Владислав Горанов © Георги Кожухаров Това е загубена битка. Където

...
Владислав Горанов © Георги Кожухаров Това е загубена битка. Където
Коментари Харесай

Мнения Daily - Волен е професор в играта на полезни идиоти

Владислав Горанов

© Георги Кожухаров Това е изгубена борба. Където вие издадете сайтче, Волен ще пусне телевизия. Още по тематиката
Мнения Daily - Университетът не е място за маршируване

И още: Известно е, че добра власт не съществува; Времето е наше!
16 окт 2018
Мнения Daily - Данъците отново вървят нагоре, въпреки че хазната е цялостна

И още: Хигиената в София очевидно е новина; Градската междинна класа се отдалечава от консерватизма
15 окт 2018 Хибридно

Волен е професор в играта на потребни идиоти

От коментар на Радан Кънев в неговия блог

Днес, за пръв път от десетилетие, ние сме на път да се разделим вечно. Вместо да спорим по какъв начин да преминем реката, да се озовем, враждуващи, на двата й бряга. Да бъдем от двете страни, елементарни редови войници в една дълга и тежка битка, чиито излаз ще дефинира по какъв начин ще наподобява страната ни, континентът ни, светът на децата ни, след няколко десетки години.

Виждам заплаха дребните неща, които ни разделят, да ви изпратят в лагера на властническия шовинизъм, измежду хората, които се опълчват на европейското единение, в редиците на тези, които - с цел да се харесат на тълпата - желаят връщане на социализма в затворени държавни граници, " социализъм в една обособена страна " по Ленин, които - с цел да се възползват цинично от страховете на съгражданите си - волно или несъзнателно обслужват столетните проекти на Кремъл и Истанбул за обезсилване и разчленяване на Европа. В лагера на потребните идиоти.

Това би било тъжно. И не поради мен или поради вас - ние сме прекомерно незначителни в тази огромна игра. Тъжно, тъй като националният интерес на България ще загуби съдружници и ще завоюва врагове, там, където ги няма.

Но би било, въпреки през сълзи, и много смешно. Защото, нали ви споделих, виждам слайдовете на Волен по партийната му телевизия. И желая да ви кажа, че той е доста по-добър от вас, в играта на потребните идиоти.

Вие говорите за " закостенял и християнски Европейски Съюз " (и няма лошо) - само че тимът, към който се стремите, желае да няма Европейски Съюз въобще. И Сидеров печели;
Вие говорите срещу бюрокрацията и корупцията на Брюксел - само че тимът, към който се стремите, се състои от безпределно по-бюрократичните и корумпирани национални държавни управления на Орбан, Салвини, Борисов и Бабиш, изпълнен от професионални крадци и мошеници. И в тази компания Волен се усеща, за разлика от вас, вкъщи си;

Вие сте срещу прекомерния демократизъм, който част от администрацията на Европейски Съюз пробва да наложи без либерален развой, само че тимът, към който се стремите, необмислено раздухва тоталните неистини на кремълската агитация, които са доста по-лесно смилаеми за съответната аудитория. И в този развой Волен е професор, а вие - тройкаджии във втори курс.

Не, не можете да надцакате Волен и Шиши на техен терен. В света на огромната неистина, вашите дребни полуистини се губят и не носят изгода. Уплашените, комплицирани хора, с чиито гласове се надявате да се върнете във властта, са подготвени да повярват, че Меркел желае да засели България с евреи и араби по едно и също време, а Валери е " човек на Сорос ". Как ще ги разубедите от фактическата истина, че вие сте " хора на Костов ", който те - с помощта на същата пропагандна машина - ненавиждат до гроб, или от полуистинната операция, че сте " хора на Радан ", който - още веднъж с помощта на нея - е " либерал " и " хомосексуалист "?

Не, откажете се. Това е изгубена борба. Където вие издадете сайтче, Волен ще пусне телевизия. Където свенливо критикувате Европейски Съюз, той ще разкрие международния еврейски скрит план. Където предложите дребна популистка мярка, той ще обещае национализация. И не на последно място - където докоснете пръст, Волен ще целуне задник.

И на първо място - просто не сте положителни в тази игра. Защото сте свестни хора и знаете, че със страховете на множеството не би трябвало да се злоупотребява. Ние сме от едно потомство. И всички помним: FEAR LEADS TO ANGER. ANGER LEADS TO HATE.

----------
Какви са уроците за България от американските наказания против Ердоган.

Източни пиеси

Патриотизмът на гладно не е дълготраен

От коментар на Веселин Желев за " Клуб Z "

Фотограф: Handout
Турски съд реши в събота да освободи американски свещеник, който беше упрекнат, че е помагал на уредниците на опита за боен прелом през юли 2016 година и че подкрепял противозаконната кюрдска въоръжена формация ПКК. Роденият в Северна Каролина Андрю Брънсън живее от 20 година в Турция и незабавно след несполучливия пуч попадна под ударите на турския закон, който пояснява понятието тероризъм прекомерно разширено.

Съединени американски щати извадиха изпитаното оръжие на икономическите наказания. Плачевният резултат на американските ограничения върху турската стопанска система е прочут. И внезапно - изненада, изненада - самостоятелният турски съд освободи Брънсън.

Загубената борба сподели за следващ път, че и най-силната лидерска ръка е по-слаба от " невидимата ръка на пазара ". Особено, когато става дума за отворена стопанска система, разрастваща се в изискванията на световен пазар, каквато е Турция. Инвеститорите се плашат от политическия риск, а глобите, даже да са алегорични, акцентират съществуването му.

Защо всичко това е значимо за България? Защото демонстрира какъв брой бързо икономическата, а оттова и електоралната основа и на най-стабилната и привидно безалтернативна власт може да бъда подкопана. Влошаването на икономическото състояние удря Ердоган в основата на властта му.

Провинциална Турция го преизбира към този момент 15 години, тъй като той й даде непоклатимост и по-добри стопански благоприятни условия спрямо рецесиите при предходните ръководещи. Без тях от режима му остават единствено погазването на демокрацията и репресиите. А при рецесия като сегашната към нея се прибавя и стягане на коланите. Патриотизмът на гладно не е дълготраен.

България, въпреки да членува в Европейски Съюз и да е надалеч по-малка стопанска система от турската, си наподобява с нея по зависимостта и уязвимостта от външни фактори. Въпреки постоянно даваните за образец положителни стопански индикатори и здрави обществени финанси на страната ни, за всички е ясно, че те зависят от постоянното европейско финансиране. За да се убеди в това човек, е задоволително постоянно да чете икономическите прогнози на Европейската комисия, всяка от които акцентира директната взаимозависимост сред усвояването на еврофондовете и темповете на растежа у нас.

Догодина обаче има избори за Европейски парламент и следва " промяна на караула " в Брюксел. Предстоят и сложни договаряния за идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз (2020-2027 г.), в който се обрисуват съкращения и промени на разпоредбите за финансиране. Не е ясно по какъв начин тези промени биха се отразили на конкурентните преимущества на ГЕРБ пред останалите кандидати за властта.

Какво остава от тези преимущества, в случай че махнем нещата, които могат да се видят и пипнат в стопанската система - като да вземем за пример автомагистралите, метрото, новите предприятия и работни места, повишението на приходите? Остава това, което опозицията непрестанно сочи - незавършени и неработещи промени в образованието и опазването на здравето, безнаказана корупция, неравенства, съмнение в институциите, най-много - в правораздаването.

Затова положителните връзки с Брюксел (което не е напълно едно и също с ЕС) са " като слънцето и въздуха " за всяка последваща власт у нас, без значение какво тя приказва и без значение дали ще бъде на ГЕРБ или на друга партия. Без тези връзки няма напредък, а без напредък няма удовлетворени гласоподаватели.

-------
Явно у нас законите, процедурите и институциите нямат значение.
Димна завеса

Който може да " стопира " компании, очевидно може и да ги " пуска "

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче Веле "

Фотограф: Цветелина Белутова
" Няма да дам да ми се петни името ", разгласи за следващ път министър-председателят и подреди на подчинените си да извадят най-голямата строителна компания от всички планове с европейско и държавно финансиране.

С доходи от стотици милиони през последните две години въпросната компания оглавява безапелационно класацията на най-големите български строителни компании. Тя печели публични поръчки в най-разнообразни браншове - метро, автомагистрали, елементарни пътища, тунели, градоустройство, жп, пречиствателни станции, газопроводи... Само плановете ѝ с европейско финансиране са за 600 милиона по четири оперативни стратегии. Тъй че: поради тази систематична и автоматизирана успеваемост подозренията витаят от дълго време.

Защо министър председателят се сети за тях тъкмо в този момент? Отговорът най-вероятно е в натрупването на куп неподходящи събития: злополуката край Своге, която (макар и обвързвана с друга фирма) извади нескрито безобразията в пътното строителство; следствието на " Биволъ " (и задържането на двама журналисти), което сподели по какъв начин се печелят публични поръчки и даже провокира запор на средства, свързани с въпросната строителна фирма; недоволството от качеството на осъществявания отново от нея ремонт на " Граф Игнатиев " ; убийството в Русе, което, въпреки и по случайност и по простъпка, беше обвързвано с следствието на " Биволь " и накара основни международни медии и политици да заговорят за корупцията в България, а Европейска комисия да разгласи, че няма да прояви никаква толерантност към корупцията и злоупотребата със средства от Европейски Съюз и ще алармира за случая ОЛАФ. И ето, че на премиера подозренията му пристигнаха доста. Поради което реши, че няма да даде да му се петни името.

Съмненията обаче не се разсейват, а се затвърждават. Първо, поради очевидното и неуместно потъпкване на правото. Елиминирането на една компания, до момента в който не " си потвърди правотата и невинността ", праща по дяволите обикновената хипотеза за невиновност. Отстраняването ѝ по нечия еднолична воля от приключени процедури, доказани от способените " самостоятелни " органи, е нелегално, а заобикалянето на закона се оказва единствено малък " въпрос на техника ". Което поражда ново мощно подозрение: щом някой може да стопира съгласно " посоката на политическата си воля ", евентуално може и да пуска.

От друга страна, в една такава обстановка всяка естествена компания в една естествена страна би защитила правата си. Но очевидно казусът не е подобен, тъй като вместо това въпросната компания стартира да се отхвърля непринудено от най-големите си планове с изсмукани от пръстите умилителни причини за публичния интерес. Което демонстрира, че законите, процедурите и институциите нямат значение. И че в връзките сред политика и бизнес владеят едни други, необявени правила, зависимости и лостове за влияние.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР