Владимир Савов е приеман в застрахователния сектор като добре експертно

...
Владимир Савов е приеман в застрахователния сектор като добре експертно
Коментари Харесай

Спорната номинация на Владимир Тодоров за надзорник на застраховането е отпаднала

Владимир Савов е одобряван в застрахователния бранш като добре експертно квалифициран, диалогичен и предвидим.

© Надежда Чипева Подготвяната номинация на ръководителя на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия (БАПК) Владимир Тодоров за поста зам.-председател на Комисията за финансов контрол (КФН), отговарящ за застраховането, не е събрала политическа поддръжка и е отпаднала. Това научи " Капитал " от няколко източника, съгласно които към този момент има нова по-консенсусна канидатура, против която няма брожения в бранша.

Това е някогашния член на КФН Владимир Савов, чийто мандат изтече през януари и той се отдръпна, с цел да поеме пост в казахстанския финансов регулатор. Сега съгласно осведомени ръководителят на комисията Бойко Атанасов е разговарял с него и той е дал кардинално единодушие, само че занапред предстоят политически срещи. Предвид изключителната обстановка сега и епизодично работещия парламент единствено по неотложност, не е ясно по кое време ще стане това. " Капитал " се свърза със Савов, само че той на този стадий отхвърли коментар, защото няма нищо съответно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С многостранен опит

В момента конструираната като петчленна комисия оперира в понижен състав точно тъй като през януари изтекоха мандатите на Савов и на зам. ръководителя с сектор обезпечаване Илиана Христова. Тя продължава да извършва длъжността си, до момента в който Савов подаде оставка ден преди приключването на шестгодишния си мандат и беше освободен от Народното събрание.

Сега обаче пред вероятността да има нов непрекъснат сектор с шестгодишен мандат, Владимир Савов очевидно е бил податлив да преразгледа решението си. Той беше определен в КФН през 2014 година, по времето на кабинета " Орешарски ", като член с портфейл разбор и оценката на рисковете на финансовите пазари, както и отбрана на потребителите. През идващите години обаче на два пъти му се наложи краткотрайно да поема функционалностите на зам.председател след отдръпването на титуляри.

Първо Савов отговаряше за капиталовия контрол, след напускането на Николай Попов в края на 2014 година, а през 2018 година той краткотрайно пое застрахователния контрол след оставката на Ралица Агайн около общественото напрежение към банкрута на " Олимпик ". През шестте си години в КФН Савов работеше при трима разнообразни ръководители - Стоян Мавродиев, Карина Караиванова и актуалният Бойко Атанасов.

Неговата кандидатура се приема много по-позитивно в сектора, поради притежавания институционален опит в КФН, а и тъй като като непосредствено отговарял за застраховането е осведомен с проблемите в бранша. Това би осигурило бързо нахлуване с летящ старт, за разлика от вероятно ново политическо предопределение в регулатора. Савов е одобряван като добре експертно квалифициран, диалогичен и предвидим.

Той оглавяваше застрахователния контрол при разразяването на някои от свадите в последните години, като налагането на мониторинг на България в интернационалната система " Зелена карта " поради насъбрани неплатени вреди по катастрофи в чужбина от " Лев инс ". Предвид многото цъкащи бомби в бранша негов минус може да е, че до момента не е проявявал особена неотстъпчивост, което обаче за краткотрайното изпълняващ длъжността по принцип е по-трудно. А и до момента макар добре известните проблеми в застраховането не е имало особена политическа воля и тил за оправянето с тях, макар натиска от Европейската комисия в тази посока около кандидатурата на България за ERM II и банковия съюз.

Отхвърленият претендент

Владимир Тодоров

Фотограф: Георги Кожухаров За разлика от Савов, отпадналият Владимир Тодоров беше признат от огромна част от бранша много на нож. Той има построен медиен имидж на бранител на жертвите при произшествия и герой за по-справедливи компенсации, като постоянно по тази линия е влизал в директни конфликти със застрахователи. В сектора обаче разказват активността му като оттатък ръба на етиката - съгласно разкази на застрахователи той неофициално координира мрежа от адвокатски адвокатски фирми, жаргонно наричани в бранша " гробари ", които се хранят от човешкото злощастие, като прибират 30-40% от компенсациите при извънсъдебни преговори, а в някои случаи след правосъдни борби и до 80-90% от сумата.

Според оценки на застрахователи неговата мрежа е водещият състезател в тази ниша, а водената от него асоциация е механизъм за легитимиране и набиране на клиенти. Определят го като по-скоро диалогичен и сдържан състезател на фона на негови съперници, само че в същото време и с по-дълбоки връзки, и с повече опция при потребност да оказва и напън през медиите. Самият Тодоров признава, че такива неточни адвокатски практики съществуват, само че отхвърля обвиняванията той да има общо с тях.

Една от основните неизпълнени задания, с които ще се сблъска новият зам.-председател на КФН е точно методиката за размера на компенсации при потърпевши от произшествия, която би трябвало да внесе изясненост и предвидимост в бранша, което значително може да свие бизнеса на " гробарите ". Освен това застрахователният регулатор следва за следващ път да опита да прокара злощастно катастрофиращата към този момент два пъти система " Бонус-малус ", както и да спомогне да се преодолее мониторинга от Съвета на бюрата " Зелена карта ", който се трансформира в репутационен и финансов проблем за целия бранш.

За поста действително мъчно може да има същински конкурс, защото само ръководителя на КФН може да издига номинации за останалите членове на комисията, като те би трябвало да бъдат утвърдени от Народното събрание. По закон това би трябвало да стане не по-късно от месец преди приключването на мандата на актуалните членове на регулатора, до момента в който към този момент наближават три месеца след края му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР