Владимир Путин казва, че военното сътрудничество със Северна Корея е възможност

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с Владимир Путин
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с Владимир Путин в Русия при много внимателно посещение, което се очакваше да доведе до оръжейна сделка.

След като преговорите приключиха в космическия център Восточни, г-н Ким започна дългото си пътуване до дома с частния си брониран влак, съобщиха руски държавни медии.

Говорейки по-късно в сряда, г-н Путин каза, че двамата са обсъдили „възможности“ за военно сътрудничество.

Москва посочи, че ще помогне на Пхенян да разработи сателити в замяна.

И двете страни отрекоха твърдението на САЩ, че преговорите са насочени към закупуване на оръжия за подкрепа на войната на Русия срещу Украйна.

Освен напреднала космическа технология, се смята, че г-н Ким е поискал и хранителна помощ в замяна.

Срещата между двата санкционирани режима, която включваше висши служители от двете страни, се проведе в момент, когато отношенията им със Запада са на най-ниското ниво за всички времена.

Високопоставеното посещение видя г-н Ким, който пътува два дни до Далечния изток на Русия, топло приет от г-н Путин. Кадри от руските държавни медии показват ухилени двамата лидери, докато се ръкуват, преди г-н Путин лично да придружи г-н Ким около космическия център Восточни.

Позовавайки се на историческите връзки между Съветския съюз и Северна Корея, г-н Путин приветства своя колега с руската поговорка „един стар приятел е по-добър от двама нови“.

Запитан дали Русия би помогнала на Северна Корея да изгради сателити, г-н Путин каза, че „затова сме дошли на космодрума Восточний“, съобщиха руски медии.

По-рано тази година Северна Корея два пъти се опита и не успя да изстреля шпионски сателит. Пхенян се зарече да разработи такъв, за да засили своите военни способности за наблюдение.

Междувременно г-н Ким изглежда изрази подкрепа за войната на г-н Путин в Украйна.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">„Русия се издигна в свещена битка за защита на своя суверенитет и сигурност срещу хегемонистичните сили“ на Запада, каза г-н Ким на г-н Путин.

"Ние винаги ще подкрепяме решенията на президента Путин и руското ръководство... и ще бъдем заедно в борбата срещу империализма."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР