Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bgВ четвъртък пред „ценителите на

...
Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bgВ четвъртък пред „ценителите на
Коментари Харесай

Офертата на Мъск

Владислав Апостолов, коментар особено за Tribune.bg

В четвъртък пред „ ценителите на цензурата “ се отвориха портите на пъкъла и Интернет пространството се извърши с тихия и не толкоз спокоен смут на хора, които осъзнават, че скоро свободното слово още веднъж може да ги стисне за гърлото. И за други елементи от тялото.

Какво се случи? Роденият преди половин век в Претория канадско-американски инженер, откривател, промишлен дизайнер, вложител, магнат и най-богат човек на планетата Илон Рийв Мъск публично разгласи, че е направил оферта за пазаруването на 100% от акциите на обществената мрежа Twitter. В своя профил там, следван от близо 82 милиона индивида, Мъск просто написа „ Направих оферта “.

Това мoже да се изтълкува и като типична за Илон отпратка към известната просвета и най-много към шедьовъра на Франсис Форд Копола по едноименния разказ на Марио Пузо „ Кръстникът “, който тази година чества половинвековен празник. Една от най-великите реплики във кино лентата въплъщава бизнес метода на мафиотския патриарх Вито Корлеоне: „ Ще му направя предложение, на което не може да откаже “.

Въпросът е дали настоящето управление на Twitter ще може да откаже. Мъск явно се пробва да превземе компанията и да я върне в релсите на свободното слово, от които Twitter зрелищно изхвърча, трансформирайки се в брутална пропагандна машина за цензура на неуместни политически позиции и персони.

Илон Мъск влезе в заглавията преди седмици с пазаруването на 9% от акциите на Twitter, което го трансформира в най-големия акционер на компанията. Предложиха му пост в борда на шефовете, ограничителен значимо бъдещо закупуване на акции, а той отхвърли. Това беше ясна индикация, че той има много по-сериозни проекти за обществената мрежа. По това време Мъск постоянно публикуваше оферти за промени в Twitter и пусна анкета към потребителите с въпроса дали компанията се придържа към правилата на свободното слово. Над два милиона гласоподаваха, повече от 70% дадоха отговор с „ Не “.

В средите се заприказва, че най-богатият човек в света има желание да превземе обществената мрежа и да върне салдото и свободното изложение, грубо смачкани под ръководството на залитналия в радикални идеологи съосновател на Twitter Джак Дорси.

Реакциите на корпоративните медии не закъсняха. The Washington Post, благосъстоятелност на втория най-богат човек и противник на Мъск, Джеф Безос, пусна материал, в който внушава, че проектите на Илон за повече свободно слово в Twitter са „ неприятна вест “ за демокрацията.

Това несъмнено в допълнение е стимулирало Мъск да се разправи с налагащите прогресивния информативен ред почитатели на политическата цензура.

В четвъртък стана ясно, че Мъск е предложил малко над 40 милиарда $ за 100% от акциите на Twitter. Към този миг оценката за активите на компанията е към 37 милиарда. Мъск предлага да купи обществената мрежа незабавно и на повишена цена. Изрично споделя, че това е неговата „ най-хубава и последна оферта “. В случай на отвод, милиардерът дава обещание да преразгледа ролята си на акционер и вложител в Twitter.

Той написа още, че компанията има капацитет да бъде „ световна платформа за свободното слово “, само че би трябвало да се трансформира от обществена в частна. Той се зарича да „ отключи “ този потениал.

Новината за нападателните маневри на мултимилиардера превзеха медийното пространство и онлайн коридорите за другарство, и провокираха измежду прогресивния планктон групов вик, съпоставим единствено с избирането на Доналд Тръмп за президент през 2016-а година.

Мъск е единственият в действителност свръхбогат и авторитетен човек, който намерено застава зад свободата на словото и пази потребността от плурализъм в обществените мрежи. Той очевидно има ресурсите и волята да направи нещо с в действителност величествен обсег. Състоянието на Мъск се прави оценка на над 260 милиарда $. Пазарната капитализация на компанията му за електрически коли Tesla мина психическата и историческа граница от 1 трилион $.

Той е съвременен бизнес владетел и хегемон, информационен маестро с взор напред във времето и пространството. Иска да колонизира Марс, само че в това време пуска занимателни Doge мемета в Twitter и върви против множеството табута на политически правилния режим. Той е неуместен и противен за системата, над която в последна сметка се извисява със своето благосъстояние и футуристични планове. Мъск води медийни борби с корпоративните издания и ги подиграва във всеки комфортен миг. Гаври се намерено и с американския президент Джо Байдън. Не се подчинява на прогресивно-либералната доктрина.

Ако стане едноличен притежател на Twitter, това ще бъде призрачен сън за множеството представители на властническата осведомителна мрежа на Запад. Още в четвъртък доста от тях заплашиха, че ще се махнат от обществената мрежа, в случай че той вземе властта. Това също би било чудесна вест.

Мъск единствено може да усъвършенства окаяното положението на словото в международната осведомителна инфраструктура. Свободното изложение в Twitter – и освен - е на командно дишане. Да се надяваме, че Мъск ще успее да материализира най-страшните кошмари на циничните ценители на цензурата.

***

Владислав Апостолов е създател и публицист с дълготраен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „ Труд “. Коментатор в bTV и БНР.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР