Владимир Путин подписа закони за противодействие на дезинформацията, като са

...
Владимир Путин подписа закони за противодействие на дезинформацията, като са
Коментари Харесай

Русия прие закони за борба с дезинформацията и обидите към държавата

Владимир Путин подписа закони за противопоставяне на дезинформацията, като са планувани финансови наказания, както и за противопоставяне на разпространяването на информация, съдържаща обиди към страната и обществото. Съответните документи бяха оповестени на формалния онлайн портал за правна информация, съобщи РИА Новости.
Първият документ беше импортиран в Държавната дума от сенаторите Андрей Клишас и Людмила Бокова, както и от депутата Дмитрий Вяткин.
Законът не разрешава публикуването на недостоверна общественозначима информация под прикритието на правдиви послания, в случай че заплашва живота и здравето, имуществото на жителите, подкопава публичния ред и сигурността и пречи на действието на обекти за поддържане на живота, инфраструктурата, банки, енергийни обекти, индустрия и връзки.
Главният прокурор или неговите заместници могат да изискат ограничение на достъпа до записаните мрежови запаси, разпространяващи подправена информация. Достъпът се възобновява, откакто притежателят на ресурса изтрие информацията и службата е задоволена.
Финансови наказания
За разпространяване на недостоверни данни, които са основали опасност за увреждане на живота или здравето на жителите, всеобщо нарушаване на публичния ред, в случай че тези дейности не съдържат незаконен съставен елемент, се постанова санкция за жители от 30 до 100 хиляди рубли (до 1 500 долара); за длъжностни лица - от 60 до 200 хиляди рубли, за юридически лица - от 200 до 500 хиляди рубли.
Предлага се да се санкционира жителите с санкции в размер от 100 до 300 хиляди рубли за разпространяване на подправени вести, предизвикало интервенция в работата на обекти за поддържане на живота, превоз или обществена конструкция, връзки и енергетика; на длъжностни лица - от 300 до 600 хиляди рубли; на юридически лица - от 500 хиляди рубли до един милион рубли.
За разпространяване на подправени вести в медиите и в интернет, довело до гибел на човек, причиняване на щета на здравето или на благосъстоятелност, преустановяване на работата на средствата за прехранване, превоз или обществена конструкция, връзки, енергетика, се предлага да се вкарат санкции за жителите от 300 до 400 хиляди рубли; за длъжностни лица - от 600 до 900 хиляди рубли, за юридически лица - от един милион до 1,5 милиона рубли.
В допълнение към санкциите е допустима и конфискация на “предмета на административното нарушение”. Всички случаи на формиране на каузи по тези административни нарушавания в границите на 24 часа се рапортуват на прокуратурата.
Закон за държавната засегнатост
Путин подписа също закон за блокиране на информация, която нарушава човешкото достолепие, публичния морал, страната или държавните знаци.
Ако такива известия бъдат засечени, основният прокурор или неговите заместници се свързват с Роскомнадзор, който би трябвало да ограничи достъпа до осведомителни запаси, съдържащи такава информация и да предприеме стъпки за нейното премахване.
За неуважителни изявления наказването е от 30 до 100 хиляди рубли. Повторното осъществяване на закононарушението включва санкция от 100 до 200 хиляди рубли или административен арест за период до 15 дни.
Ако същите дейности са осъществени от жител, който към този момент е подложен на административно наказване за сходно нарушаване повече от два пъти, те ще бъдат осъдени с санкция от 200 до 300 хиляди рубли или административен арест до 15 дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР