Владимир Георгиев е кмет на община Самоков от 2011 г.

...
Владимир Георгиев е кмет на община Самоков от 2011 г.
Коментари Харесай

Кметът на Самоков: По най-абсурдния начин научихме за поскъпналата цена на водата

Владимир Георгиев е кмет на община Самоков от 2011 година Завършил е право, преди да го изберат за градоначалник е бил общински консултант. Той застана измежду съгражданите си в гнева им против увеличената от КЕВР по искане на „ ВиК “ ЕООД – София, цена на водата. От началото на ноември месец кубик вода в обособената територия на Асоциацията по ВиК – област София, коства 2,593 лева с Данък добавена стойност. Става въпрос за територията на 22 общини. Поскъпването на водата обаче е станало при малко странни условия. За него няма решение на Общото заседание на АВиК – област София. Въпреки това настояването е импортирано от шефа на „ ВиК “ ЕООД Никола Нитов и след избрани корекции е утвърдено в края на октомври.За коментар на обстановката Actualno.com потърси кмета на Самоков.
Г-н Георгиев, по кое време вие и съгражданите ви разбрахте, че цената на водата е увеличена?
По най-абсурдния метод - мои съграждани ми се обадиха, с цел да ми кажат, че към този момент са си видели сметките, в които е начислена новата цена. Не мога да неистина – имаше желание за повдигане на цената на водата и по тази причина с Общинския съвет ние взехме решение да не подкрепим и да не се съгласим с бизнес проекта на ВиК-дружеството.
Кога е било съвещанието?
Пролетта, април месец. Сега таман виждам решението, с което Общински съвет ме упълномощава да не поддържа бизнес проекта. Съответно, отидох на съвещанието, показах решението и те го знаят. Но за последващите стъпки на „ ВиК “ - че шефът е пуснал кореспонденция в КЕВР за нарастване на водата, аз не знаех. КЕВР е уведомил само ВиК-дружеството и регионалния шеф.
А какъв брой от общините бяхте срещу тогава?
Не си припомням, само че не бяхме единствени срещу.
И по-късно „ ВиК “ подава бизнес проекта с новите цени в КЕВР и го утвърждават?
Не знам дали тъкмо бизнес проекта са подали в КЕВР или са поискали нарастване на цената на водата, защото  доколкото разбрах основанието е било, че към този момент сме обединена консолидирана територия. Доколкото разбирам, когато не сме били обединена територия КЕВР не е могла да вдигне цената, че това е било спънка.
Поскъпването е видно по какъв начин се приема от хората - с яд? 
Аз доста мога да приказвам по тази тематика. Хората не го одобряват добре, тъй като в продължение на към този момент над 10 години освен аз, а и предходните кметове при всички разисквания на бюджета съветниците ни питат за какво заделяме от порядъка на 300-400 хиляди лв. годишно за ВиК-части. И аз изяснявам, че ВиК-дружеството няма средства и ние с парите на данъкоплатците купуваме частите и  ги даваме на ВиК, с цел да ги возят някъде вероятно. През последните години споделиха, че нямат към този момент опция да влагат и да подменят водопроводи. Аз предходната година направих процедури за промяна на водопроводи, за които отново ме питаха: " Защо го вършиме? ". В същото време имам доста недоволства от качеството на водата, от непрекъснатите повреди. Хората те виждат, че ние заделяме средства за решение на тези проблеми, а ВиК-дружеството не. През последните години ние направихме доста сондажи в Поповяне, в Клисура и аз отново апелирам Общинския съвет да гласоподават такива средства, с цел да решаваме проблеми на хората с водата. Те отново не виждат сдружението да прави нещо. Неведнъж и пред Министерство на регионалното развитие и пред Нитов (Никола Нитов - шефът на ВиК-дружеството) съм казвал, че сега държавното ВиК-дружество заплаща всеки месец на  " Софийска вода " за това, че употребява вода от бент. Бели Искър. Да не приказваме, че там цялата общност се подвигна поради неприятното положение на стената. Държавата отново нищо не подхваща. И аз съм дал вид, че в случай че използваме целия потенциал на „ Пукнатата канара “, където те имат право на водоползване, само че употребяват 40%, тъй като има повреди, би трябвало да се направи нов довеждащ тръбопровод. А източникът там може да се употребява на 100% и ВиК няма да заплаща на " Софийска вода ". Буквално за една година ще си подобрят положението. А и цялата тази вода ще си влезе в Самоков. Но няма такива стъпки нито от Министерство на регионалното развитие, нито от ВиК-дружеството, за жалост.
В подобен случай каква ви е изгодата от членуването в консолидирана ВиК-Асоциация?
Вие ми кажете има ли вид, в който страната да позволява да се основават общински ВиК-дружества?
Но нали много общини стартират да напущат ВиК-Асоциации, Петрич неотдавна гласоподаваха за това да вземем за пример!?
След това, което се случва, нищо чудно и ние в Общинския съвет да повдигнем въпроса да се откажем от участието. Абсурдно е. Трябваше по напълно друг метод да стане. Като погледнат и видят, че има решение на Общинския съвет да се гласоподава срещу, трябваше да дойдат да създадат една разяснителна акция. Извинявайте, само че ние, кметовете, като изборни длъжности, вършим разисквания защо ли не. Те направиха ли някакво разискване, обясниха ли на хората какво мислят да вършат, каква считат да е цената!? Добре, нямат средства за замяна на водопроводи, за понижаване на повредите, на течовете, само че минимум можеха да си почистят резервоарите за питейната вода. Това най-малко не изисква кой знае какъв брой пари. Хората го виждат това и са гневни, тъй като нищо не се прави, а внезапно им се начислява по-висока цена в сметката. Не може по този начин.
Хората евентуално биха се съгласили на нарастване, в случай че видят против какви вложения в общината става това?
Разбира се. И по тази причина този бранш като цяло не върви добре - поради метода, по който е структуриран. Днес е понеделник и е обикновено, само че на мен и в събота, и в неделя хората непрестанно ми звънят и ми се оплакват, че има повреда или няма вода. И се сърдят като им кажа, че аз не съм шеф на ВиК. Казват ми: " Ама нали сме дали своят вот за тебе!? ". Да, само че аз не давам отговор за това сдружение.
За някакво обжалване споменавате на регионалния шеф?
Аз бях доста обиден. Обмисляхме да пуснем тъжба против цената на водата, само че когато гледахме в детайли - други общини са обжалвали преди години против решение на КЕВР. За страдание съдът ги отхвърля като неприемливи, тъй като общините не сме страна. Единствената страна е регионалния шеф. Доколкото разбирам - това, което той ни уведоми, е, че го е обжалвал. Аз сложих въпроса, в това число и пред регионалната администрация дали има някакво авансово осъществяване. Хубаво - обжалваш, върви дело, само че в този момент им начисляват сметките. Ще върнат ли след това парите на хората, в случай че счетат, че решението е погрешно и незаконосъобразно!? Трябваше да се решат тези неща и чак тогава да се тръгне към тази стъпка и да се подхващат някакви дейности от страна на сдружението, с цел да могат хората да ги видят и да кажат " Да, нещо се стараят да създадат. Ясно е, че всичко нараства, само че нещо се прави ". А тук такова нещо не се вижда. Хората нито за бент. Бели Искър, нито за „ Пукнатата канара “ виждат някакви съответни дейности, с цел да може тези загуби да понижават и да потвърдят, че се грижат по-добре за водопреносната мрежа.
Ако регионалният шеф е обжалвал решението на КЕВР, тогава излиза, че шефът на ВиК е подал предлагането за цената без знанието на регионалния шеф, а регионалният шеф е началник на Асоциацията. Така ли би трябвало да се схваща?
Вижте, в КЕВР кой какво е подал и какво е направил, дано да не гадаем. Аз на това, което съм участвал и това, което сме говорили - това знам. А за това, което те са създали, не са ни уведомили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР