Владимир Полеганов е шестнайсетият носител на престижната награда за нова

...
Владимир Полеганов е шестнайсетият носител на престижната награда за нова
Коментари Харесай

“Орлето на Хеликон” отива при Владимир Полеганов


Владимир Полеганов е шестнайсетият притежател на влиятелната премия за нова българска прозаичност "Хеликон", съобщи кореспондент на БГНЕС.

Престижната премия отива при Полеганов за романа "Другият сън". Той бе определен сред 12 номинирани заглавия за 2017 година От жури в състав: Димитър Шумналиев - ръководител, Албена Стамболова, Катя Атанасова, проф. Валери Стефанов и Бойко Ламбовски.

Написана в жанра на фантастиката, като употребява похвата „ поток на съзнанието “, книгата на дипломирания психолог съставлява любопитен опит, заслужен за актуалната просвета на всяка страна.

Председателят на журито, Димитър Шумналиeв акцентира, че е международна наклонност високата литература да се влюбва в купувача, да не се бои от всеобщото търсене. Той проучва времето на младия изказ, наложено от темпото на живот през днешния ден и технологиите.

Шумналиев уточни, че от 12-те номинирани книги, повече от половината ни вкарват в предишното. Той уточни, че актуалната прозаичност страда от липса на храброст. И предходната, и тази година не са поднесли книга присъда. „ Търсенето на повече истина остава само в търсенето. Нравственият съд не заседава. Литературната прокуратура не разполага с Наказателен кодекс “, сподели той. Гинка Панайотова, един от притежателите на веригата книжарници, означи, че преди 16 години имали 3 книжарници, в този момент са 25, т.е на 8 пъти повече места са изложени тези книги - номинирани и наградени. Награденият Владимир Полеганов не скри, че е безпределно сюрпризиран и е доста признателен за вниманието и за доверието, както и за признанието.

На церемонията в книжарница “Хеликон-Витоша ” той одобри премията като отговорност и знак, че е чут гласът на пишещия от сенчестите крайнини на странната и фантастичната прозаичност.

"Другият сън" е втора книга за младия създател, след сборника с разкази "Деконструкцията на Томас С". "Орлето на Хеликон" обаче, не е първата статуетка, която попада в ръцете му. С описа „ Кладенецът “ той печели втора премия на Националния конкурс за пай роман „ Рашко Сугарев “. През 2015 година “Птиците ” е включен в антологията “Best European Fiction ” на издателство Dalkey Archive Press.

Негови произведения са оповестени в списанията „ Следва “, „ Море “, “Страница ”, “Granta България ”, „ Литературен вестник “. Авторът е приключил клинична логика на психиката и креативно писане в СУ “Св. Климент Охридски ”, под неговото име стоят десетки публикации с литературна рецензия и стотици преводи, като последният е романа на Томас Пинчън “На ръба на света “. Владимир Полеганов е част от сценарния екип на телевизионния сериал „ Под прикритие “.

С премия „ Хеликон “ името му се подрежда до редица знакови нейни притежатели през годините: Алек Попов (2 пъти), Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Росица Ташева, Васил Георгиев, Христо Карастоянов (2 пъти) и Недялко Славов (2 пъти). /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР