Владимир Кисьов е в СДС от има-няма 30-тина години, от

...
Владимир Кисьов е в СДС от има-няма 30-тина години, от
Коментари Харесай

Владимир Кисьов: Хулят СДС хора, които са с наколенки от кланяне пред властта

Владимир Кисьов е в Съюз на демократичните сили от има-няма 30-тина години, от самото основаване на съюза. Вчера министър председателят Борисов го уточни като една съвършена кандидатура на избираемо място в възможните им общи листи за евровота. Кисьов е бил два пъти зам.-министър, основен договарящ при присъединението на България в Европейски Съюз, някогашен ръководител на СОС, 12 години съставлява България в Комитета на районите към Европейски Съюз, шеф на Европейския институт и така нататък. Както самичък се майтапи със себе си – женен е за европейската тема.

- Г-н Кисьов, какво ви предизвика в Съюз на демократичните сили, че напуснахте обединяването „ Демократична България ” и през вчерашния ден обявихте, че се съюзявате с ГЕРБ за евровота?

- Знаете за апела на Жозеф Дол партиите от ЕНП да се съюзим за тези избори. С ГЕРБ сме членове на ЕНП и осъзнаваме отговорността, която носим. Искаме да дадем оптимален принос в идния евровот като осигурим 7-8 депутати за Екологичен потенциал. Всички виждаме, че на Стария континент в последните години на напред във времето излизат всякакви националистически придвижвания, някои от тях даже са нео-националисти, а това е голяма заплаха за нациите и народите. Несъмнено има политически сили, също по този начин и нации, които обичат хаоса, тъй като той им дава опция да упражняват въздействие. Ние самите сме заобиколени от страни, които са проявявали геополитически ползи към нас. В исторически аспект тези имперски страни са съдействали повече негативни, в сравнение с позитивни промени за нас. Няма за какво да се лъжем – идат неразбираеми времена и след Брекзит, тъй като не се знае какви геополитичеки апетити ще прояви Англия. Вчера направихме първи диалози с ГЕРБ, обменихме отзиви и визии, само че главните решения при нас ще се вземат от Националния ни съвет. Благодаря на водача на ГЕРБ - господин Борисов, за положителните думи, които сподели за Съюз на демократичните сили като обичайна дясна групировка в ЕНП.

- Какво бихте дал отговор на тези, представящи се за десни последователи, които от през вчерашния ден заливат интернет с колажи и постове за „ гибелта на Съюз на демократичните сили ”?

- На тези хора бих споделил, че в никакъв случай не са се борили в действителност за развиването и просперирането на десните, на своята страна и народ. Те са отцепници от Съюз на демократичните сили, не са се опитвали да работят за възхода на съюза – основноположник на демократичните процеси в България. Атаките идват от хора, които в избрани интервали са били близки до властта. Те са слагали нееднократно наколенки, с цел да отстояват единствено персоналните си ползи.

- Вие имате структури в страната, Съюз на демократичните сили обичайно взема най-голям % гласове измежду представителите на десните обединения в последните години. Новото обединяване ще помогне ли за възобновление на някои занемарени структури?

- Ще отговоря посредством въпрос – Защо Синята коалиция и Реформаторският блок бяха саморазрушени от самите участници в тези организации?

- Какво е вашето пояснение по тази причина?

- Че мегаломанията на обособени хора в тези структури е разрушителна. В последните месеци пък не мога да си обясня по какъв начин по този начин в обединяването „ Демократична България ” могат да избират Зелените и „ Да, България ”, с дискусионна дясна ориентировка, пред Съюз на демократичните сили? Тази групировка се държеше обидно и унизително към Съюз на демократичните сили.

- А в самият Съюз на демократичните сили успокоихте ли се? М.г. имаше много кавги, даже пердах...

- Във всяка партия има проблеми, нашата не прави изключение. Аз по принцип не утвърждавам, когато бурни страсти се показват и излагат на показ. Такъв човек съм си – по-балансиран и толерантен. Смятам, че имам въздействие в организацията, мнението ми се чува и почита. През годините от основаването на Съюз на демократичните сили не съм променял нито метода си на живот, нито държанието си. Последователен съм в позициите си. Не се удивлявам на тези, които все се бутат да са вождове. По-важно ми е цялата общественост, хората да са добре. За страдание властолюбието и користта изпортиха нашите идеали и затрудниха пътя ни към демокрацията. Някои хора даже към този момент не помнят голямата роля на Съюз на демократичните сили в борбата за демокрацията, за присъединението ни към НАТО и Европейски Съюз и така нататък, а това ме натъжава.

- Сега Българска социалистическа партия не потегля ли по пътя на разлюспванията като Съюз на демократичните сили?

- Не виждам в канчетата на другите партии, за мен Българска социалистическа партия е главен наш конкурент. И несъмнено по-неприемливо ми е държанието на „ Демократична България ”, което е в поддръжка на Българска социалистическа партия и против събратята им от ЕНП като нас и ГЕРБ. В това тяхно държание не виждам грам логичност.

- Ласкае ли ви оценката на премиера за вас като специалист?

- Не се хваля, само че правя оценка неговите думи. Той постоянно се е отнасял правилно с мен и е показвал, че почита мнението ми. Аз също съм правилен с него.

- Какви са идващите стъпки?

- По процедурните правила – на Национален съвет за номинации, хората би трябвало да кажат какъв да е в листата. В края на март в Ловеч, след поклонението в памет на жертвите на тоталитаризма, ще имаме Национален съвет. Вчера обсъждахме две места в общата листа, от които едното на по-предна и избираема позиция.

- Имате богат опит в работата в европейските институции, съгласно вас какви би трябвало да са претенциите на България към Европейски Съюз? И прави ли са евронихилистите от левия набор, които отхвърлят ролята на съюза?

- Нихилистите настояват, че България единствено си заплаща вноските, само че не получава доста от Европейски Съюз. Това изрично не е правилно. Да, България си заплаща вноските. Но взема 4-5 пъти повече от еврофондовете, в сравнение с внася. 70-годишният мир в Европа, се дължи също на Европейски Съюз. Общата сигурност зависи от взаимоотношенията сред самите страни в съюза.

Аз виждам отстояването на нашите ползи като интензивно държание на българите – евродепутати в Екологичен потенциал. Ние сме заинтригувани от защита на нашите външни граници, тъй като сме „ фронтова ” страна. Много може да се приказва за общите правила и правила, по които да се развиват страните, за една бъдеща федерализация, за каквато загатва и Макрон и така нататък Въобще има голям терен за доста работа в Екологичен потенциал, стига на бъдещите евродепутати да им се работи и, несъмнено, да имат подготвеност да могат да го вършат./novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР