Владислав Горанов Финансовият министър Владислав Горанов е против увеличаването на

...
Владислав Горанов Финансовият министър Владислав Горанов е против увеличаването на
Коментари Харесай

Горанов: Харченето на държавни пари няма силно да ускори растежа


Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов е срещу увеличението на преразпределението през бюджета, тъй като това значи повишаване или на държавния дълг, или на налозите, а ГЕРБ е срещу такава политика.

" Има страни, които разпределят над 50% от Брутният вътрешен продукт през бюджета, само че годините на прехода не ни дават съображение да считаме, че страната може да разпределя парите по-добре от елементарния жител ", счита финансовият министър.

" Затова, в случай че увеличим делът на преразпределение на Брутният вътрешен продукт през бюджета, ще се наложи фрапантно нарастване на налозите и то за междинната класа ", добави той.

По думите му харченето на държавни пари в никакъв случай не може да усили стопанската система с по-голям % от размера на разхода.

" По-големият проблем е неразбирането на ролята на бюджета в държавното ръководство. Търсенето на директна връзка сред икономическото развиване, вложението в действителното произвеждане и българския бюджет не може да бъде непосредствено открита предвид на структурата на страната ", уточни още Горанов.

Разсъжденията му бяха във връзка разискването на ръководството на държавния дълг в Народното събрание, инициирано от левицата.

В резултат от дебата Народното събрание задължи Горанов да внесе до 15 януари 2018 година утвърдената от държавното управление тактика за ръководство на държавния дълг за интервала 2018 - 2020 година

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия изрази паника, че " дългът на страната съвсем не се ръководи ".

" Единствената тактика за ръководство на външния дълг, в случай че можем да я назовем по този начин, е когато следва огромно заплащане през идната година да се вземе дълг през актуалната, с цел да се изплати ", уточни той.

" Това, което ГЕРБ предлага, е точно в ръководството на дълга за 2018-2020 година тази тактика да бъде призната. Няма по какъв начин да се съгласим с това, тъй като нашата цел е да има по-прозрачна и дълготрайна тактика. Липсата на такава тактика е явна ", сподели Стойнев.

От 2015 година до октомври 2017 година държавният дълг се е нараснал с 1.4 милиарда евро или от 22.1 милиарда евро към края на 2014 година до 23.5 милиарда лв. към 31 октомври 2017 година Същевременно относителният дял на държавния дълг за този интервал пада от 26.4% към 31 декември 2014 година на 23.3% към края на октомври 2017 година

" През последните години поддържаме политика на по-високи фискални буфери, която докара до рухването на лихвените проценти по заемите ", съобщи финансовият министър Владислав Горанов. По думите му от декември 2014 година до края на октомври 2017 година е налице най-бързият спад по лихвите на заемите. " Това дава непосредствено отражение на стопанската система и икономисва разноски на семействата и на компаниите. Жилищните заеми са с 2 % по-ниски лихви, а на заемите за предприятията лихвите паднаха с 3 процентни пункта ", добави Горанов.

Той уточни още, че за последните години рисковата награда на държавните скъпи бумаги на България е паднала в пъти и се приближава на страни като Словения и Чехия. " Доверието в България се върнало до равнища, в която тя изпреварва страни с доста по-висок кредитен рейтинг. Тази политика води до по-добро положение на банките, застрахователните и пенсионните сдружения, които са притежатели на български скъпи бумаги ", сподели още финансовият министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР