Владислав Апостолов, Преди световната новина за смъртта на Навални в

...
Владислав Апостолов, Преди световната новина за смъртта на Навални в
Коментари Харесай

Синдромът Мис Силикон и провалът на публичния срам

Владислав Апостолов,

Преди международната вест за гибелта на Навални в Русия предстоящо да превземе и българския ефир, огромните ни малките екрани като че ли бяха в нещо като режим на риалити за скандални преследвачки на популярност с тежък привкус на " шок-сензация " хармония. Съзнаваме вкоренената подигравка в един журналистически текст, който ще призове да не се прекалява с отразяването на престъпните, автомобилни, разгулен, кокаинови и противогрипни изцепки и излагации на съмнителния български " инфлуенсъриат ". Но въпреки всичко има разлика сред опит за комичен взор върху връзката сред медиите и фамозната фауна на краткотрайно известните българи, и превръщането на примитивните им ексцесии и комплекси в народен комикс.

Факт е, че медийният цикъл е ужасно забързан, само че тази трагична седмица стартира с проблемите на " миски " като вест №1, 2 и 3 за огромните малките екрани. Облъчването на публиката с осведомителни " брейкинг нюз " заглавия за магистралните завършения на " Мис Силикон " доближи самобитно кресчендо преди няколко дни. Причакване пред ареста, включване " лайв " на кореспонденти от мястото на събитието, в детайли докладване за вдигнатите километри и взетите кръвни проби, изявленията с родственици, неиронични полемики в утринните блокове, непрекъснато повторение на клипчетата с кученцето и целия грамаден кич на едно, колкото ненужно, толкоз и неизбежно наличие в " прелестния нов свят " на обществените мрежи.
И това единствено броени дни след медийната нервност около магистралните случки на Диона.
Тук безспорно мнозина необременени с " митологията " на локалните макро и микроинфлуенсъри евентуално са научили, че не става въпрос за една и съща фигура от дълбините на Instagram и TikTok. " Аха ", споделят си естествените хора, " значи Диона не е " Мис Силикон ", а същинското име на " Мис Силикон " не е Диона! " Еврика! Повечето хора са имали щастието въобще да не знаят за съществуването им допреди първите пет централни излъчвания, мощно напоени с битови и юридически елементи за прегрешенията им.

Факт, на хоризонта още веднъж изплува събирателния облик на " миската ", " метресата " или " певачката ", която нахлува в новините откакто е хваната да кара голям джип под въздействието на вещества и със 100 километра над разрешеното. Вече май си имаме работа с нещо като мета поземлен архетип от вътрешностите на българското общество.

Преди се шегувахме, че Парис Хилтън и Кардашияните са " известни, тъй като са известни ". За " Мис Силикон " като систематизирана лирическа фигура даже това не може да кажем. Те не бяха известни, а когато делата им за шофиране с превишена скорост и под въздействието на вещества стигнат втора инстанция, евентуално ще са ги не запомнили даже най-лоялните потребители на централни излъчвания, утринни блокове и жълти заглавия. Но на тяхно място ще са се пръкнали още голям брой " дионки " и " мис силиконки ", които настъпват газта на джипа, който не е техен откакто " тупнали " по някоя линия от стока, която също не е тяхна. Те ще се появят, тъй като в публичното схващане остава отразяването, само че не и наказването. Което в множеството случаи по този начин и не идва. Изводът, който доста млади и комплицирани претенденти за вайръл славичка ще си създадат е, че когато се снимаш нашмъркан в колата с над 200 километра в час те дават по новините и почитателите ти се качват. Името ти - или " купата " в случай че си " Мис Силикон ", " Мис Дупе " или нещо такова - влизат в послание, а в необятния онлайн океан това значи безчет благоприятни условия.
От целия съвременен логаритъм на " печалната популярност " частта с наказването и изкуплението осезаемо липсва.
И по тази причина непрекъснатото отразяване на сходни облици работи по-скоро насърчаващо за едни младежи, разведени с действителността на отговорността.

Поради тези аргументи диспропорционалното телевизионно вторачване в клипчетата и кръвните проби следващата " миска " не носят никаква социална изгода. Точно противоположното. Пак припомняме клиширания слоган: " Спрете да вършиме глупавите хора известни ".

Защото Андре Токев, да вземем за пример, беше задоволително прочут преди своята изцепка и след това влезе " на топло " да си излежи присъдата. Дори един Нойзи се извини и реши да понижи изявите след своя тежък гаф. Но новите артикули на онлайн вайръл манията желаят да прескочат целия 20-30-годишен интервал на създаване на кариера и известност, и непосредствено да скочат в централната емисия и утринния блок след клипче " с двеста ". А огромните медии се радват да им обезпечат този " летящ старт ". И да рискуват появяването на цяла нова годишна продукция от нашмъркани младежи, добрали се до скъпа кола в търсене на бленуваното вайръл " наличие ". Медиите основават тласък за катастрофи, не го лимитират. Дори когато се пробват да засрамят " Мис Силикон " и Диона (вече знаем, че не са един и същи човек) с патетични монолози и изводи. Защо културата на обществено засрамване работи единствено при хора, които са способни да изпитват позор.

Затова един доброжелателен съвет, изключително към огромните малките екрани - не правете " извънредно " изявление с брата на идната миска, която се снима по какъв начин кара непозната кола в кичозен поп-фолк дрескод и с малко кученце в скута си. Не я чакайте на екипи пред ареста, с цел да запишете по какъв начин декоративно се извинява с трудноразбираема " тирада ", под благосклонния взор на юриста си. Не се упражнявайте в четене на морал на хора, които несъмнено мислят, че морал е някакъв тип морско животно. Ако наглите краткотрайно известни получат същински санкции, които биха обезкуражили техните почитатели, тогава супер - пускайте всички камери от всички ъгли. Но до тогава - не помагайте за основаването на нова годишна продукция от " миски с двеста ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР