Владимир Путин и Ким Чен-ун имат много общи черти, пише

...
Владимир Путин и Ким Чен-ун имат много общи черти, пише
Коментари Харесай

Путин и Ким: Приятели в нужда

Владимир Путин и Ким Чен-ун имат доста общи черти, написа в собствен разбор Военновъздушни сили.

Нито един от двамата не излиза доста на открито. Лидерът на Кремъл не е напускал Русия през тази година. В случая на Ким това са четири години.

И Русия, и Северна Корея са упреквани, че са се трансформирали в " държави-измамници ".

И двете са подложени на тежки интернационалните наказания.

Putin and Kim: Friends in need (of ammunition)
— BBC News (World) (@BBCWorld)
И двете държавни управления се афишират против " хегемонията " на Съединените щати.

Често общият зложелател може да сближи водачите.

Така е и с Путин и Ким. Техният брак е подписан, в случай че не на небето, то сигурно в геополитическите действителности на 2023 година

Дружба? Не тъкмо. За разлика от някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който един път съобщи, че с Ким Чен-ун " са се влюбили ", водачите на Русия и Северна Корея не са толкоз спестовни в обществените си прояви на обвързаност.

Но и Владимир Путин, и Ким Чен-ун виждат евентуални изгоди от по-близки връзки, написа в разбора на Военновъздушни сили.

Много за печелене

И по този начин, какво печели Кремъл?

Като начало, Северна Корея има голяма отбранителна индустрия с огромни индустриални благоприятни условия. При състояние че войната на Русия в Украйна продължава, Пхенян може да се окаже скъп източник на муниции за Москва.

Вашингтон подозира, че Кремъл към този момент е кликнал върху това. Съединените щати настояват, че договарянията за доставка на оръжие сред Русия и Северна Корея " напредват интензивно ", като се твърди, че Русия търси доставки на муниции и артилерийски снаряди.

Няма удостоверение за това от съветски публични лица. Но пък има доста нескрити подмятания, че Русия и Северна Корея имат намерение да засилят военното съдействие.

През юли Сергей Шойгу стана първият съветски министър на защитата, посетил Северна Корея след разпадането на Съветския съюз, когато участва на събитията по случай 70-годишнината от примирието в Корея. Ким Чен-ун играеше ролята на екскурзовод, до момента в който развеждаше Шойгу из оръжейната галерия. Министърът на защитата също по този начин загатна, че се приготвят взаимни военни учения.

" Ако те търсят оръжия в Северна Корея, една от най-бедните и едва развити страни в света - изолирана страна - съгласно мен това е най-голямото оскърбление на пропагандата на съветската " велика мощ ", счита някогашният съветски външен министър Андрей Козирев. Козирев беседва с мен във видеовръзка от Съединените щати, където живее сега.

" Една велика мощ не би отишла в Северна Корея за съюз или военни доставки ".

Роднини и Ким

Но една мощ, която желае да унищожи международния ред, може да го направи. С пълномащабното си навлизане в Украйна Владимир Путин даде знак за решимостта си да преработи международния ред по собствен усет. Военното съдействие със Северна Корея може да е още един знак за това.

Една оръжейна договорка сред Москва и Пхенян би представлявала много огромна смяна. До наскоро Русия поддържаше напълно глобите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против Северна Корея поради програмата ѝ за нуклеарни оръжия. Наред с други неща, тези наказания не разрешават търговията с оръжия със Северна Корея.

" Москва беше поставила подписа си под тези резолюции на Съвета за сигурност ", подсети предходната седмица съветският таблоид " Московский комсомолец ". Но той добави:

" Няма значение. Подписът може да бъде отдръпнат. "

Вестникът цитира ръководителя на съветския Съвет по външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов:

" Отдавна се задава въпросът: за какво ние [Русия] съблюдаваме тези наказания? Цялата система на интернационалните връзки се намира в положение на цялостно стълпотворение ".

" Разбира се, глобите на Организация на обединените нации са законни. Трудно е да се отхвърли това. Ние гласувахме за тях. Но обстановката се е трансформирала. Защо да не отменим вота си? "

Това би било музика за ушите на Ким Чен-ун.

Заедно вечно?

Какво още може да се надява да получи Северна Корея от Русия? Почти несъмнено филантропична помощ за облекчение на дефицита на храна в Северна Корея. Има и догатки, че Пхенян търси усъвършенствани съветски технологии за спътници и военна приложимост, в това число за подводници с нуклеарни мотори.

След повече от година и половина война, която се разви зле за Русия, Москва може би ще би трябвало да попълни запасите си от муниции. Възможно е тя да преглежда договорката с Пхенян като метод да помогне за постигането на тази цел. Но това не значи, че без помощта на Северна Корея съветската военна машина ще спре.

" Путин не е обезверен ", счита някогашният външен министър Андрей Козирев.

" Той може да поддържа това доста дълго време и може да се приспособява. Той всеки ден се учи по какъв начин да заобикаля глобите, по какъв начин да си сътрудничи с Китай, със Северна Корея и с някои режими в Африка. Това не е опция за бъдещето. Но това е опция за сегашното. А може би и за идващите години. "

Анализът е оповестен в Военновъздушни сили. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР