Владеем положението. Това каза в предаването Панорама по БНТ вицепремиерът

...
Владеем положението. Това каза в предаването Панорама по БНТ вицепремиерът
Коментари Харесай

Асен Василев: България играе в отборите на ЕС и НАТО, владеем положението

Владеем ситуацията. Това сподели в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на финансите.

Попитан какво ще каже на хората, които считат, че държавното управление скоро ще падне скоро, той уточни: " Тези хора залагаха, че няма да спечелим изборите, по-късно залагаха, че държавното управление ще падне на по време на бюджета, на 20 март, на 20 април и така нататък Продължаваат да залагат и не престават да губят ".

Вицепремиерът заяви, че сега " Газпром " се пробва да откри метод на заплащане, който е по-различен от настоящия. Но от Европейската комисия се чува, че всички препоръчани от " Газпром " схеми са в нарушаване на глобите, разясни Василев.

Той означи, че по негова информация при визитата си в Съединени американски щати министър председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов са подсигурили доставки на газ, които да покрият потреблението на България за юни и юли. В момента се работи за дълготрайно решение, добави.

Газът в Европа беше четири пъти по-евтин преди година и половина. След това предлагането се сви, търсенето набъбна и цените скочиха внезапно. В момента цените на борсата не са естествени, само че се дължат войната в Украйна, на лимитираното предложение и на нарасналото търсене от страна на Европа. На борсата в Съединени американски щати цените са доста по-ниски. Ако би трябвало да се купува полутечен газ, когато газът беше четири пъти по-евтин, сметката не излиза. Ако се купува сега, сметката излиза. България играе в тима на Европейския съюз и в тима на НАТО. Държавите в този тим се поддържат, акцентира Василев.

Вицепремиерът отхвърли изказванията, че помощта от страна на евроатлантическите ни сътрудници е обвързвана с искане за повдигане на ветото на България на започването на договаряния за влизане на Северна Македония в Европейския съюз.

" Газпром " едностранно приключи контракта, това не е деяние на България. Ситуацията с " Лукойл " е напълно друга Тук Европейският съюз разисква дали и по кое време да наложи ембарго на вноса на съветски нефт. Тук ние сме дейната страна, изясни Василев.

Той разяснява и дейностите, които държавното управление подхваща за справяне с рецесията.

Бюджетът е подобен, какъвто е признат февруари месец. Схемите за пдопомагане на бизнеса не са изменени. Този еднократен потрес от есента на предходната година с инфлацията беше овладян. В момента енергийното министерство създава промени в Закона за еенргетика, които да дадат прогнозируемост на бизнеса, сподели.

Антикризисните ограничения започнаха още с бюджета, минималната работна заплата беше вдигната с 11%, подвигнаха се пенсиите изпреварващо на инфлацията, детските градини станаха безвъзмездни, даде се опция заплатите на учителите, на лекарите и на медицинските седстри да тръгнат напред, имаше обезщетения за бизнеса, за газа за битовите консуматори, бяха отпуснати оптимално разрешените от Европейската комисия помощи за земеделските производители. Доста огромна част от тези ограничения са влезнали, оттук насетне имаме да свършим още работа, тъй че ударът върху най-ощетените да бъде облекчен изпреварващо на инфлацията, съобщи Василев.

В отговор на въпрос за острите думи, които насочи към президента Румен Радев, уточни: " За първи път бях министър 2013 година и от този момент постоянно съм казвал каква е моята позиция, без значение дали на някой му харесва ли не му харесва. Аз нападам позициите, а не хората ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР