Влад Цепеш имал резиденция в България. Остатъци от него намериха

...
Влад Цепеш имал резиденция в България. Остатъци от него намериха
Коментари Харесай

Историците Николай Овчаров и Пламен Павлов: Българин ли е Дракула?

Влад Цепеш имал резиденция в България. Остатъци от него откриха при разкопки у нас историците Николай Овчаров и Пламен Павлов.

Сензационното изказване излезе преди три седмици, когато започнаха разкопките в комплекс Калето край Свищов. 

``
реклама

" Следите на Влад водят до Свищов. Пресича Дунава, обсажда Свищовската цитадела, завладява я и набива на прът няколкостотин турци. Има версии, че имал жена в Свищов, също и правоприемник ", твърди проф. Овчаров. 

" Има стотици Влашки грамоти, които са на Български. Влад Цепеш и неговият татко Влад II Дракула, са от една Българо-куманска династия. И двамата ги назовават Дракула. В Търново имаме гроб на един златен болярин Бесар и Бесаров пръстен. Той може да е прародителят на династията Бесараба, което на кумански е значело " жанр на беса ". Но връзките с България са несъмнени. Търсил е покровителството от известни наши светици даже. ", добавя Пламен Павлов.
 

Историци считат, че Влад Цепеш, прочут като Дракула, е с български генезис и корени, това оповестиха във Велико Търново историците проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов, написа Българска телеграфна агенция.

Според историците до 13 век земите на север от Дунав до Карпатите са се управлявали от български боляри. За това сочат известните за историографите влахо-български грамоти. Един от най-влиятелните воеводи по това време, за който се знае, че е от българо-кумански генезис е Мирчо Стари, който дружно с цар Иван Шишман, след рухването на Българското царство под османско господство, води едни от най-последователните борби против османското настъпление на Балканите.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР