Владимир Плахотнюк със свои привърженици пред парламента в Кишинев. Владимир

...
Владимир Плахотнюк със свои привърженици пред парламента в Кишинев. Владимир
Коментари Харесай

Олигарх вкара Молдова в двувластие, напук на Русия, САЩ и ЕС

Владимир Плахотнюк със свои последователи пред Народното събрание в Кишинев.

Владимир Плахотнюк - водач на управлявалата до февруарските избори Демократическа партия и евентуално най-богатият човек в Молдова, докара страната до двувластие, макар че благодарение на Съединени американски щати, Русия и Европейския съюз бе открит компромис за превъзмогване на политическата парализа.

В Кишинев от понеделник има две държавни управления, които организират синхронно съвещания и взаимно се упрекват в узурпиране на властта. Полицията и изпълнителните организации отхвърлят да извършва нарежданията на новото, утвърдени от Народното събрание министри не се позволяват до постройките на ведомствата, а в столицата се събраха и бяха докарани хиляди последователи на Демократическата партия, която по-късно прикани съперниците си на разговор за намиране на решение.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Държави и интернационалните организации, в това число Съединени американски щати, Европейски Съюз, НАТО и Съветът на Европа, приканват да не се позволява ескалиране на напрежението и да се договаря, като дават да се разбере, че признават за законни решенията на Народното събрание. Руското външно министерство приветства основаването на ново държавно управление.

Причина за сегашната невиждана за Европа рецесия е формалната и неофициална власт на Плахотнюк над страната. Той бе упрекнат в събота с парламентарна декларация, че е довел Молдова до положение на " завзета страна " посредством и държавното управление на неговата партия, което продължава да ръководи. Местни анализатори споделят, че под негово въздействие са и болшинството от членовете на Конституционния съд. Те постановиха, че на 7 юни изтича срокът след парламентарните избори от 24 февруари би трябвало да се образува държавно управление.

На 8 юни бе контрактувана коалиция, само че съдът реши, че президентът Игор Додон е нарушил закона и краткотрайно трансферира пълномощията му към премиера Павел Филип, който незабавно разпусна Народното събрание и разгласи избори на 6 септември (петък, въпреки че обичайно в Молдова се гласоподава през почивните дни). Отхвърлена бе и легитимността на новоизбрания ръководител на Народното събрание Зинаида Гречани.

Така Молдова затъна в дълбока конституционна рецесия с държавно управление на новия министър председател Майя Сънду и изпълняващото длъжността остаряло държавно управление на Павел Филип. Едното заседава в Народното събрание, а второто - в министерския съвет.

Кабинетът на Сънду се образуван сред проруската социалистическа партия на Додон и проевропейския блок ACUM, от който бе излъчен и министър председателят. Помежду си те имат отчетливи разлики, в това число за външнополитическите цели, само че се сплотиха от идеята да бъде отхвърлен Плахотнюк. Коалиционното съглашение бе реализирано след визити на съветския вицепремиер и отраслов за връзките с Молдова Дмитрий Козак, еврокомисаря по разширението и политиката за добросъседство Йоханес хан и шефа на службата за Източна Европа към Държавния департамент на Съединени американски щати Брад Фреден. Посланици на Русия, Съединени американски щати и Европейски Съюз бяха в залата на Народното събрание, когато се приемаше декларацията " За заграбената страна ".

Страната към момента не може да се възвърне напълно от разтърсването, провокирано от " кражбата на века " - измъкването през три банки в интервала 2014-2015 година на 1 милиарда $, които се равняват на една осма от Брутният вътрешен продукт. Засега Додон и ACUM се въздържат от апели към последователите си също да излязат на улицата. Службата за сигурност на Украйна разгласи, че ускорява контрола по границата с Молдова, с цел да не се допусне навлизането в дребната република на " коренно настроени " съветски жители и за да се избегне " задгранична интервенция във вътрешнополитически процеси на прилежащата страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР