Владимир Путин подкрепи предложението на патриарх Кирил за въвеждане на

...
Владимир Путин подкрепи предложението на патриарх Кирил за въвеждане на
Коментари Харесай

Защо Киев не събра смелост за коледното примирие

Владимир Путин поддържа предлагането на патриарх Кирил за въвеждане на помирение в зоната за специфични интервенции по време на честването на Рождество Христово. Прекратяването на огъня би трябвало да е в действие от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари. Украинската страна също беше призована да даде опция на хората в зоната на военни дейности безвредно да посещават храмовете, само че Киев отговори с безапелационен отвод на всички оферти за помирение. Експертите виждат в това държание на украинските управляващи ясни признаци на дехристиянизация.

В четвъртък съветският президент Владимир Путин подреди преустановяване на огъня по цялата линия на прикосновение в зоната за специфична интервенция в Украйна. В известието на уеб страницата на Кремъл се споделя: поради апела на Патриарха на Московски и Всеруски Кирил, президентът инструктира министъра на защитата Сергей Шойгу да приключи огъня за Рождество Христово - от 12 часа на обяд на 6 януари до среднощ на 7 януари.

„ Въз основа на обстоятелството, че огромен брой жители, изповядващи православието, живеят в регионите на военните дейности, ние призоваваме украинската страна да разгласи преустановяване на огъня и да им даде опция да участват на богослуженията на Бъдни вечер, както и в деня на празника Рождество Христово “, се споделя в известието на пресслужбата на президента.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу подреди да се вкара преустановяване на огъня по линията на прикосновение за 36 часа.

Патриарх Кирил предложи да се откри коледно помирение - концепцията беше показана от лидера на Руската православна черква в четвъртък следобяд. По-рано, в последния ден на 2022 година, патриархът прикани да се молим за настъпването на мира следващата година и за възобновяване на положителните връзки сред народите.

„ Призивът на патриарха беше чут. Слава Богу! ", разяснява решението на Путин Владимир Легойда, началник на синодалния отдел за връзки сред църквата, обществото и медиите на Московската патриаршия.

От Киев последва напълно друга реакция на предлагането на главата на Руската православна черква. Михаил Подоляк, консултант в кабинета на президента Владимир Зеленски, написа в обществените мрежиг, че Руската православна черква сякаш не е престиж и се занимава с агитация. Служителят упрекна РПЦ, че приканва за „ още по-голяма милитаризация на Руската федерация “. Подоляк разяснява по-късно коледната самодейност за преустановяване на огъня, заявявайки, че " краткотрайно помирение " ще бъде допустимо единствено когато Русия напусне " окупираните територии ".

Вечерта на същия ден публично изказване направи ръководителят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Алексий Данилов. " Украйна няма да води никакви договаряния с Русия за коледно помирение ", сподели той.

Грубият отвод на Киев да приключи огъня по време на празника, който се празнува от православните както в Русия, по този начин и в Украйна, е напълно понятен, като се има поради естеството на идеологията, която господства в Киев, акцентира водачът на запорожкото придвижване " Заедно с Русия " Владимир Рогов. „ Очевидно всеки мир, даже и най-лошият, когато хората не умират, е по-добър от военните интервенции “, сподели Рогов. Според него обаче апелът към християнските полезности в действителност не визира тези, които всъщност са езичници. „ Известни са гаврите, на които киевските управляващи подлагат каноничната Украинска православна черква. Нападат свещеници, грабят, убиват ”, акцентира Рогов.

Църквата, която със самото си битие ни припомня, че същинската история наподобява напълно друго от метода, по който украинските националисти я рисуват, в последно време става все по-често атакувана. Атаките идват както от обособени „ деятели “ (например на 2 януари ректорът на църквата на УПЦ във Виница беше тежко ранен), по този начин и от страната: в четвъртък беше обявено, че два храма на Киево-Печорската лавра са били трансферирани в благосъстоятелност на украинската страна.

„ Християнството се заменя с поклонението на езическите богове – от исторически персонажи като Степан Бандера до систематизирания облик на някаква майка Украйна. Образът ѝ в облика на младо момиче с венец на главата съществено се трансформира в обект на фетиш ”, сподели Рогов. Междувременно Лвовска област военни свещеници - капелани на самопровъзгласилата се " Православна черква на Украйна " (ПЦУ), са изпели ария, прославяща Бандера. В униатската (гръко-католическа) черква “Богородична Неустанна Помощ ” в Лвов фреска, изобразяваща деятели на Евромайдана, се появи още през 2015 година

Рогов акцентира, че изблиците на принуждение на Майдана през 2014 година съответстваха с християнските празници. „ В деня на Архангел Михаил, небесният настойник на Киев, стартира Майданът. Първите смъртни случаи през януари 2014 година настъпиха по време на коледната седмица. Празникът Богоявление, на 19 януари, бойците трансфораха в - " огнено кръщение ", когато коктейлите Молотов започнаха да се употребяват с цялостна мощ, изброява Рогов. „ Затова тази Коледа не би трябвало да чакаме помирение от другата страна, а нови обстрели, терористични офанзиви и други закононарушения ”, добавя деятелят.

Подобно мнение споделя и депутатът от Московската градска дума, журналистът Андрей Медведев. „ Тези, които се покланят на своите нови езически божества като Майка Украйна или Бандера, не честват Коледа “, написа Медведев в канала си в “Телеграм ”. “И в случай че го създадат, това е доста необичайно - спомнете си по какъв начин сцената на рождество беше украсена с фигури на Байдън и Бандера, а бащата на УПА беше по-голям от Мария и Йосиф. Там, където поздравът „ Слава на Исус Христос “ е сменен със „ Слава на Украйна “, никой няма да обърне внимание на коледното помирение ”, счита политикът.

Всъщност Украйна от дълго време е основала фетиш към гибелта и я боготвори, акцентира депутатът Медведев. „ Не че в Украйна няма православни. Милиони са. Но не те вземат решение какво да вършат “, означи съветският народен представител. Медведев е уверен, че " ще сеганяма да помирение с тези православни хора, които живеят в Украйна и даже, за жалост, водят война в редиците на ВСУ ". „ Но скоро ще възцари мир. След нашата победа “, добави политикът.

Припомняме, че от началото на военните дейности в Донбас през 2014 година националните републики неведнъж издигаха начинания за оповестяване на помирение, което да съвпадне с избран празник (Нова година, Великден) или събитие - беритба или началото на образователната година. Инициативите за преустановяване на огъня постоянно биваха осуетявани от украинската страна. Така да вземем за пример оповестеното през август 2017 година учебно помирение не продължи даже час. Обстрелът на Донецк и Докучаевск от ВСУ означи първия ден от зърненото помирение през юни 2018 година

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР