Вкусотия, която си заслужава да приготвите и опитатеНеобходими Продукти● за

...
Вкусотия, която си заслужава да приготвите и опитатеНеобходими Продукти● за
Коментари Харесай

Уникална орехова торта

Вкусотия, която си заслужава да приготвите и опитате

Необходими Продукти

за блатовете


● яйца - 1 бр.
● прясно мляко - 200 мл
● захар - 1/2 ч.ч.
● краве масло - 50 г
● мед - 2 с.л.
● брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
● сода за самун - 2 ч.л.

за крема


● заквасена сметана - 1200 г
● захар - 1 ч.ч.
● сладко от боровинки - към 100 г
● орехи - 1/2 ч.ч.

Начин на подготвяне

Най-първо ще стартираме с правенето на тесто за блатовете. За задачата разрушаваме в дълбока тенджера яйцето, прибавяме, по-късно затопляме напълно малко прясното мляко и слагаме захарта. Бъркаме, до момента в който не се разтвори хубаво захарта. Прибавяме и содата за самун.

Пускаме котлона на относително слаб огън и слагаме маслото и двете лъжици мед. Бъркаме непрекъснато, до момента в който не почнат да се появяват дребни кафяви линии. Това е захарта, която по този метод се карамелизира. От содата за самун сместа ще се уголеми доста. Цветът би трябвало да е като карамел, това лишава от 10 до 20 минути, според какъв брой ви е мощен котлонът.

След като сместа е подготвена, я оставяме встрани, с цел да изстине добре.

През това време си приготвяме дълбока купа, в която изсипваме двете чаени чаши брашно, вършим кладенче и изсипваме сместа, която сме създали за блатовете за ореховата торта. Започваме да месим добре тестото. Отначалото ще е лепкаво, само че когато го омесим добре, би трябвало да бъде плътно и меко тесто. Вадим го от купата, слагаме малко брашно на плота да не залепва и продължаваме да месим.

След като към този момент имаме хубаво медено тесто, измерваме тежестта му на кантарче и разделяме цифрата на седем. Разделяме го на седем равни елементи. Това е много значима част, защото блатовете ни би трябвало да са идентични.

Взимаме хартия за печене и разточваме всяка част в кръгла форма и печем всеки блат тъкмо 5 минути в авансово загрята фурна на 160 градуса с печене от горната страна и изпод. Отделяме ги, с цел да могат да изстинат добре.

Следващата стъпка е кремът за тортата, който се прави много елементарно. Слагаме сметаната и захарта в една дълбока купа и разбираме с миксер доста добре, до момента в който захарта не се разбие доста добре.

Последният стадий от тортата е да я сглобим.:)

Слагаме един блат в тавичката или формата, в която ще съхранявате тортата и мажем щедро със сметановия крем. Поръсваме с орехи и слагаме напълно малко боровинково сладко с една дребна лъжичка единствено на някои места.

След това слагаме втория блат и повтаряме процедурата до привършване на блатовете.

Последният блат също се намазва щедро с крем, само че при него се поръсва щедро с орехите - първо от горната страна и по-късно от всичките страни. Може да си помагате с ръчички, с цел да бъде поръсено добре.

Не се тормозете, в случай че кремът ви наподобява малко течен. Тортата се оставя най-малко 24 часа да престои в ледник, с цел да може кремът да попие в блатовете, защото не се сиропира и с цел да може да стегне кремът.

Тази неповторима орехова торта е доста ефирна, лесна и подобаваща, с цел да зарадвате околните си даже и без мотив.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР