Владимир Путин подписа редица закони, които дават на Русия нови

...
Владимир Путин подписа редица закони, които дават на Русия нови
Коментари Харесай

Путин поставя под прицел социалните медии на САЩ с нови закони

Владимир Путин подписа редица закони, които дават на Русия нови пълномощия за ограничение на американските софтуерни колоси, заклеймяването на лица като „ задгранични сътрудници “ и предприемането на репресии против разкриването на персоналните данни на чиновници по сигурността, съобщи „ Ройтерс “.

Със законите, с които се вкарват и нови ограничавания за провеждането на митинги, се поставя завършек на годината, минала в конституционни промени, позволяващи на 68-годишния президент да се кандидатира за още два мандата в Кремъл вместо да се отдръпна през 2024 година, както би бил длъжен по закон.

Други промени, като да вземем за пример даването на пожизнен имунитет на някогашни президенти от наказателно гонене, накараха анализаторите да гадаят за проектите на Путин, защото връзките на Москва със Запада бяха подложени на ново напрежение след отравянето на опозиционера Алексей Навални, който сега обитава в Германия, след лекуване в клиника в Берлин.

Един от новоприетите закони дава опция на Русия да блокира или ограничи достъпа до уеб сайтове, които „ дискриминират “ медиите в страната – част от акцията по времето на Путин за увеличение на съветския „ суверенитет “ в интернет. Понастоящем Twitter отбелязва някои съветски медии като „ свързани с държавните медии “.

Друг закон вкарва солидни санкции в размер до 20% от основания в Русия оборот за миналата година за уеб сайтове, които неведнъж не съумяват да отстранен неразрешено наличие – нещо, което платформите YouTube и Фейсбук постоянно не съумяват да реализират.

Трети закон пък не разрешава разкриването на персонални данни на съветските чиновници по сигурността, записи, които в някои случаи се популяризират онлайн и са били употребявани от проверяващи публицисти за следене на секрети интервенции.

По-рано този месец немският уебсайт за проверяващата публицистика „ Белингкат “ и американската CNN разкриха детайлности за група съветски сътрудници, взели участие в отравянето на Алексей Навални, който през август изпадна в безсъзнание по време на вътрешен полет към Москва. Сред разкритите имена бе това на Константин Кудрявцев.

Новите закони плануват още затвор до две години за клюка онлайн, както и нови разпореждания, забраняващи финансирането на митинги от „ задгранични сътрудници “. Позволено е и митингите да бъдат забранявани заради изключителни обстановки.

Властите се снабдиха и с пълномощия да дефинират хората като „ задгранични сътрудници “ и да им присъждат до 5 години затвор, в случай че не съумеят да рапортуват вярно за активността си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР