Владислав Горанов, министър на финансите Още по темата Подуправителят на

...
Владислав Горанов, министър на финансите Още по темата Подуправителят на
Коментари Харесай

Горанов: Няма да се създава специален фонд за ликвидна подкрепа на банки

Владислав Горанов, министър на финансите

Още по тематиката
Подуправителят на Българска народна банка, ръководещ " Банков контрол ", пред " Капитал "

Защо България още не дава банковия контрол на Европа

Правителството стартира акция за приемане на страната ни в чакалнята на еврозоната, само че единствено политическо лобиране надали ще е задоволително

Създаването му е и измежду главните рекомендации на МВФ и Световната банка

Валутният съюз може да има финансово министерство, бюджет и облигации

Външната оценка на финансовата непоклатимост на страната демонстрира, че секторът има буфери и облага, само че още е уязвим

Ресурси от банките, бюджета или държавното управление за нов фонд няма да се заделятНяма да се основава специфичен фонд за ликвидна поддръжка при рецесия с банки. Това излиза наяве от отговор на Владислав Горанов, министър на финансите в изявление за " Капитал ", което ще бъде оповестено в петъчния седмичен брой и е на тематика влизане в еврозоната. " Няма да се заделят запаси на банките, бюджета или държавното управление за нов фонд ", добави Горанов.

Създаването на фонд за ликвидна поддръжка бе една от главните рекомендации в отчета на Международния валутен фонд и Световната банка за оценката на финансовата непоклатимост на страната (FSAP), оповестена на 24 май. Там беше посочено, че този фонд би могъл да се попълня с вноски от банките и в някаква степен от Българска народна банка, а на Министерството на финансите да се дадат пълномощия, с които да влиза в ролята на заемодател от последна инстанция.

Горанов изясни още, че " взаимно с централната банка сме пред завършване на механизъм, който да дава опция за бърза ликвидна поддръжка, в случай че това в миналото някъде се прояви като потребност. Ще има написани правила, по които да се регламентира механизъм за финансиране, само че към момента проучваме дали е нужна смяна в законодателството ".

Защо се постанова

Заради валутния ръб централната банка няма право да бъде заемодател от последна инстанция и да оказва помощ на банки, предоставяйки им финансиране. Създаването на механизъм за ликвидна поддръжка ще извади централната банка и държавното управление от евентуално комплицирана обстановка, като тази с ликвидната рецесия на ПИБ през юни 2014 година Тогава тя получи поддръжка след набиране на средства от целева емисия ДЦК. На Българска народна банка и държавното управление им се наложи да убеждават банките да изкупят книжата, също така беше изтънчено и особено позволение от Европейската комисия за оказване на държавна помощ. На вноски ПИБ върна средствата.

В отчета на МВФ и Световната банка бе обрисуван и вероятен механизъм да се прибавят и остатъците от интернационалните валутни запаси, тъй че да не се погазят разпоредбите на валутния ръб.

Други фондове за други цели

Към момента с вноски от банките се попълнят други два фонда – Фонд за гарантиране на влоговете в банките и Фонд за преструктуриране на банките. В първия отиват годишни премийни вноски, чийто размер е съгласно рисковия профил на всяка банка и се дефинира за всяка самостоятелно. Внасят се до 31 май на настоящата година. За 2017 година към този момент са преведени всички дължими суми в размер на общо 153.4 млн. лева

Вноските във втория се дефинират от Българска народна банка, като за 2017 година са 111.3 млн. лева, за 2016 година бяха 95.7 млн. лева Нито един от двата фонда обаче не може да се употребява за ликвидна поддръжка, защото са основани за други съответни цели. Освен това първият беше привършен през 2014 година за погашение на обезпечените депозити в КТБ, а вторият съществува от края на 2015 година и не е запълнен, като се чака натрупванията в него до 2024 година да покрият сумарно 3% от депозитите.

Интеврю с Владислав Горанов чете на следващия ден в новия брой на " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР