Владиката Агатангел е повел протеста срещу евентуална промяна на името

...
Владиката Агатангел е повел протеста срещу евентуална промяна на името
Коментари Харесай

Македонски владика: Нашата земя е записана в Библията

Владиката Агатангел е повел митинга против възможна смяна на името на Македония, който се организира в Скопие. Организатори са сдружението „ Твърдокорни “ и „ Македонски Обединени Сили “ за отбрана на името „ Македония “, написа локалното издание „ Фактор “, представено от „ Фокус ”.
„ Смениха името на Воден, сложиха гръцко име, на Лерин, на Костур, на Солун, а в този момент желаят да сменят името на цялата наша македонска страна или да сложат приставка. Ние, македонците, изпълнени с огромна обич, с огромно самообладание, с огромно състрадание, братолюбие и великодушие споделяме на всички: Не, Македония е нашата земя, нашата татковина, нашата душа. Името на страната е името на македонската черква, душата на македонския народ “, декларирал Агатангел.
Владиката споделил още, че „ болката на нас, македонците, е огромна и продължава. Нашата желана земя македонска е разпарчетосана на три елементи – беломорска, пиринска и вардарска. Да благодарим на Господ, че ни даде тази вардарска част и ни я даде, с цел да можем да се издигнем духовно като македонски народ и да зачитаме спомените на нашите прародители, които лежат в нашата македонска земя. Всяка педя от македонската земя и в Пирин, и в Егея, е напоена с македонска кръв. Когато бутнеш всеки камък, ще чуеш плачът му за проляната кръв на нашите дядовци и прадядовци и нашите братя и сестри “.
По думите му македонците били свети народ. „ Нашата македонска земя е записана в Библията и в този момент някои желаят да ни изтрият, а за какво желаят? Никой от тези нации, които желаят да ни изтрият, го няма в Библията. Да бъдем почтени, да си запазим името, нашия македонски език, еднаквост, взаимният прогрес на нашата света македонска земя и да запазим името на нашата света македонска черква “, призовал владиката. 
Протестиращите желаят завършек на договарянията за името с Гърция, анулация на Закона за приложимост на езиците, анулация на контракта за добросъседство с България и освобождение на задържаните за нахлуването в македонския парламент на 27 април 2017 година
„ Фактор “ прецизира, че в понеделник ВМРО-ДПМНЕ са декларирали, че не стоят зад митинга.
Междувременно от кабинета на македонския министър председател Зоран Заев реагираха по отношение на информация на Reuters, че в изявление пред организацията той е загатнал, че „ Македония е предложила четири благоприятни условия за разрешаване на десетилетния спор за името с Гърция “. От македонското държавно управление настояват, че това в действителност били оферти на медиатора Матю Нимиц. Отрича се още, че Заев е приказвал за вероятни промени в конституцията на страната поради името.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР