Владимир Путин одобри Концепцията на хуманитарната политика на Русия в

...
Владимир Путин одобри Концепцията на хуманитарната политика на Русия в
Коментари Харесай

Именно сега Русия може да каже своята дума на света

Владимир Путин утвърди Концепцията на филантропичната политика на Русия в чужбина. Ако има направление на държавна активност, което в продължение на доста години е подложено на все по-голяма рецензия от тази наша външна филантропична политика, то може би е политиката към съветските сънародници, живеещи там, в чужбина.

В доста връзки отправените забележки са безусловно основателни. Има единствено една специфичност, която критиците настойчиво подценяват. Тя се състои в това, че през последните три десетилетия Русия по принцип не е имала опция да води по-ефективна политика по тези въпроси. Срещу страната ни работеха не толкоз геополитически съперници и нашите лични небрежни служители, а справедливи обществени и даже, може да се каже, исторически трендове. И, да, потреблението на сказуеми в минало време тук не е инцидентно. Имаме всички шансове да забележим със личните си очи по какъв начин ще се преобърне тази най-мощна цивилизационна наклонност от последните епохи, която утвърди Запада - показан от Западна Европа и по-късно включилите се Съединени щати - като цивилизационен връх на човечеството и модел за подражателство, в това число в региона на културата и изкуството и други филантропични области.

Под въздействието на тази наклонност даже азиатските общества, които са извънредно надалеч от Запада и са дали началото на лична изцяло неповторима просвета - Индия, Китай, Япония - са попаднали под въздействието на тази наклонност. Какво да кажем за Русия, за която връзката с Европа, ориентацията към Европа исторически е най-важният фактор в културния, духовния и обществения живот на страната.

В изискванията на глобализация и вестернизация на планетата това докара до обстоятелството, че съветската филантропична сфера значително се трансформира в деградирало копие на западната - второстепенна, провинциална и заимствана. И това, което преди непроменяемо беше наша горделивост, върхът на съветския талант, постоянно стартира да се възприема като остаряло даже в личното ни общество. Чайковски и Чехов, несъмнено, са гении, само че по какъв начин модерна Русия обогати света? В такава обстановка даже най-забележителната и премислена идея за филантропична политика в чужбина би била обречена. Защото ние самите не виждахме цената на това, което страната създава в тази област.

Тук е доста значимо да се означи, че това не значи, че не сме основали нищо значимо и стойностно. Просто след националната злополука от 90-те години Русия беше духовно изгубена, което беше усложнено от доста в действителност нездравословни процеси в културата, изкуството, образованието и други значими области.

Именно това извънредно тежко и доста рисково положение на една неразбрала, не запомнила, изгубила своето място, роля и значение в света нация преодоляхме през последните години. Сега в разнообразни кръгове интензивно се водят полемики за това какво тъкмо Русия е схванала и запомнила - някои версии са доста отровни, гневни и даже омразни. Но на практика никой не се съмнява, че в съветското общество е изчезнало възприятието за изгубеност и недоумение кои сме, къде отиваме и какво желаеме, което живее в него съвсем три десетилетия.

Тук, несъмнено, с изключение на всичко останало, би трябвало да благодарим и на Запада, който толкоз се побърка с демократичния дневен ред, че накара съвсем целия свят да се отдръпне от него – и в това време подсети на Русия за нейната същина.

Русия е страж и бранител на Традицията. Точно по този начин – с основна писмен знак. Не канон, застинал във вечността, а жива, дишаща и поникваща в бъдещето Традиция в цялата ѝ трудност и разнообразие. Знаем сигурно, че без генезис, без предшественици, без минало и без памет няма на следващия ден – пазейки (и не само) корените си, ние пазим и градим бъдещето.

Черупката на безвремието отлетя - и се оказа, че Русия си остава Русия. Тя пораства и се развива върху същата основа, положена преди доста епохи. Тя към момента ражда гении и герои. Децата ѝ вървят на учебно заведение, занимават се с музика и спорт, печелят интернационалните просветителни олимпиади и танцуват в Болшой. Русия пази паметта на предишното и основава нови технологии. Тя пази своето, в това число и с оръжие в ръце. А за нея към момента няма по-добър тласък от предизвикването.

Оказа се също, че модерна Русия е основала доста нови неща, които са станали освен част от нашия живот, само че и нейни национални марки на международно равнище: Безсмъртният полк, Маша и мечока, RT, женското фигурно пързаляне, ЧВК “Вагнер ”...

Преди няколко години всичко това можеше да бъде надменно отстранено. Но на фона на бързото плъзгане на Запада към демократичния тоталитаризъм – с осакатяването на деца посредством джендър опити, с образците за възобновление на нацизма, с премахването просвета и изкуство, с унищожаването на правата и свободите на жителите, с отхвърлянето на личната история, Русия, с нейния корав ангажимент към консерватизма, се трансформира в знак на съпротивата. Също с основни букви.

Огромен брой хора по света в този момент гледат към Русия, виждайки в нея вярата за победа над либерал-глобалисткото страшилище, което гълтам западния свят и се цели в останалата част от планетата.

Иронията на ориста, само че тъкмо в този момент, когато най-дивата русофобска акция се пропагандира от международните медии, когато западните държавни управления от ден на ден стягат антируските гайки даже против личните си жители, вероятностите на Русия да реализира филантропичната си политика зад граница стават доста по-добри в сравнение с през предходния интервал на приятелско партньорство.

В един вманиачен свят спокойната нормалност на съветските филантропични начинания и планове се трансформира от досада дрипа в очите на хората в гражданска война, изискваща стоманена воля и огромна храброст.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР