Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС След години на икономии и инфраструктурни

...
Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС След години на икономии и инфраструктурни
Коментари Харесай

За първи път ГЕРБ направи социален бюджет


Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

След години на икономии и инфраструктурни цели като санирането и автомагистралите, ГЕРБ направи очебийно обществен бюджет за 2018 година и по този метод показва предпочитание да влага освен в пътищата, само че и в хората.

С Бюджет 2018 година образованието ще получи спомагателни 490 млн. лева по отношение на проекта за 2017 година, опазването на здравето – 500 млн. лева повече, обществената сфера – 740 млн. лева повече, а бранш " Сигурност " - с 280 млн. лева повече, главно за нарастване на заплатите.

Това демонстрира планът на първия бюджет на третото държавно управление на ГЕРБ, оповестен в понеделник от финансовото министерство.

Догодина разноските на страната се чака да бъдат с 3.3 милиарда лева повече спрямо предстоящите през 2017 година През 2018 година фискът възнамерява да похарчи 38.2 милиарда лева при 34.9 милиарда лева предстоящо осъществяване тази година.

Всъщност огромната част от растежа на разноските е заложен в частта „ финансови разноски ", т.е. за строителство и поправки, само че той е доста подвластен от степента на осъществяване на европроектите. Например за 2017 година бяха заложени финансови разноски за 6.2 милиарда лева, само че се чака да се осъществят единствено 4 милиарда лева Финансовото министерство явно разчита следващата година да се навакса, като още веднъж залага 6.2 милиарда лева финансови разноски.

Извън евросредствата най-вече пари фискът ще разпредели към трите обществени сфери – обучение, опазване на здравето и обезпечаване и грижи.

Правителството ще съблюдава уговорката си за нарастване на учителските заплати. Общо функционалността " Образование " ще получи 490 млн. лева в допълнение по отношение на в началото плануваните за 2017 година средства. Така секторът следващата година ще се финансира с над 3.8 милиарда лева, въпреки че ще резервира каузи си от 3.6% от Брутният вътрешен продукт, който е относително невисок в европейски мащаб. Средствата ще отидат главно за нарастването на учителските заплати и диференцираното възнаграждение в обособени учебни заведения и райони. Управляващите са поели ангажимент до 2021 година да усилят двойно заварените заплати на учителите при встъпването в служба на третия кабинет на ГЕРБ. В проектобюджета не се загатва за спомагателни пари за висшето обучение или науката.

Доста по-добро нарастване спрямо предишни години ще получи и бранш " Здравеопазване ". Парите на здравната каса ще бъдат повишени с 400 млн. лева повече спрямо проекта за 2017 година Изрично е посочено, че 19.7 млн. лева ще отидат за заплати в незабавната помощ.

(Очаквайте подробности)
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР