Владимир Владимиров - с малко присъствие и много завръщания в

...
Владимир Владимиров - с малко присъствие и много завръщания в
Коментари Харесай

Владимир Владимиров - с малко присъствие и много завръщания в БДЖ

Владимир Владимиров - с малко наличие и доста завръщания в БДЖ
Българските железници от водещи на Балканите до преди 30 години през днешния ден се намират в тъпо положение, съобщи кореспондент на БГНЕС. Този стратегически бранш, свързващ в единна тъкан цялата страна, е един от стълбовете на националното стопанство и по едно и също време с това има голямо обществено значение за българските жители.

Докато в Европа, в това число и в нашия район, се влага в железопътния превоз, в България се направи всичко допустимо той да бъде погубен. Железопътният превоз наред със опазването на здравето, образованието и други системообразуващи сфери се е трансформирал в „ болния човек “. И тук, както в опазването на здравето сме очевидци на чести смени на ръководството, само че с една дребна специфичност: те са свързани с името на един човек – Владимир Владимиров, който ту бива отстраняван от пост, ту се завръща на него. А наличието му на поста мъчно се откроява.

БГНЕС сформира къса последователност на тези негови наличия, отсъствия и завръщания в БДЖ:

[b]Владимиров – „ първа кръв “[/b]

Владимир Владимиров е назначен за ръководител на Съвета на шефовете на БДЖ през октомври 2009 година Името му обаче става по-популярно измежду обществото две години по-късно през октомври 2011 година Тогава българските железници са изправени пред банкрут, само че Владимиров декларира, че „ няма драма “, тъй като има две години промени. "Намаляват се загубите и съм убеден, че промяната ще приключи с триумф. През 2014 година пред БДЖ има опцията да усвои 300 млн. евро от Европейска комисия и пътническите транспорти ще бъдат решени", акцентира на 2 октомври 2011 година той. 11 дни по-късно констатацията за механически банкрут е повторена и от тогавашният отраслов министър Ивайло Московски.

В края на 2011 година избухва стачка в БДЖ, която продължава над 20 дни. БДЖ и синдикатите договарят всеки ден. На 12 декември Владимиров декларира: „ Няма да отстъпваме от промените, настояванията ни са ясни – завършек на синдикалните привилегии... “ Той твърди, че стачкуващите нямат поддръжката на обществото и припомня, че техните дейности били противозаконни. Въпреки митингите почитам предстоящото усъвършенстване не настава.

През април 2012 година Владимиров декларира, че чака да започва процедурата за приватизация на "БДЖ - Товарни превози". Той се надява приватизацията на сдружението да е реалност до края на 2012 година "Има действителен интерес към сдружението, има евентуални вложители. Дружеството е забавно. „ БДЖ-Товарни превози" в никакъв случай не е било на облага ”, прибавя тогава Владимиров. През май същата 2012 година той твърди, че загубата на БДЖ е намаляла с 6 млн. лева за първото тримесечие на 2012 година През август 2012 година Владимиров е безапелационен - промените в БДЖ вървят по проект, няма да стопират влакове и няма да има уволнения.

През март 2013 година министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Кристиан Кръстев в служебното държавно управление на Марин Райков прави промени в Съвета на шефовете на "Холдинг БДЖ". Тогава Владимир Владимиров е освободен дружно с Емил Иванов. На тяхно място са назначени Чавдар Трендафилов и Николай Найденов.

[b]Владимиров - „ завръщане в бъдещето “[/b]

На 12 ноември 2014 година Владимир Владимиров е назначен за изпълнителен шеф на "Холдинг БДЖ" ЕАД. За ръководител на Съвета на шефовете на сдружението е определен Велик Занчев.

През август 2015 година синдикалисти желаят преустановяване на договорите на управлението на БДЖ. В писмо до Министерство на превоза Първи частен профсъюз желае уволнението на ръководителя на съвета на шефовете на БДЖ, изпълнителния шеф и шефа на БДЖ Пътнически транспорти – Велик Занчев, Владимир Владимиров и Димитър Костадинов.

Преди да се стигне до тази стъпка синдикалистите са се срещали с шефа на „ Пътнически транспорти “, изпращали са неведнъж сигнали за посочените проблеми. След осъществен от синдиката разбор на финансовото положение на сдружението в интервала 2009 година – 2014 година са установени редица нарушавания. Сред тях съществуването на свободен паричен запас (26 млн. евро), който не е употребен за погасяване на отговорностите. Впоследствие това закъснение на заплащанията е довело до увеличение на задълженията на БДЖ с още 2,1 млн. евро.

През януари 2017 година шефът на БДЖ "Пътнически превози" Димитър Костадинов съобщи, че се продават локомотиви, с цел да платят на кредиторите. По думите му казусът е, че железницата се нуждае от вложения, само че и отговорностите би трябвало да се погасят. „ Реформата е осъществена ”, безапелационен е изпълнителният шеф. По думите на Костадинов от 25 години не са правени поправки на локомотивите.

На 8 февруари 2017 година служебното държавно управление на проф. Огнян Герджиков още веднъж освобождават шефовете на БДЖ, този път и на НКЖИ. С протоколно решение на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев са направени промени в състава на съвета на шефовете в „ Холдинг БДЖ “ ЕАД. Владимир Владимиров е освободен и на негово място е назначен Георги Друмев. Този път Владимиров отсъства за малко, тъй като на 10 май 2017 година остарелият нов министър на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски го връща още веднъж като изпълнителен шеф на „ Холдинг БДЖ ” ЕАД.

Целта на това последно завръщане е "да продължи да извършва основания от неговия екип План за излекуване и развиване на БДЖ".

[b]„ Не сме светци “[/b]

На 30 март 2018 година Владимиров декларира, че БДЖ е избавено от банкрут комерсиално сдружение. „ Дружеството беше на ръба на банкрута през 2010 година Ако погледнете международната статистика какъв брой компании оцеляват при такава обстановка, те са по-малко от 30%, а аз с убеденост мога да кажа, че към днешна дата ние сме извадили БДЖ от банкрут “, сподели той тогава.

През април 2018 година Велик Занчев, заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и известията декларира: „ Аз не споделям, че сме светци, само че поставяме старания и се оправяме със дилемите, които са сложени пред железниците “. Пак съгласно него, в случай че не са били тези положени старания в интервала от 2009 година насам, сдружението нямаше да съществува. Пак там Владимиров твърди, че БДЖ от едно рухнало дружество се е трансформирало в такова, което е стъпило на краката си и има вероятност...

Днес стана ясно, че тримата членове на съвета на шефовете на Холдинг БДЖ са подали оставките си. Това удостовери министърът на превоза Росен Желязков. Оставките са подадени в кабинета на министъра. Той ще се запознае с претекстовете и ще се произнесе в избрания от закона период. Става дума за шефа на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на превоза, за основния изпълнителен шеф Владимир Владимиров и за финансист №1 в жп компанията Филип Алексиев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР