Владимир Владков Над 465 хиляди са българите с трайни увреждания

...
Владимир Владков Над 465 хиляди са българите с трайни увреждания
Коментари Харесай

Онлайн платформата JobCare ще улесни наемането на хора с увреждания


Владимир Владков

Над 465 хиляди са българите с трайни увреждания в работоспособна възраст, само че единствено 30,7 на 100 от тях работят, до момента в който междинното за Европейския съюз равнище е над 47%, а в страни като Португалия и Латвия над 51% от хората с увреждания извършват разнообразни задания. Именно връщане на трудовия пазар на огромна част от неактивните хора с увреждания, които даже не са „ забележими “ за бизнеса, е основата цел на новата уеб платформа Job Care, създадена по европейски план, финансиран от Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейския обществен фонд.

„ Хората с увреждания постоянно имат неповторими умения, с които ще са потребни и за обществото, и за компаниите, освен на себе си. Но в работодателите има една вътрешна опозиция, които считат, че наемането на такива хора ще им сътвори единствено проблеми, а в действителност не е по този начин. Фирми, които са наели човек с увреждания, след 1 година са уверени, че са постъпили вярно “, съобщи Иван Нейков, ръководител на Балкански институт по труда и обществената политика, при представянето на платформата. Според него, при днешния дефицит на работна ръка в редица браншове от стопанската система хората с увреждания в трудоспособна възраст съставляват голям необработен капацитет. „ В страни като Латвия да вземем за пример са разбрали, че всеки човек е скъп и по тази причина са съумели да привлекат с разнообразни ограничения хората с увреждания. У нас капацитетът е за най-малко 120 000 нови работни места. Разработихме платформата по този начин, че тези 120 000 нови служащи да се появят в „ полезрението “ на работодателите и бизнесмените, те да схванат какво МОГАТ тези хора, какви са характерните им умения, а не какво тъкмо увреждане имат и какво НЕ могат да вършат “, изясни Нейков.

 Силвия Тодорова и Йордан Димитров от

Иван Нейков, ръководител на Балкански институт по труда и обществената политика и някогашен обществен министър

Според него новите технологии са натурален съдружник в тази идея, която е значима и за самите хора с увреждания, и за компаниите, които си търсят фрагменти, и за обществото като цяло. „ Вече не е екзотика да се работи от вкъщи, а платформи като JobCare улеснява контакта сред страните, срещайки интереса на работодатели с потенциала на хората с увреждания. Те могат да поставят нов тип труд, при разнообразни условия, правна форма, вид задания, които не са съществували преди 20-30 години “, изясни Нейков.



Тези хора имат потребност освен от поддръжка от обществото за своите персонални потребности. Чрез връщането си в работния развой те поемат грижа за себе си, стартират да внасят осигуровки и се усещат равнопоставени на останалите 90% от обществото, съобщи още някогашният обществен министър Иван Нейков. „ Някои компании считат, че да наемат незрящ човек да вземем за пример, ще е симптом на състрадание, тип учтивост даже. А това е дълбока самозаблуда, лишаваща ги от съществени стопански потенциали. Например лице с повредено зрение взе участие сполучливо в ранно диагноцистиране на рак на гърдата при дамите, с помощта на своята свръхчувствителност. Ако бъде подготвен добре, той ще може да прави профилактика за рак на гърдата доста по-добре от редица зрящи експерти “, сподели Нейков, цитирайки данни от Германия. В други случаи рутинните интервенции изморяват бързо елементарните служащи, а има хора с ментални усложнения, за които този тип активност носи задоволство.

Цели на JobCare:
Мащаб на самодейността. „ Това не е бутиков план, който ще наеме 20, 30 или 50 души еднократно и по-късно ще регистрира сполучливо привършване. Има потребност и от сходни планове, само че нашата платформа се стреми да откри стабилно решение на казуса. Добрият образец за сполучливо непрекъснато наемане на хора с увреждания би основало „ снежна лавина “, привличайки и други работодатели, и други хора с увреждания “, изясни Нейков. Интегрирани услуги. „ У нас доста рядко се прави оценка на капацитета на хора с увреждания. JobCare дава опция за такава оценка, било то посредством положителни практики от чужбина, или като методология, определена от съответната компания, търсеща да наеме личен състав “, добави Йордан Димитров, шеф на „ БИТСП – планови консултанти “, която управлява JOB CARE в съдействие със съдружие „ Балкански институт по труда и обществената политика “. Експертите от екипа на двете организации към този момент близо 20 години работят по проблемите на заетостта на хората с увреждания. Специализация . Персоналната оценка на всеки претендент може да покаже скъпото във всеки човек, а оценката и на работното място и на работните процеси би дало изясненост тъкмо къде този човек ще бъде потребен и за кои работни задания. Понякога се постанова някои работни процеси да бъдат модифицирани, тъй че да се „ извлече “ максимума от опциите на дадения човек с увреждания, изясни Йордан Димитров. Засега мащабът на тези лични услуги е стеснен, като 15-20 експерти могат да предложат такива услуги на 50-100 индивида. В бъдеще технологиите с изкуствен интелект и машинно познание ще оказват помощ за разширение на обсега на тези услуги, съобщи Димитров. Различни форми на претовареност. „ Работодателите постоянно не желаят да наемат хора с увреждания на трудов контракт, тъй като има случаи на правни разногласия и каузи в съда. Затова праните отдели във компаниите постоянно поучават ръководителите, да не си „ поставят таралеж в гащите “. Но има разнообразни форми на претовареност – цивилен контракти, почасова работа, самонаети лица “, добави Иван Нейков. Професионални медиатори сред организациите на хора с увреждания и работодателите и техните организации. Коучинг и за работодателите, и за евентуалните чиновници.
Какво повече дава JobCare?

Работодателите и техните HR отдели, компаниите, търсещи хора за избрани позиции, постоянно отделят по-малко внимание на тази група хора с увреждания. Платформата JobCare e фокусирана точно върху тези хора и се стреми да покаже на работодателите какви са неповторимите умения на всеки, „ Стремим се да реализираме устойчива претовареност, а не субсидирана от страната посредством разнообразни краткотрайни стратегии. Предоставяме и характерни услуги по оценка на работния потенциал на всеки – така наречен оценка на фунционалните специфики на лицето (ICF), създаден от СЗО.

 Силвия Тодорова и Йордан Димитров от

Силвия Тодорова и Йордан Димитров от " БИТСП - планови консултанти "

Създаделите на платформата ще търсят партньорства с хора с увреждания и техни организации, с работодатели, с Агенция по заетостта и бюрата по труда, с работодателски и синдикални организации, с просветителни институции и с финансиращи организации. “JOB CARE си слага за цел да подкрепи българският бизнес да притегли нови 120 000 лица с увреждания на пазара на труда, като по този метод степента на претовареност доближи най-малко 62% “, съобщи Иван Нейков.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР