Владимир Путин иска да си върне влиянието над държавите от

...
Владимир Путин иска да си върне влиянието над държавите от
Коментари Харесай

Киевският патриарх: Путин е "новият Каин"

Владимир Путин желае да си върне въздействието над страните от някогашния соцлагер, в това число над България. Но фантазиите му са напразни, тъй като този интервал от историята на империята му свърши. Това споделя в изявление за Дъждовни води киевският патриарх Филарет, представен от БГНЕС.

Кризата в Украйна провокира и ерес измежду православните украинци. Част от тях поддържат самостоятелната Киевска патриаршия на Украинската православна черква, водена от патриарх Филарет, а друга част - Украинската православна черква, която е подчинена на Московския патриарх Кирил. Филарет цитира данни от социологически проучвания, съгласно които самостоятелната Киевска патриаршия се поддържа от 44 до 48% от украинците, до момента в който Московската патриаршия - от 20 до 24% от хората.

За църковния ерес в Украйна още веднъж се заприказва след един прекомерно очевиден случай. Служител на православната черква, подчинена на Москва, отхвърли да опее и погребе двегодишно детенце, заради това, че било кръстено от духовник на противниковата - Киевска патриаршия. В изявление за Дъждовни води главата на обявилата самостоятелност от Москва Киевска патриаршия патриарх Филарет споделя, че в края на 2017 е написал писмо до патриарха на Русия Кирил, в което му предлага помиряване сред двете църкви. Отговор оттова обаче по този начин и не пристигнал. Филарет твърди още, че отводът на свещеника да опее умрялото дете е противозаконен, защото кръщаването на дете, съгласно него, може да бъде осъществено освен от духовно лице, само че и от мирянин, а даже и от майката на едно малко дете, в случай че тя вижда, че детето е на умиране.

Патриарх Филарет показва недоволството си от това, че Руската православна черква желае да доминира над православните украинци и споделя: " Разколът може да се преодолее, в случай че се признават и съблюдават каноните на Православната черква. В 34-тото предписание на Светите апостоли се споделя, че всеки народ е задължен да знае кой е неговият водещ нравствен овчар. Когато ние живеехме в обща страна - по времето на Руската империя, както и в Съветския Съюз - Украинската черква влизаше в състава на Руската православна черква и признаваше за собствен глава Московския патриарх. Когато Украйна стана самостоятелна страна, свикахме Събор съгласно всички условия на каноничните правила, на който бе признато решението Украинската черква да стане автокефална, т.е. самостоятелна от Москва ", споделя Филарет.

По-нататък в изявлението за Дъждовни води той споделя, че Путин се пробва да оказва въздействие над Украйна посредством Украинската черква, която е останала на послушание на Московската патриаршия. Духовникът обаче предсказва, че сходно нещо е обречено на крах, защото свободолюбивият украински народ не желаел повече да се подчинява на Москва. По отношение на спора в Донбас и войната в Източна Украйна Филарет споделя следното:

" Русия демонстрира експанзия по отношение на Украйна. Незаконно ни беше лишен Крим. Явно са считали, че по същия метод могат да ни вземат и Донбас, а и други области. Те мечтаят да подчинят цяла Украйна, пък и освен нея. Мечтаят да си върнат въздействието над страните от някогашния социалистически лагер - над прибалтийските републики, Полша, Румъния, над България. Путин си мечтае за сходно нещо. Но фантазиите му са напразни, тъй като този интервал от историята на неговата империя е завършил. Ние живеем в глобализиран свят, в който няма място за империи. И фантазиите за връщането на тези империи - са празни фантазии ", споделя Филарет. Според него, войната в Източна Украйна няма да е безконечна, а така наречените Републики Донецк и Луганск, които са под въздействието на съветските сепаратисти, ще прекратят съществуването си. По-нататък в изявлението той твърди, че Путин е набожен християнин, който обаче не живеел по законите на вярата, а вършел беззакония. Поради това Филарет го назовава " Новия Каин ".

По отношение на един неотдавнашен апел за религиозна приемливост и толерантност към половите малцинства, да вземем за пример към хомосексуалните, патриарх Филарет споделя: " Към грешниците би трябвало да се отнасяме търпеливо. Не бива да ги отблъскваме, тъй като Господ обича и нас, макар че и ние сме грешници. Браковете сред мъже могат да бъдат допускани, само че не трябва да се смята, че те са нещо вярно и положително. Това е грях и църквата не може да го поддържа. Нека бъдем търпеливи към грешниците, само че да приказваме, че правят нещо вярно - не е допустимо ", споделя в умозаключение украинският патриарх Филарет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР