте единствено какво се случва с огромните активи през последните години. Излиза ЧЕЗ, влиза Доган (ТЕЦ Варна). Излизат шведите, Нова ТВ отива при Домусчиев (с помощта на Комисия за защита на конкуренцията, която изгони Петр Келнер). Това не са вложители, които ще докарат нови технологии и разцвет, а такива, които ще оглозгат каквото има.

Средата за бизнес се утежнява и това се дължи на властта. Добре, че сме част от огромен пазар, с цел да може да имаме динамичност в браншове, които са надалеч от държавната интервенция. Време е да пренесем това и върху мощно подвластните на ръководството браншове като енергетиката.

Това може би са прекомерно смели фантазии, само че други са ги осъществили, какво ни пречи и на нас? Да не сме по-глупави? Изобщо не сме!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР