Владимир КОСТОВ С понеделника – 28 март 2022 – започнаха

...
Владимир КОСТОВ С понеделника – 28 март 2022 – започнаха
Коментари Харесай

Владимир Костов: Няколко седмици или няколко дни

Владимир КОСТОВ

С понеделника – 28 март 2022 – започнаха да текат няколкото дни или седмици, които може да трансформират доста днешния ни свят. Не бе оповестена офанзива с нуклеарно оръжие. Но ултиматумът на Русия да й се заплаща (б.р. - газа) в рубли, може би ще изиграе роля още по-значима за развиването на съвремието от един даже и сериозен боен конфликт.

Големите страни, по този начин наричаните, или имащите се за велики сили, в никакъв случай не са стояли настрани от ръководството на финансите на света. Но това се правеше при съблюдаване на признато от всички „ взаимно почитание “, даже и когато диктатът на мощните на деня бе провеждан без задръжки, а постоянно и с приложимост на военна мощ.

Разбираемо е нежеланието на западните страни да се съгласят с настояването на Русия.

Прието, то в действителност признава качеството на Русия като един действителен индивид и фактор.

Но на какво съображение може да бъде неразрешено на страната, която изнася собствен артикул на международния пазар, да желае да й бъде заплатено в нейната си публична валута?

И в случай че бъде признато настояването на Русия, на какво съображение би се отказвало на всяка друга страна, нейните артикули също да бъдат заплащани със съответната валута на тази точно страна?

Близко е до мозъка, че даже единствено въобразяването на сходно развиване, би смутило съществено, имащото се за световно, " доларово владичество ".

Както и да се възприема настояването на Русия да й се заплаща в рубли, явно е, че въпреки то да е издигнато от Русия, самата му същина го обрисува като израз на интереса на всички независими национални страни. Отношението, което би било изразено към него от всяка една страна, ще разкрива характера и същинските упоритости на всеки народен хайлайф. И оценките и дейностите на този терен са и ще бъдат не еднократен акт, а непрекъснат развой.

В досегашния си спор със Запада, Русия се представяше като защитаваща своя народен интерес. С настояването си да бъде заплащана една или друга съветска продукция с рубли, тя се пробва да се показа като представител на самостоятелните национални страни.

Дали Русия ще успее да извърши със наличие и да придаде съответна тежест на тази своя роля? Не мисля, че е допустимо да се отговори изрично.

И това точно стимулира изключителния интерес към идните няколко седмици. Или – съгласно някои – единствено броени дни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР