Владимир Владков Технологиите все повече навлизат в медицината, като освен

...
Владимир Владков Технологиите все повече навлизат в медицината, като освен
Коментари Харесай

Технологиите спасяват живота на пациенти и у нас


Владимир Владков

Технологиите от ден на ден навлизат в медицината, като с изключение на към този момент обичайните болнични осведомителни системи и бърз достъп до данните от клиничните проучвания на пациента българските лечебни заведения употребяват и съвременни решения като 3D принтиране, телемедицина, отдалечена диагностика, мобилни приложения, стана ясно на 14-aта Национална конференция по е-Здравеопазване, проведена от ICT Media и Фондация „ Електронно опазване на здравето България " със съдействието на Български лекарски съюз и Български червен кръст.

Адитивното произвеждане

3D печатът намира приложение в неврохиругията в България, в това число при преоперативно обмисляне в региона на съдовата неврохирургия, невроонкология и други, като по този метод лекарите вършат подготовка и симулация на идна оперативна намеса, изясни проф. доктор Николай Габровски, д.м.н., зам.-директор по лечебната активност в УМБАЛ „ Н.И. Пирогов “. Освен това 3D симулацията оказва помощ и за детайлно образование на пациента, който желае да разбере тъкмо по какъв начин ще протече интервенцията, добави той. Проф. Габровски показва преоперативно обмисляне на аневризма на 39-годишен пациент, като 3D макетът на клиничния случай е посочил, че ексцентричният метод към интервенцията е по-подходящ, а по-късно при интервенцията се оказва, че този метод е верният.

 проф. доктор Николай Габровски, д.м.н., зам.-директор по лечебната активност в УМБАЛ „ Н.И. Пирогов “. Снимка: Анелия Николова

проф. доктор Николай Габровски, д.м.н., зам.-директор по лечебната активност в УМБАЛ „ Н.И. Пирогов “. Снимка: Анелия Николова

Другата област на приложение на адитивното произвеждане е за направа на самостоятелни импланти при краниални (черепни) недостатъци, при лицево-челюстна хирургия (вследствие на онкологично заболяване), за спинални импланти (при замяна на междупрешленен диск или прешленно тяло), добави проф. доктор Николай Габровски.

При недостатък на черепа (най-често в резултат на онкологични болести или след травма) 3D печатът е употребен за моделиране на титаниева мрежа, основаване на самостоятелен имплант, Тази технология е употребена при клиничен случай на 42-годишна жена с лек десностранен екзофталм и лицева асиметрия. Процесът по направа на импланта е многостъпков, включващ 3D сканиране, инженерно планиране и 3D печатане. Крайният резултат е, че корекцията е отлична, съобщи проф. Габровски.

3D печатът е оказал помощ и при пациент на 29 година с рак на огромна част от долната челюст, която е трябвало да бъде отстранена. „ Подобно положение е с доста тежки последствия за качеството на живот на подобен пациент. По тази причина се вършат пластики, като се вземат кост и тъкан от други места на тялото, които би трябвало да заместят изчезналата кост “, изясни експертът. На процедура става дума за доста комплициран развой, при който се взима комбиниране от кост, мускул и кожа от низък крак, като те се трансплантират на мястото на изчезналата тъкан. „ Крайната цел е основаване на една нова долна челюст. Обикновено тази интервенция продължава над 20 часа и се прави на една стъпка. С помощта на 3D принтирането времетраенето на интервенцията се редуцира доста, а прецизността на интервенцията е доста по-голяма “, изясни проф. Габровски. 3D принтирането обезпечава няколко значими стъпки:
Предварително се проектира металът, който ще служи за закрепване на костните сегменти и фиксирането им. Поставят се маркери, къде демонстрират на хирурга къде тъкмо да среже костта. Тези маркери демонстрират и къде би трябвало да бъде пробита костта, с цел да подхождат оптимално тъкмо винтовете на отворите в металната шина.
„ Всичко това е доста комплицирано да бъде изговорено, а в оперативна конюнктура пести ужасно доста време, изяснява проф. Габровски. - Реално процесът се редуцира с часове. Съкратената процедура е към 20 часа, като се сменят 10 индивида. “

Тези две примерни области на приложение на 3D печата в медицината показват изгодите от адитивното произвеждане. То демократизира производството, защото обезпечава бързо, само че и на ниска цена основаване на прототипи. Добрите 3D машини не са евтини, само че костват няколко хиляди лв., а не стотици хиляди. Освен това 3D дава независимост на въображението. „ С 3D принтиране могат да бъдат създавани обекти, които не могат да бъдат създадени посредством обичайните технологии на лишаване на материал. Освен това грешките тук са разрешени (т.е. грешките се поправят бързо и евтино), а това разрешава осъществяване на повече опити. Не на последно място технологията обезпечава преносимост – не е нужно да се изпраща предметът, а единствено електронен файл. Счупена част на дадена машина не се създава на хиляди километри от нея, след което се чака изпращане, доставка, а можем сами си я създадем на място. Тази машина може да е на полюса или даже в Космоса, сподели още проф. Габровски.

Съвременните технологии за 3D принтиране биха могли да обезпечат по-добро обмисляне на интервенциите, по-добри резултати и по-кратко оперативно време. Това ще докара до по-нисък % на затруднения, по-кратък интервал на възобновяване и болничен престой. В последна сметка пациентите ще получават по-добри грижи.

Основните дефекти на 3D принтирането са свързани с предизвикателния и дългогодишен развой на генериране и направа на имплантите, добави проф. Габровски. - Но новите технологии на 3D принтиране биха могли евентуално да трансформират лечебния ни метод на мислене, да преобразят някои открити практики и да дават опция за по-добро лекуване на голям брой и разнообразни болести. Технологията е нова и се развива доста бързо, към този момент навлиза биопринтирането. Вярвам, че след 10 година тези технологии ще бъде всекидневие “, съобщи експертът от УМБАЛ „ Н.И. Пирогов “

Технологии оказват помощ и на пациенти с инсулт

Над 6 милиона индивида в света умират всяка година в резултат на инсулт, а всеки шести гражданин ще получи инсулт до края на живота си. Статистиката демонстрира още, че на всеки 6 секунди някой умира от инсулт, съобщи доцент доктор Росен Калпачки, шеф на Клиниката по нервни заболявания в болница “Света Анна” София.

„ Инсултът е основа причина за дълготрайна неработоспособност. Концепцията „ Времето е мозък “ e въведена от международната организация за инсулта (WSO), изясни доктор Румяна Вълкова, шеф „ Спешно поделение “ в „ МБАЛ - Уни Хоспитал “ – Панагюрище. Терапевтичният прозорец е 4,5 часа – това е времевият интервал, в който пациентът би трябвало да бъде приет в болница, защото процесът на умиране на мозъчна тъкан е обратим.

Основно значение за огромния брой хора, които не са потърсили помощ в този къс времеви прозорец, е неинформираността на пациента, като тук могат да оказват помощ БЧК, центровете за незабавна здравна помощ. „ Вече има прибавен към телефон 112 за хора с говорни и слухови увреждания, тъй че с чат да оповестяват за случай и хора с инсулт “, сподели още доктор Вълкова.

„ В незабавното поделение на нашата болница пациентите идват с кола за спешна помощ или хеликоптер, като се наблюдават над 20 индикатора, съобщи тя. - Изследванията на пациента се записват незабавно в лабораторната осведомителна система, която е част от болничната ИС. Това разрешава на лекарите в незабавното поделение да получават резултатите в действително време “, добави тя.

При инсулта главният зложелател на пациента е времето, съобщи и доктор Калпачки. Ако бъде подхванато лекуване до 90 минути от случая, на всеки 4 индивида ще бъде оздравял един. При пациенти, признати във времевия интервал сред 90 и 180 минути ще бъде оздравял един от девет. В интервала от 3 до 4,5 часа може да бъде оздравял единствено един от 14 пациенти, цитира статистиката на WSO доктор Калпачки. Онлайн платформа на WSO обезпечава регистрация и надзор на лекуването на инсулт, безусловно за всеки пациент.

Според него високите технологии могат да оказват помощ в 3 основни посоки - бързо различаване на инсулта, колите за спешна помощ да транспортират над 50% от потърпевшите и модерно лекуване в профилирани центрове, където то е най-резултатно.

Технологиите оказват помощ за бързото различаване на инсулта, което е сериозно значимо, а за задачата би трябвало регулярно да се провеждат просветителни акции в обществото. “Запомнете акронима “F.A.S.T.” (от Face, Arm, Speech, Time, т.е. лице, ръце, диалект, време), той ще ви помогне да откриете бързо признаците на инсулта (вж. графиката по-долу), съобщи доктор Калпачки. - При инсулт постоянно се следи лицева асиметрия, уязвимост на ръцете, усложнения в говора и в случай че има сходни признаци бързо би трябвало да се обадите за незабавна помощ. Хора с специалности, които имат непрестанен допир с доста и разнообразни хора, като служители на реда, пожарникари, учители, парамедици, даже възпитаници би трябвало да са доста добре осведомени с тези практики и постоянно да вършат проби. А това у нас не е застъпено “, съобщи експертът.



Запомнете акронима “F.A.S.T.” Източник: презентация на доктор Калпачки

Освен това има доста приложения за смарт телефони, с които всеки може да борави, и които могат да измерят заплахата от инсулт, да ви кажат какво да вършиме, в случай че на някого му прилошее, изясни доктор Калпачки. Мобилните приложения и услуги са дейно решение, като в развитите страни техният брой е над 165 000, добави той.

Същевременно колите за спешна помощ към този момент са оборудвани с GPS системи и би трябвало бързо да транспортират болните до най-близкия профилиран център, който може да поеме пациента. „ Интернет връзка е значима освен за местонахождението на пациента, а на медицинския център, който може да го поеме, на сътрудника, който може да помогне. В слабонаселени и отдалечени места, в които сходни центрове няма, лекарите могат да се съветват благодарение на телемедицина “, добави той.

Проучване измежду заболели, лекувани в академични центрове за инсулт и в отдалечени места, само че съветвани посредством телемедицина, демонстрира сходни резултати за лекуването. „ У нас имаме и трите звена. Всяка болница с компентност в лекуването на инсулта има – скенер, видеонаблюдение и специалист, който да се произнесе. Това е началната стъпка, с цел да се увеличи шансът пациентът да оживее или да не се инвалидизира “, сподели още доктор Калпачки.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР