Владимир Путин обяви военно положение в четирите провинции на Украйна,

...
Владимир Путин обяви военно положение в четирите провинции на Украйна,
Коментари Харесай

Путин обяви военно положение в анексираните територии, Украйна настъпва към Херсон

Владимир Путин разгласи военно състояние в четирите провинции на Украйна, където Русия управлява територия, откакто съветски публични лица предизвестиха за украинско нахлуване против основния южен град Херсон.

„ Работим по решаването на доста комплицирани, огромни задания, с цел да осигурим надеждно бъдеще на Русия, бъдещето на нашия народ “, съобщи съветският президент в телевизионно послание към членовете на своя съвет за сигурност, оповестява „ Гардиън “.

Законът, оповестен на уеб страницата на Кремъл, дава широкообхватни изключителни пълномощия на назначените от Русия ръководители на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, които Русия неотдавна разгласи за анексирани след подправените референдуми.

Декретът на Кремъл слага Русия в по-силна икономическа военна позиция. Путин подреди „ икономическа готовност “ в осем провинции, граничещи с Украйна, в това число Крим, който Русия анексира през 2014 година Той съобщи, че дава спомагателни пълномощия на ръководителите на всички съветски провинции да поддържат публичния ред и да усилят производството в поддръжка на войната на Москва, която навлиза в осмия си месец. Законът също по този начин лимитира свободата на напредване във и отвън осем съветски провинции, граничещи с Украйна.

В речта си Путин загатна за по-нататъшна ескалация на войната, като назова украинските управляващи „ сатанисти “, които са „ пренебрегнали “ предизвестията на Русия. „ Русия неведнъж е давала късмет на командването на сатанистите да се опомни. Но ние не бяхме чути или бяхме пренебрегнати. Сега всичко ще бъде друго, ние ще диктуваме изискванията “, съобщи Путин.

Малко след изказванията на съветския президент неговият представител Дмитрий Песков съобщи, че Русия не възнамерява да затваря интернационалните си граници.

По-рано денем ръководителят на окупационната администрация в Херсон заяви за проектите си да трансферира до 60 000 души през река Днепър в Русия, защото Москва се пробва да се задържи в града преди украинската контраатака.

Владимир Салдо съобщи, че Русия ще транспортира 50 000-60 000 души до източния бряг на Днепър – и по-късно в Русия – със скорост от 10 000 души всеки ден. „ Ние няма да предадем града “, сподели той в изявление за националната телевизия в сряда.

И въпреки всичко всеобщото извеждане на цивилни жители ще сътвори предпоставки точно за това. Херсон, вторият по величина обитаем пункт в Украйна, високомерен от Русия по време на войната, се намира на западния бряг на Днепър. Официални лица обявиха, че проектът е да бъдат изведени цивилните жители и окупационните управляващи от града. Те допълниха, че в продължение на седем дни няма да се позволява на хората да влизат в Херсонска област.

Жителите са подложени на напън да изоставен. Някои от тях оповестяват, че са получили всеобщи текстови известия, в които се предизвестява, че градът ще бъде обстрелван, и се оповестява, че от 7 ч. сутринта от пристанището ще тръгнат рейсове. На служащите, като учители и лекари, също е било казано да изоставен.

„ Не считам да вървя на никое място “, споделя една от локалните жителки, Светлана, написа „ Гардиън “. „ Опитват се да всяват суматоха, само че ние не имаме вяра на това. Не имам вяра, че Украйна ще ни бомбардира. Оставаме на място. “

Украински формален представител, Ярослав Янушевич, шеф на регионалната военна администрация в Херсон, сподели на хората в Херсон да не извършват настояването за евакуация. „ Хора от Херсон, приканвам ви да не обръщате внимание на всичко, което окупаторите ви споделят или изискват от вас. Те желаят да вземат нашите хора за заложници и да ги употребяват като жив щит. Не позволявайте на империята на злото да се крие зад вас, вашите родители, вашите деца “, сподели той в обява в канала си в Телеграм. „ Украинската войска не унищожава украинските градове и села “.

Кадри на съветската телевизия демонстрираха стотици хора, събрани на пристанището в сряда сутринта, които чакаха да бъдат изведени. Руските управляващи дадоха обещание да им оказват помощ да си купят парцели в континентална Русия, което подсказва, че не възнамеряват връщане на цивилни в града в обозримо бъдеще.

Ръководството на съветската войска съобщи, че тя ще остане в Херсон, макар че ръководителят на силите за навлизане, военачалник Сергей Суровикин, загатна в изявление, че силите му може да бъдат принудени да се отдръпват. „ Повтарям: [ситуацията] през днешния ден към този момент е доста сложна “, сподели той. „ Ще действаме умишлено и навреме. Не изключвам приемането на най-трудните решения. “

Салдо съобщи, че напредването на цивилни ще бъде обвързано с решението „ да се изградят обилни отбранителни укрепления, с цел да се отблъсне всяка офанзива “.

„ Няма място за цивилни жители там, където работят военните “, написа той. „ Нека съветската войска извърши задачата си “. Въпросното изявление демонстрира особена наглост на фона на непрекъснатите съветски офанзиви над цивилни.

Изглежда, че съветските сили са възобновили въздушните офанзиви против Киев в сряда, като локални хора оповестяват за детонации от системи за противовъздушна защита в небето над украинската столица.

Представители на окупацията предизвестяват за идна украинска контраатака в региона. „ Битката за Херсон ще стартира в най-близко бъдеще “, съобщи Кирил Стремусов, заместник-управител на Херсон, назначен от Русия. „ На цивилното население се предлага, в случай че е допустимо, да напусне региона на идните яростни военни дейности “.

Предупрежденията са опит да се избегне повтаряне на обстановката в Харковска област, където съветските военни бяха подложени на критика за безредното си оттегляне, в доста случаи оставящо след себе си локални украинци, които са сътрудничили на окупационните държавни управления.

Херсон е столицата на една от четирите провинции, които Русия претендира да анексира след подправените референдуми предишния месец. Оттогава насам настъплението на Украйна значи, че нито една от провинциите не е под цялостен съветски надзор.

Съветник на украинския президент означи, че единствено месец след „ помпозното оповестяване на анексирането на Херсон “ градът е бил „ церемониално евакуиран в очакване на [украинското] правораздаване “. „ Реалността може да боли, в случай че живееш в фиктивен свят на мечти “, написа Михайло Подоляк.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР