Владимир Путин е човек, който обича победите - за предпочитане

...
Владимир Путин е човек, който обича победите - за предпочитане
Коментари Харесай

Путин започна специална операция - Украйна е виновна

Владимир Путин е човек, който обича успехите - за предпочитане режисирани. Фиксирана изборна победа, последвана от трогателен концерт. Вълнуваща тирада за Деня на успеха. Осем гола в мач на хокей на лед, написа The Economist.

Диктаторът се оправя по-зле с непланирани неуспехи, предпочитайки да изчезне от сцената. През 2000 година той не съумя да отговори на нещастието с подводницата Курск. Той отсъства повече от ден след несполучливия взлом на учебното заведение в Беслан през 2004 година, при който бяха убити 186 деца заложници. Миналата година, когато Евгений Пригожин и групата му наемници си проправиха път към Москва, Путин в началото не се виждаше на никое място. Така че, в случай че му лиши цели 19 часа, с цел да сътвори малко телевизионно зрелище, с цел да приказва за огромния неуспех на разузнаването в   " Крокус Сити Хол " в Москва, той попада в прочут модел.

Самият адрес издаваше малко. Путин твърдеше, неуместно, че Украйна е отворила граничен " прозорец " за терористите, до момента в който те се опитваха да избягат от Русия с бялото си " Рено ". (Единадесет души, които съветските управляващи упрекват за офанзивата, бяха задържани.) Но Путин не приписа директно отговорност на Украйна за офанзивата - и не сподели нищо за групировката " Ислямска страна ", която сама сподели, че я е направила.

Част от нежеланието на Путин да упрекна Украйна може да отразява терзание, че американското държавно управление се опира на разследващи данни, които биха могли да подкопаят сходно изказване. Част от това може да е разстройване от неспособността на неговите организации за сигурност да реагират на американските предизвестия на 7 март за идна офанзива. Наистина, единствено три дни преди нападението Путин отхвърли това разузнаване като " изнудване ". Подобна надменна неточност би имала последици в страна, в която властта може да бъде подведена под отговорност. Русия не е такава страна.

Атаката обаче съставлява удар по репутацията на Путин и службите за сигурност, от които той зависи. Начинът на нападението, при което над 100 души изгубиха живота си, няма да бъде пропуснат скоро. Някои жертви бяха убити за минути, когато въоръжените мъже откриха огън с автоматизирани оръжия. Но повечето загинаха от огън и поемане на пушек, откакто нападателите подпалиха постройката. Повече от 200 души може да са били в залата, когато част от покрива се срути. Когато спешните чиновници стигнаха до тлеещата пепел, те откриха 28 тела в една тоалетна. Цели фамилии са се укривали дружно, като съгласно сведенията майките са защитавали децата си.

Има доста въпроси по отношение на некадърната защита в лъскавото заведение, което се намира в увеселителен парк в северозападните околности на Москва. Не е ясно за какво локалната полиция не е съумяла да реагира бързо. Продуцент на шоу, извършено в   " Крокус Сити Хол "  десет дни преди офанзивата, означи, че тази нощ са участвали 200 охранители. Някои явно необикновени аспекти на офанзивата - (за джихадисти, убийците изглеждаха мощно държащи да останат живи) - предизвикаха теории на конспирацията, че елементи от съветския истаблишмънт може да са били забъркани в акта.

По-убедителното пояснение е, че ислямистка терористична група се е възползвала от разсейването на Русия по време на войната, етническото напрежение и икономическите компликации. Русия предлага явни благоприятни условия за рекрутиране на джихадисти измежду небогати мигранти от най-вече мюсюлмански някогашни руски републики в Централна Азия. По неофициални данни Русия има до 8 милиона мигранти единствено от Таджикистан.

Тези мигранти съставляват значимо зъбно колело във военновременната стопанска система, заемайки нископлатени работни места, които руснаците не желаят, като разчистване на пътища и строителство с минимални заплати. Но етническото напрежение нараства. Путин им приказва косвено в речта си за положението на нацията на 29 февруари, намалявайки предходната си националистическа изразителност и наблягайки " мултиетничността " на Русия.

Групировката, която пое отговорност за офанзивата, е филиал на " Ислямска страна ", която назовава себе си " Ислямска страна - провинция Хорасан ". Базирана основно в Афганистан, само че с почитатели в Централна Азия, тя извърши двойни бомбени атентати в Иран през януари, при които починаха над 100 души. Един от източниците на недоволството против Русия е присъединяване на страната във войната в Сирия, където Кремъл (заедно с Иран) поддържа режима на Асад против Ислямска страна и други бунтовници. Ислямска страна също е обвинена в осъществяването на нахлуване в метрото в Санкт Петербург през 2017 година, при което починаха 15 души.

След предходни рецесии Путин отговори на всяко подозрение за властта му, като я стисна по-здраво. Когато най-сетне се появи още веднъж след клането в Беслан, той разгласи, че " слабите биват бити " и анулира директните локални избори. Репресиите против несъгласието и свободата на печата, които последваха, бяха предвестител на по-лошо. Съвсем неотдавна след протестът на Пригожин, самолетът му се взриви в небето, откакто се предполагаше, че е постигнал договорка с шефа си.

Кремъл без подозрение ще употребява офанзивата на Москва като предлог за в допълнение стягане на вътрешните гайки. Някои от най-лоялни " лейтенанти " приканиха за анулация на съветския мораториум върху смъртното наказване за тероризъм. Тази опасност придобива в допълнение значение в светлината на неотдавнашния табиет на Кремъл да поставя този етикет на съперниците на режима, в това число възрастен публицист на престъпна литература. Мигрантските общности към този момент изпитват усложнения, като се оповестява за набези на джамии и общежития в огромните градове в Русия. Но има пропагандна стойност в обвиняването към Украйна и има стопански опасности, свързани със заплашването на служащи мигранти. Така че е малко евентуално Кремъл да се оправя систематично със своите уязвимости в сигурността.

Всъщност Путин загатна, че главните последствия от терористичната офанзива ще бъдат усетени в Украйна. Той може да го употребява, с цел да оправдае опитите да активизира повече войски за войната си там. Свързаните с Кремъл медии оказват помощ за оформянето на описа. Една от тях разгласява " следствие ", съгласно което терористите са вербувани от украинското посолство в Таджикистан. Активисти от antibot4navalny, група за кибермониторинг, записаха незабравим прилив в интензивността на ботове в обществените медии, следени от ФСБ, съветската организация за сигурност. Повечето от подправените вести упрекват Украйна, както и Америка и Англия, за офанзивата в Москва.

Източник от разузнаването в Украйна споделя, че чака сходни старания да бъдат засилени, като се употребяват нежни причини, с цел да се пренасочи виновността. " Може би ще стартират да упрекват и Франция ", иронизира той. " В края на краищата мъжете избягаха с рено. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР