Владислав Горанов съобщи пред депутатите в бюджетната комисия, че бюджетът

...
Владислав Горанов съобщи пред депутатите в бюджетната комисия, че бюджетът
Коментари Харесай

Р. Гълъбинов за Фрог: Горанов казва, че икономиката е прегряла, а тя още не е загряла

Владислав Горанов заяви пред депутатите в бюджетната комисия, че бюджетът върви добре, а прогнозата за развиването на стопанската система е по-оптимистична от предстоящото – прогнозата е за растеж на стопанската система към 4% за тази и идната година. Той изрази мнението, че стопанската система върви към прегряване и може да се наложи изстудяване. Това съобщи пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.
За прегряване приказваме, когато растежът на стопанската система надмине опциите си, търсенето на артикули е повече от предлагането, което води до инфлация, задлъжняване и нарастване на държавния и частния дълг, взрив на имотния и финансовия пазар – положение, което мъчно можем да определим със обстановката сега.

Ако погледнем индикаторите от последните години, може да приказваме за страхливо загряване, и то основно поради повече вложения по линия на държавни поръчки, само че не и за прегряване. Инфлацията е към нулата и макар намаляването на безработицата и съживяването на пазара на труда, е прекомерно рано да приказваме за резистентен напредък.

Статистически раздвижването води до покачване на заплатите, а оттова и на инфлацията. Но стопанската система на България страда от дефицит на вложения и квалифицирана работна ръка и това е проблем, който се задълбочава.

Нека да има повече ефикасни ограничения на трудовия пазар, осъществяване на правосъдна промяна, възстановяване на работата на държавната администрация, повишение качеството на образованието и понижение на данъчното облагане (намаление на Данък добавена стойност, диференцирано Данък добавена стойност и анулация на налог дивиденти), както и въвеждане на необлагаем най-малко на приходите. И приоритет на икономическата ни политика да е поощряване на вложенията.

Ако има предпочитание дейно да се подкрепи развиването на стопанската система ни, то поле за изява има в провеждането на структурни промени и промени, които да доведат до резистентен напредък.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР