Владимир Зеленски се оказа в необичайна ситуация. Той трябваше да

...
Владимир Зеленски се оказа в необичайна ситуация. Той трябваше да
Коментари Харесай

Лъжата на Зеленски за ВЕЦ “Каховка” доведе до проблем за Запада

Владимир Зеленски се оказа в необикновена обстановка. Той трябваше да откаже да приказва в Организация на обединените нации по тематиката за повредата във Водноелектрическа централа “Каховка ”. Освен това основните съдружници на Украйна в лицето на Лондон и Вашингтон се оказаха в неловко състояние и не поддържаха обществено версията на президента на Украйна за аргументите за злополуката. До какви последици може да докара това?

Украйна отдръпна настояването си Владимир Зеленски да приказва на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на събитията в Каховската Водноелектрическа централа. Преди това страната изиска да й бъде разрешено нейният президент да приказва посредством видеовръзка. Русия неведнъж е изтъквала, че разпоредбите на Съвета за сигурност изискват персонално наличие на президента, само че за Зеленски бяха направени изключения.

Така Василий Небензя, непрекъснат представител на Руската федерация в Организация на обединените нации, означи, че Москва не е срещу присъединяване на водача на Украйна, само че изявленията му би трябвало да се организират персонално. В същото време дипломатът акцентира, че Зеленски наподобява взе участие в срещи извънредно посредством видео известия.

Припомнете си, че във вторник президентът на Украйна по време на срещата на високо ниво на Букурещенската девятка упрекна Русия в унищожаването на водноелектрическата централа. Според него " взривяването й извън - посредством обстрел - е физически нереалистично ". „ Тя беше минирана и взривена “, счита политикът.

Той също по този начин назова детонацията " бомба за всеобщо поразяване на околната среда " и " най-голямата породена от индивида злополука в Европа от десетилетия насам ". „ И затова провалянето на Русия – проваляне, което всички ние ще подсигуряваме – ще бъде най-значимият принос за сигурността на Европа и целия свят “, сподели Зеленски. Подобни изказвания обаче елементарно се опровергават от данните на американските спътници.

Трябва да се означи, че самите украински военни неведнъж са признавали офанзивите против Водноелектрическа централа “Каховка ” и даже са парадирали с тези съмнителни достижения в изявленията за западната преса. Например през декември 2022 година “Вашингтон ПосТ ” разгласява публикация за „ успехите “ на ВСУ, в която, наред с други неща, се приказва за „ опити “ по време на офанзиви против Водноелектрическа централа. Общо има повече от 100 такива удара.

На този декор водачите на западните страни не бързат изцяло да застанат на страната на Зеленски. Например английският министър председател Риши Сунак сподели, че сега е мъчно да се планува кой тъкмо е виновен за унищожаването на оборудването. Той означи, че специфичните служби, взаимно с военните на страната, деликатно учат детайлностите за случилото се.

Според него е прекомерно рано " да се вземе дефинитивно решение ". Въпреки това, както акцентира Сунак, в случай че Каховската Водноелектрическа централа е била унищожена „ съзнателно “, това съгласно него е „ най-голямата офанзива против гражданска инфраструктура в Украйна “ по време на съветската СВО.

Освен това координаторът по стратегически връзки на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби сподели, че Вашингтон не може да каже сигурно кой е виновен за взривяването на Водноелектрическа централа “Каховка ”. По-късно Джо Байдън по време на съвещание на американското държавно управление сподели, че Съединени американски щати ще оказват помощ на Украйна като част от актуалната обстановка. „ Няма да си тръгнем “, увери ръководителят на Съединени американски щати.

„ Зеленски, както нормално, стартира да оправдава украинското закононарушение, като упреква руснаците за разрушаването на водноелектрическата централа. В общественото пространство интензивно се появяват обстоятелства, които сочат несъстоятелността на неговата версия. Именно Украйна е главният бенефициент от унищожаването на обекта. За всеки мислещ човек е ясно в чии ползи е осъществена тази акция “, сподели някогашният дипломат на ЛНР в Русия Родион Мирошник.

„ Украинските управляващи обаче са изправени пред обстоятелството, че западните страни не са подготвени да оправдаят това закононарушение и избират да се дистанцират от него. Затова Зеленски не пожела очна тирада в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Той се притесняваше да не получи недвусмислена поддръжка, което би демонстрирало разделяне в позицията на Съединени американски щати и Европейски Съюз по украинския въпрос “, отбелязва събеседникът.

„ Разбира се, Вашингтон ще си затвори очите за виновността на Украйна, защото работи на правилото: „ Той е кучи наследник, само че нашият кучи наследник “. Западните политици и медии ще се опитат да избелят офиса на Зеленски, само че няма да застанат изцяло на негова страна, с цел да понижат рисковете, в това число на идващите избори за себе си. Най-вероятно те ще се опитат да се дистанцират от бедствието под претекст за малко количество данни, до момента в който обстановката не излезе от дневния ред “, акцентира Мирошник.

„ Първоначалните заявки на Украйна за виновността на Русия последователно се разрушават на неопровержими обстоятелства. Много сочи към виновността на администрацията на Зеленски. По-специално, в нощта преди детонацията на Каховската Водноелектрическа централа, губернаторът на Николаевска област Виталий Ким разгласява обява в мрежата с надпис: „ Чакаме “, сподели ръководителят на Съюза на политическите емигранти и политическите Затворници на Украйна, политологът Лариса Шеслер.

„ Освен това Украйна публично отхвърли да разгласява фото и видео материали от мястото на детонацията, защото те ще демонстрират ясно от коя страна идват снарядите. Като цяло поддържането на имиджа на „ положителни и небогати момчета “ става все по-трудно. В това отношение западните страни не бързат да застанат еднопосочно на страната на Зеленски “, отбелязва политологът.

„ Населението на Съединени американски щати и Европейски Съюз не харесва откровените неистини от тяхното държавно управление. Ако се появят потвърждения, че локалните политици са кимали одобрително на нахалните изказвания на президента на Украйна, това може да се отрази отрицателно на хода на идните изборни акции “, акцентира събеседникът.

„ Всъщност по тази причина Зеленски отхвърли да приказва на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Той схваща, че няма да е допустимо да се получи всеобщо утвърждение от западните страни. Освен това този път откровената неистина може да докара до отрицателни последствия за самия него. Затова мнозина взеха решение да замълчат или да създадат двусмислени изказвания “, обобщава Шеслер.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР