Владимир Путин е помилвал Сергей Хаджикурбанов - мъжа, осъден за

...
Владимир Путин е помилвал Сергей Хаджикурбанов - мъжа, осъден за
Коментари Харесай

Един от убийците на Анна Политковская е помилван от Путин и е на фронта в Украйна

Владимир Путин е помилвал Сергей Хаджикурбанов - мъжа, наказан за организирането на убийството на опозиционната проверяваща журналистка Анна Политковская, осъществено през 2006 година

Хаджикурбанов e напуснал предварително пандиза, макар че през 2014 година беше наказан на 20 години отнемане от независимост за съучастничество в бруталния разстрел на Политковская.
Той е съумял да се освободи, като се е записал за доброволец на фронта в Украйна - опция, която законът в Русия сякаш не разрешава, само че беше позволена поради попълването на редиците на частната формация " Вагнер ".Хаджикурбанов е отслужил 6 месеца във войната, след което е бил опрощение от Путин и пуснат на независимост. Сега той е подписал нов контракт с Министерството на защитата, с цел да се върне да се бие против Украйна.
Главният редактор на " Новая газета " Дмитрий Муратов - някогашен сътрудник на убитата Анна Политковская - дефинира случилото се като образец за това, че " страната систематично презира правата на жертвите ".

Атентатът против журналистката беше осъществен точно на рождения ден на Владимир Путин на 7 октомври 2006 година Още преди този момент против нея имаше опит за ликвидиране посредством отравяне, за което подозренията бяха ориентирани към сътрудници на ФСБ.

За гибелта ѝ бяха наказани няколко чеченци, измежду които имаше и сътрудници на службите за сигурност. Сергей Хаджикурбанов е един от тях.

55-годишният мъж е някогашен чиновник в Управлението за битка с проведената престъпност към Министерство на вътрешните работи на Русия, освободен през 2003 година - три години преди убийството на Политковская.

Още през 2004 той е наказан за корист със служебни пълномощия, за което е лежал в пандиза.

Политковская беше разстреляна с четири патрона и " надзорен " изстрел в лицето, във входа на своя дом. Години наред тя разследваше закононарушенията по време на войната в Чечня.

Поръчителят на убийството по този начин и не беше оголен от съда, макар че има мощни съмнения, че животът ѝ е лишен по поръчка или в услуга на Кремъл.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР