Владислав Горанов Всичките констатации от доклада на ДАНС за слабости

...
Владислав Горанов Всичките констатации от доклада на ДАНС за слабости
Коментари Харесай

Горанов: Слабостите в акцизната система, засечени от ДАНС, са отстранени отдавна


Владислав Горанов

Всичките констатации от отчета на ДАНС за недостатъци в акцизната осведомителна система на Агенция " Митници " (БАЦИС) са отстранени и то от дълго време – още през 2016 година Това разяснява в петък финансовият министър Владислав Горанов. Преди ден прокуратурата се произнесе, че в отчета не се съдържат данни за закононарушение и не е формирано следствие.

В търсене на причини за вота си на съмнение към държавното управление, в сряда водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова притопли остарелия скандал от 2016 година за възможни недостатъци на акцизната система, които разрешавали тя да бъде манипулирана. Нинова изиска отчетите от инспекциите, които са от 2016 година, да бъдат разкрити.

" Докладът показва вероятни недостатъци на системата, в него няма да видите съответни данни за осъществени закононарушения или за отклонение от заплащане на налози, а единствено разбор на системата като функционалност и предизвестие за евентуални опасности, които би трябвало да бъдат отстранени ", изясни Горанов.

Той разяснява още, че се е учудил за какво е решено отчетът на ДАНС да бъде конфиденциален.

" Аз нямам никакви терзания от него – нито преди, нито в този момент, по тази причина и се обединихме към това, че отчетът би трябвало да бъде показан ", сподели още Горанов. По думите му рекомендациите в документа са 9, те са чисто софтуерни, свързани са със сигурността на системата и с евентуалната опция за злонамерени офанзиви извън тя да бъде манипулирана по някакъв метод.

Според финансовия министър тематиката " БАЦИС " е част от опита на опозицията да се извърши със наличие претекстът за вота на съмнение, което съгласно министър Горанов е много неблаговиден опит. " Аз бих желал да попитам – по време на държавното управление на тройната коалиция по какъв начин се е осъществявал изобщо контролът по придвижването на акцизните артикули, тъй като в първия мандат на ГЕРБ беше основана системата БАЦИС ", съобщи Горанов.

Министърът разяснява още, че Българска социалистическа партия са икономисали на обществеността, че по самодейност на Агенция " Митници " е почнала инспекцията на ДАНС, завършила с въпросния отчет.

" Резултатите на база постъпленията в бюджета опровергават дейностите на опозицията – 2017 година по отношение на 2014 година приключи с 6.5 милиарда лева повече доходи в българския бюджет ", сподели още Горанов. По думите му от към 27% данъчни доходи като дял от Брутният вътрешен продукт за 2014 година в 2017 година страната приключва с 29.5%. " Това повишаване на данъчните доходи в каузи на Брутният вътрешен продукт значи единствено едно – по-голяма събираемост на приходите ", твърди финансовият министър.

Той прикани да не се търси конспирация в отчета на ДАНС.

" За да се спре спекулата по тематиката БАЦИС, ще предложа на сътрудниците от Агенция " Митници " да възложат и един външен одит, да вземем за пример от " Информационно обслужване ", тъй като макар че всеки ден се надгражда системата, киберпрестъпленията са заплаха, която се ускорява ", сподели още Горанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР