Владимир Путин изпробва реакцията на Украйна и Запада, смята Януш

...
Владимир Путин изпробва реакцията на Украйна и Запада, смята Януш
Коментари Харесай

Експерт от Вашингтон: Путин изпробва реакцията на Украйна и Запада

Владимир Путин тества реакцията на Украйна и Запада, счита Януш Бугайски от Центъра за разбор на европейската политика във Вашингтон.
" Не мисля, че поддръжката за Украйна понижава, само че има едно отвращение да се отива прекомерно надалеч при положение на сериозна борба с Москва ", означи Бугайски пред БНР.

На въпрос кой печели от опълчването към Керченския пролив, анализаторът отговори: " Предполагам, че към този момент победител е президентът Путин. Руснаците безочливо завзеха три украински кораба, нараниха някои от моряците, плениха ги и ги държат за заложници. Това е проява пред украинците и пред Запада, че Русия може да прави каквото си пожелае в Азовско море. "

Бугайски счита, че въпреки всичко няма да се стигне до по-мащабна борба, макар че и това е допустимо:

" Не имам вяра да се стигне до това тъкмо в този момент. Руснаците се пробват по всякакъв начин да дестабилизират Украйна, да подбуждат политически спорове. Вероятно ще изчакат изборите следващата година, с цел да видят кой ще е идващият президент. Междувременно ще се месят в изборния развой, с цел да разделят страната. Не мисля, че на този стадий ще подхващат пълномащабна офанзива против Украйна, която ще им коства много скъпо.

" Няма друго решение, с изключение на Белград да признае Косово ", сподели още Бугайски, разяснявайки връзките на Балканите.

На въпрос дали процесът на нормализация на връзките сред Белград и Прищина може да бъде обновен, той отговори: " Не мисля, че на процеса са нанесени непоправими вреди. Повтаряме това всяка година. Няколко месеца няма никакво оживление, след това изниква концепцията за замяна на територии и всички стават оптимисти. Сега поради митата всички стават песимисти. Ще има триумфи и неуспехи, само че мисля, че е неизбежно в даден миг Сърбия да вземе решението, което отсрочва, и да признае Косово. Дали това ще стане след година, две или пет, никой не знае. Не мисля, че новите мита ще изкарат договарянията от релси - може да ги отсрочат, да ги затруднят, само че различен излаз няма. "

Бугайски означи също, че " Косово е склонно да следва американския интерес и да се вслушва в американските препоръки. От друга страна обаче, държавното управление не може да си разреши да отстъпва прекалено много пред Сърбия. Иначе ще наподобява едва. Може да се стигне до избори и политическа неустойчивост.

Затова косовските управляващи са в сложна обстановка. Може да се стигне до някакъв компромис - понижение на митата на половина, допускане на някои артикули. Но митата са знак на недоволството на косоварите, че от 10 години стоят в задънена улица поради Сърбия и Русия. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР