Владимир Владков Над 68% от българските интернет потребители пазаруват онлайн

...
Владимир Владков Над 68% от българските интернет потребители пазаруват онлайн
Коментари Харесай

68% от българските интернет потребители пазаруват онлайн всеки месец, според проучване на OLX


Владимир Владков

Над 68% от българските интернет консуматори пазарят онлайн всеки месец, като 30% пазарят артикули или услуги от електронни магазини всяка седмица, демонстрира изследване на OLX България, извършено през януари 2019 година „ Тези покупки включват единствено артикули и услуги, не и електронни заплащания на битови сметки, такси, даже покупка на самолетни билети “, разяснява Камен Янкулов, изпълнителен шеф на OLX България.

20% от респондентите са похарчили през 2018 година над 1000 лв. онлайн, а още към 25% са си купили от електронни магазини артикули за обща сума сред 500 и 1000 лв.. Същевременно 65 на 100 са декларирали, че са похарчили 2 пъти повече пари за онлайн покупки, като 29% е делът на тези, които са купили онлайн артикули за доста повече пари. Най-често купуваните в електронни магазини артикули са фешън продукти и аксесоари (над 50% от всички отговорили), следвани по известност от спортните артикули. На трето място са продуктите за бебето и детето, следват с съвсем равни дялове домашен уреди, мобилни телефони, машини и професионално съоръжение и книги. Същевременно 75% от интервюираните освен купуват, а и продават онлайн, като 41% от тях продават фешън артикули, 10% - спортни артикули, а 6% - детски и бебешки артикули.

На фона на растящия интерес към електронната търговия и доверие в онлайн заплащанията у нас OLX България регистрира 4% повече нови разгласи, достигнали над 4,255 милиона за цялата 2018 година, 10% повече нови продавачи (почти 2 милиона), както и 16% нарастване на новите консуматори до над 353 хиляди. „ Засилва се наклонността за потребление на платформата ни през мобилни устройства - било то посредством мобилното приложение или през браузър, съобщи Янкулов. 9% е годишният растеж на новите консуматори на платформата през мобилното приложение, а 12% повече са тези, които са разчитали на мобилния браузер. При новите разгласи преориентирането към мобилната версия е още по-забележима – 17% растеж на клиентите с мобилно приложение и 20 на 100 повече през мобилен браузър. По данни на Гемиус, OLX e преди всичко по визити в България за месеците ноември и декември 2018 година “, добави изпълнителният шеф на OLX България.

 Камен Янкулов, изпълнителен шеф на OLX България.

Камен Янкулов, изпълнителен шеф на OLX България. Снимка: Владимир Владков

Смартфони, гуми и... парцели

Най-търсените в платформата артикули не престават да са смарт телефоните, само че максимален е растежът на търсените разгласи за недвижими парцели (86%) и на авточасти (55%). Промяна има и в класацията на най-предлаганите артикули, в която през 2018 година максимален растеж се записва при авточастите (58%) и при роклите (53%).

При недвижимите парцели се вижда увеличено търсене на наемите, 59% нарастване на жилищата за продажба, 45% в търсенето на къщи и вили за продажба, 50% - за имоти и 38% в наема на магазини. „ Средната цена за наем на 3-стаен апартамент в София е скочила на 990 лв., сподели Янкулов. - Най-много разгласи за продажба на жилища се разгласяват през януари, а минимум през декември. Разширяването на зелената зона в София е довело до голям растеж на наемите за паркомясто или гараж - рекордните 327% за 2018 година “

При електронните устройства от ден на ден се търсят игри и конзоли (41% растеж по отношение на 2017 г.), следвано от 34% нарастване при преносимите компютри и 24% при компютърните елементи и аксесоарите. Най-предлаганите в OLX.bg продукти са компютърните елементи, като „ нервността към копаенето на биткойни “ е фактор за повдигане на цените в тази категория. Средната цена на съоръжение за копаене е 5-7 хиляди лв., само че най-скъпата публикация е била за 40 000 лв., съобщи Янкулов.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР