Владимир Владков Няколко заявки за електронни услуги към община Габрово,

...
Владимир Владков Няколко заявки за електронни услуги към община Габрово,
Коментари Харесай

Демо на живо показа, че основните компоненти на е-управлението работят


Владимир Владков

Няколко поръчки за електронни услуги към община Габрово, в това число за удостоверение за съдимост след автентификация посредством дипломиран е-подпис (КЕП), заплащане за услугите с кредитна/дебитна карта през държавния портал за е-плащания (https://pay.egov.bg/), както и несъмнено електронно връчване на документи. Това показва онлайн Александър Йоловски, зам.-председател на ДАЕУ, по време на 19-ата национална конференция по е-управление, проведена от ICT Media и ISACA Sofia Chapter и извършена под патронажа на вицепремиера Томислав Дончев. Тази проява сподели образно, че главните съставни елементи за осъществяване на електронни услуги за жителите, в това число средата за междурегистров продан RegiX, работят и могат да се употребяват от жителите. Събитието се реализира със съдействието на Държавна организация " Електронно ръководство “, Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ), Столична община и Мрежа на асоциациите на локалните управляващи в Югоизточна Европа (NALAS).

Промяна на законова рамка

„ Трябва да се разделим с илюзията, че е-управлението ще проработи изведнъж като запалване на лампичките на коледната елха. Това е поетапен развой, при който включването на всяка последваща система лишава време и верният въпрос би бил „ Кога е-управлението ще стане по-осезаемо за жителите и бизнеса, съобщи Томислав Дончев. - Трябва обаче да променим „ софтуера в главата си “, да променим метода си на мислене. Ако се опитваме да създадем електронна версия на в този момент съществуващи административни процеси, това ще е неточност и голяма пропусната опция. Пример е свидетелството за съдимост. Гражданинът може да го съобщи, получи и даде на администрацията по електронен път. Но не би трябвало жителят да е пощальон сред ведомствата, а администрацията да влезе служебно в съответния указател по съответния регламентиран метод и да получи нужната й информация.

 Вицепремиерът Томислав Дончев откри 19-ата конференция по е-управление на ICT Media и ISACA Sofia Shapter. Снимка: Анелия Николова

Свързаността на регистрите е значима крачка, като всички ведомства ще се включат в електронния документооборот доста преди крайния период – краят на 2018 година Но единствено съгласуваност и синхронизиране на софтуера не са задоволителни за действие на електронното ръководство. Нужен е законов пиедестал, даже бих споделил законова „ насила “ във връзка с администрацията, само че за отпадането на 12 удостоверителни документа плюс удостоверение за съдимост ще са нужни промени в над 150 закона и още толкоз подзаконови нормативни актове. И по този начин ще е на всяка стъпка “, съобщи вицепремиерът при разкриване на конференцията. Генерален сътрудник на събитието е IBM, a публични са ABBYY, Софтуерна група АКСТЪР, APC by Schneider Electric, ESRI Bulgaria, Index-Bulgaria Ltd., LIREX, NDB, TechnoLogica и Dicota.

Председателят на ДАЕУ Атанас Темелков напомни, организацията към този момент е идентифицирала пречките пред работещото електронно ръководство, огромна част от които са свързани със законодателната база. „ В 180 закона би трябвало да се създадат промени, като в 66 от законите са нужни промени, свързани единствено със свидетелството за съдимост “, съобщи Темелков. Другото главно предизвикателство е наложителното ръководство на виталния цикъл на системите, тъй като постоянно се получава по този начин, че едно положително ИТ решение е внедрено вярно, само че по-късно няма средства за неговата поддръжка и развиване. „ Затова създаваме архитектура на на е-управлението, в която се плануват координационни механизми за съответно обмисляне, надграждане и внедряване на осведомителни запаси в администрацията “, съобщи Атанас Темелков.

Третата версия на архитектурната рамка ще бъде показана обществено при започване на април, даде обещание той. В нея е заложено и въвеждане на така наречен основен информативен управител в обществените администрации. Той ще има лидерска функционалност при планирането, координирането и развиването на осведомителните запаси в съответната администрация. „ Той ще разполага с политически и организационни компетенции, управлявайки бизнес процесите и технологиите, с които те се извършват “, разгласи още Атанас Темелков. Функциите на основен информативен управител няма да преустановят тези на сегашните ръководители на ИТ структурите в обособените институции, а ще се отнасят към „ политически и организационни пълномощия за ръководство на самите бизнес процеси в администрациите, разясни Темелков. Очаква се и основаване на Съвет на тези основни осведомителни мениджъри, който ще има значима роля в развиването на ИТ тактиката на страната.

 Томислав Дончев, вицепремиер, Йорданка Фандукова, кмет на Столична община, и Атанас Темелков, ръководител на ДАЕУ. Снимка: Анелия Николова

Отворените данни

„ В днешния цифров свят, когато човек включва отоплението си вкъщи от офиса си или пазари от фотьойла си, не можем да караме хората да обикалят от гише на гише и да получават документи както е било преди 30 година Процесът е дълъг, само че има смяна на настройките. Сблъскваме се непрестанно с феномена за опълчване от страна на администрацията, има и проблеми в връзката сред институциите, с отварянето на регистрите, само че за първи път държавното управление се ангажира толкоз съществено с тематиката и най-много смени метода. Досега Столична община се включваше във всеки план за разработка на от ден на ден услуги, предоставяни по електронен път, заменяйки вървене до гишето. Работим с ДАЕУ и НСОРБ по тематиката “, съобщи Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

Тя напомни, че допреди 5-6 години за заплащането на налог здания жителите е трябвало да вървят на разнообразни каси в обособените региони, а през днешния ден всеки може да ги заплати електронно и от вкъщи си. „ Въпреки това за 2017 година едвам 4 лмн. лева от данъчните доходи на Столична община са постъпили по електронен път, като чакаме 10% годишен растеж на онлайн заплащанията. Но към момента прекомерно малко са хората, които употребяват 50-те е-услуги, въведени дружно с ДАЕУ преди няколко години “, добави Фандъкова. В момента общината приготвя пилотен план, тъй че родителите, които записват децата си за детска градина посредством новата система, да не вървят до офисите на администрациите и да търсят удостоверения за раждане и за сегашен адрес (основни документи, нужни за класиране в дадена детска градина или училище). Първите детски градини ще бъдат включени в плана от новата образователна година, а по-късно тази процедура за служебно приемане на документите ще стане годна за всички останали градини, а по-късно и за учебните заведения на територията на Столична община.

„ Но цифровизация не е единствено даване на е-услуги на жителите и връзка сред администрациите. Тя включва и даване на отворени данни, с които жителите и компаниите да могат да работят “, посочи Йорданка Фандъкова и съобщи, че Столична община към този момент е отворила 27 от своите регистри, а през тази година ще бъдат отворени още 23 набора от данни.

Да притеглим жителите

В България по данни на КРС има близо 4,6 милиона консуматори на мобилен интернет и към 1,5 милиона консуматори на стационарен интернет. Същевременно съгласно проучването на Галъп, поръчано от ДАЕУ, над 80 на 100 от пълнолетните българи избират да получават услуги „ на гише “, а делът на дейните консуматори на електронните административни услуги е под 7 на 100. „ И това са основно счетоводители, юристи, които достъпват услугите на Национална агенция за приходите, на Търговския указател. Това обаче демонстрира, че каквито и системи да създадем и каквито и нови технологии да внедрим, в случай че не работим с жителите и с администрациите, мъчно ще реализираме съществени достижения в региона на електронното ръководство “, добави ръководителят на ДАЕУ.

„ Не дава отговор на истината изказванието, че българските жители нямат разполагаем средства за електронна идентификация “, съобщи и Александър Йоловски пред участниците в конференцията. Докато бъде въведена дългочаканата система за електронна идентификация, която се приготвя от Министерство на вътрешните работи, жителите и бизнесът могат да употребяват наличните средства за сигурна идентификация в електронна среда. Освен дипломиран електронен автограф, това са ПИК кодовете, предоставяни от Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт, неповторим номер от НЗОК и други, уточни зам.-председателят на ДАЕУ.

Често достиженията на настоящото електронно ръководство не могат да бъдат усетени от жителите в техния всекидневен живот. Системите са налични и работят. Гражданите би трябвало да изискват освен от политиците, само че и от администрациите на всички нива, действително да употребяват съставените елементи на електронното ръководство и да дават електронни услуги, добави Йоловски.

Думите му бяха подкрепени и от Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Национално съдружие на общините в Р. България (НСОРБ). „ През последната година ДАЕУ засилва редица процеси, сътвори платформата за е-обмен на документи. Ние в общините би трябвало да осигурим оперативна съгласуемост на нашите системи. Заедно с ДАЕУ и държавните структури бяха регламентирани общите условия за достъпа до главните регистри за удостоверителни услуги и изискванията за техническа съгласуваност с платформата Regix. Администрациите могат сами да вършат информации в регистрите и не се постанова да желаеме документи от жителите и бизнеса – нито хартиени, нито електронни “, сподели Георгиева. Тя призна, че една от най-важните задания пред общините е дигитализацията на хартиените документи, като това е проблем за общинските управляващи освен от позиция на финансов и човешки запас, а и като място за структурирано предпазване на цифровизираната информация. „ Ще разчитаме на облачната среда, създавана от страната, изключително за цифровите архиви на по-големи общини “, добави тя.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР