Владимир Шопов е завършил Лондонското училище по икономика и политически

...
Владимир Шопов е завършил Лондонското училище по икономика и политически
Коментари Харесай

Източна Европа е на път да получи нова историческа възможност след пандемията

Владимир Шопов е приключил Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново учебно заведение за обществени проучвания, Ню Йорк. Бил е консултант по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.), консултант в Мисията на България към Европейски Съюз (1998-2001 г.), консултант на министъра на външните работи (2014 - 2016). Анализът му е от " Свободна Европа ".

На пръв взор всичко в Унгария през последните седмици се случва съгласно упованията. Премиерът Виктор Орбан съответно разгласи, че корона вирусът се популяризира от чужденците и миграцията е главната причина за настъпващото злополучие. В първата група регистрирани случаи имаше 9 иранци на научен продан, които бяха съответно изгонени от страната.

След това Орбан дефинитивно разгласи, че миграцията и корона вирусът са две страни на една монета и с това полемиките завършиха. Очаквано натири и Европейски Съюз. Сега е на ръба да стартира да ръководи посредством декрети, до момента в който трае спешната обстановка, а публицистите са изправени пред опасност от 5 години затвор за разпространение на " подправени вести ". Но в дълбините на обществото се случват любопитни неща.

" Хората са се побъркали. В момента продаваме пет пъти повече оръжия, от нормалното за месец март. Можем да продадем 15 пъти повече от тези с гумени патрони, в случай че имахме ". Габон Вас има три магазина в Будапеща, които продават дребни оръжия без условие за позволение.

" Изкупуват газови револвери, револвери с гумени патрони, даже арбалети! ", не стопира да се чуди той. И всичко това на фона на към този момент съществуващите 300 000 разрешителни за по-опасни оръжия. Притесненията им са ясни: " Днес се бият за тоалетна хартия, ами на следващия ден? Когато се изпразнят магазините, хората просто ще вземат каквото им би трябвало ", разсъждава 33-годишния Ростас. Страхът е от общ разпад на законността и реда, като че ли страната е на ръба да се озове в положение на " война на всеки против всеки ". При някои въоръжаването е прикрит избор на съмнение към Орбан, при други приключена параноя, при трети просто презастраховане.

Европа след пандемията

Колективното самозатваряне може и да е естествена защитна реакция по време на пандемия, само че възобновяване на обществата няма по какъв начин да се случи по същата логичност. Няма подозрение, че икономическият национализъм ще се завърне, от всички направления към този момент се чуват апели за ползване на локални артикули, а като се вдигнат карантините, на всички места ще се умножат апелите за отмора в личната страна.

Но корона рецесията ще има други, по-съществени последици в границите на Европа. Взети групово, те съставляват непредвидена опция за Централна и Източна Европа. Сегашните маджарски и полски държавни управления може и да са пословични с нападателната си изразителност по отношение на Европейския съюз (ЕС), само че с продължаваща подготвеност одобряват милиардите евро поддръжка и сигурно ще бъдат измежду първите, които ще се усетят и употребяват очертаващите се шансове.

Една от базовите динамичности на посткризисния интервал е към този момент обрисувана. Европа ще се опита да уплътни оптимално концепцията за своята стратегическа самостоятелност. Възстановяването ще се случи в най-приемливата, законна и ефикасна транснационална среда, каквато е Европейски Съюз. Още на този стадий, голям брой европейски политици и институции основават своите реакции и ограничения на сходна геостратегическа логичност.

След медийния звук към американския интерес към `CureVac`, немското здравно министерство разгласи, че желае разработките за ваксини и дейни вещества да останат в Германия и Европа. Когато пък започнаха да кацат китайските самолети с лекари и маски, Европейската комисия (ЕК) се подсети за изкупените на безценица от китайски капитали компании в южна Европа след световната рецесия. С съдбоносен звук, Урсула фон дер Лайен съобщи, че е належащо " да защитим европейските услуги, технологии и инфраструктура ". Веднага бяха признати и нови указания за скрийнинг и стопиране на продажбата на европейски компании и сериозни активи в региона на опазването на здравето, медицинските проучвания, биотехнологиите и инфраструктурата.

Шанс за ре-реиндустриализация

Посткризисна Европа ще види нова вълна от селективна интеграция, само че тя няма да бъде най-много на равнище пълномощия. По-скоро, ще се основат и укрепят кооперативни и индустриални мрежи и процеси. Някои от областите към този момент се обрисуваха и включват медицински и здравни проучвания и цялата екосистема към тях, медицински и фармацевтични артикули и техника, произвеждане на базови вещества, преоборудване, нови системи за спешна реакция, европейски стратегически запас и други.

Няма никакво подозрение, че ще станем очевидци на репатриране на индустриални и продуктови вериги, които ще бъдат пребазирани на " остарелия континент ". За Източна Европа това е късмет за ре-реиндустриализация, откакто районът към този момент пое забележителна част от автомобилната и машиностроителната промишленост. Допълнителната регионализация на производството на храни и хранителни вериги също носи благоприятни условия. Европейски Съюз занапред ще би трябвало да основава общи спешни логаритми и структури.

Има и още по-значими благоприятни условия, които можем да получим от оформящи се промени на равнище Европейски Съюз. Създаването на фискален дирек на еврозоната ще бъде от особена изгода за нашия район. Преформатира се финансирането за идващите 7 години и по всяка възможност " зеленият преход " ще стане по-плавен и управляем за Централна и Източна Европа.

Вълната от нови средства за проучвания и нововъведения е нов късмет в до неотдавна подценяван бранш. Ще се усили и поддръжката за софтуерни разработки и проучвания, които от ден на ден се изместват от световен към районен подтекст. Различните start-ups ще получат още повече средства. Дигитализацията и европейския цифров пазар сигурно ще имат подтик - още веднъж, нашите стопанства и трудови пазари могат да завоюват от това.

Разбира се, новите благоприятни условия не значат автоматизирани изгоди и качеството на ръководство на обособените страни ще бъде решаващо. По-умните политици към този момент гледат оттатък карантините и интензивно се готвят за задаващите се разбърквания. Източна Европа е на път да получи нова историческа опция. Унгария на Виктор Орбан сигурно е измежду тези, които ще се възползват от нея, без значение от удоволствието на скептичната и изолационистка изразителност, с която обсипва Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1347)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР