Владимир Путин и Александър Лукашенко искат да увеличат и узаконят

...
Владимир Путин и Александър Лукашенко искат да увеличат и узаконят
Коментари Харесай

Тихановска: Беларус е окупирана

„ Владимир Путин и Александър Лукашенко желаят да усилят и узаконят непрекъснатото разполагане на съветски войски на беларуска територия. Трябва да назоваваме това с името му и то е окупация. “

Това съобщи през днешния ден в Европейския парламент в Брюксел лидерката на беларуската демократична съпротива Светлана Тихановска. Тя се срещна с парламентарната група на Европейската национална партия (ЕНП), а на следващия ден ще приказва пред Комисията за външна политика.

Тихановска живее в Литва, която я разгласи за легален президент на Беларус, откакто Европейски Съюз не призна резултатите от изборите за държавен глава през 2020 година Опозиционната лидерка обаче не назовава себе си за държавен глава.

„ Дойдох тук да желая от Европа по-голяма поддръжка - и за Беларяус, и за Украйна. Защото нашите ориси са преплетени.

Да, ние, несъмнено, имаме разнообразни обстановки. Украйна е изправена против една ужасна война. Но нашите битка и зложелател са идентични. Трябва ни повече Беларус в Европейски Съюз и повече Европа в Беларус “, сподели Тихановска.

Позицията на беларуската съпротива е ясна. Страната би трябвало да се отдръпна от присъединяване си в съветската война против Украйна. А съветските бойци би трябвало да изоставен Беларус без никакви ангажименти. И на всички, забъркани в съветски офанзиви против Украйна от Беларус, би трябвало да се търси отговорност, безапелационна бе демократичната лидерка.

Същевременно тя обърна внимание на обстоятелството, че сега Беларус е подценена поради обстановката в Украйна. Опозицията обаче изцяло осъзнава това, тъй като е наясно какъв брой е значима всяка опция за помощ за Украйна, която в този момент се бори за своята и на всички демократични страни независимост.

Но и Беларус би трябвало да бъде включена в дневния ред, счита Светлана Тихановска. По думите й някои политици и хора не осъзнават смисъла на нейната страна в тази рецесия, че тя е част от казуса и че този проблем би трябвало да бъде позволен в комплект.

„ Без свободна Беларус ще има непрекъсната опасност и за Украйна, и за другите ни съседи. Затова нито един съветски боец не би трябвало да остане в нашата страна “, настоя Тихановска.

Тя се съмнява, че беларуските бойци ще се причислят към съветската войска в нападението против Украйна. Във въоръжените сили на Минск няма нито подготвеност, нито въодушевление за това.

Но Лукашенко търси външни врагове и по тази причина плаши хората, че ще има набези от Украйна. Той желае да оправдае наличието на съветските войски - вижте, желаеме да защитим вас, беларусите. Диктаторът просто извършва ролята на своя стопанин Путин.

„ Ние прегръщаме всички демократични полезности, сходно на целия либерален свят. Не приказваме за Европейски Съюз, а за европейски полезности “, отговори най-после Светлана Тихановска на въпрос на Клуб Z.

Повод за него бе изявлението й през ноември 2020 година, отново в Европейския парламент в Брюксел. Тогава тя съобщи, че народът и идващият президент на Беларус ще решат дали страната да поеме по европейския път.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР