Вкусно и полезно зеленчуково пюре, с което може да гарнирате

...
Вкусно и полезно зеленчуково пюре, с което може да гарнирате
Коментари Харесай

Пюре от коприва със зеленчуци

Вкусно и потребно зеленчуково пюре, с което може да гарнирате своето обичано ядене или да хапнете просто по този начин

Необходими Продукти

● коприва - 2 шепи пресни листа
● нахут - 5 с.л. сварен
● моркови - 2 бр.
● целина - 1/2 глава
● чесън - 2 ск.
● джоджен - 1 щипка
● зехтин
● сол

Начин на подготвяне

В тенджерка с вряща вода се пускат изплакнатите листа коприва. Работи се с ръкавици. Врят 10-15 минути и се изваждат с решетъчна лъжица в бездънен съд за пасиране.

Във врящата вода се пускат почистените и нарязани на едро моркови и обелената целина на части. На око морковите и целината би трябвало да са равно количество.

Копривата се посолява, подправя се с джоджен и се пасира. Изсипва се в купичка, а съдът за пасиране се изплаква, тъй като цветът на копривата е доста кондензиран. В него се пасира нахутът с малко зехтин /1-2 ч. л./. И той се изсипва в друга купичка.

След 15-20 минути морковите и целината би трябвало да са подготвени. Прехвърлят се в изпразнения съд за пасиране и с малко сол се пюрират.

Избират се стъклени чаши и се сглобява пюрето от коприва със зеленчуци: най-отдолу се поставят две лъжици от пасираните моркови и целина, реди се пласт от коприва, слой нахут, слой коприва. Завършва се с украса от цели нахутени зърна и морковче.

Красиво и приканващо за деца и възрастни. Пюрето е уместно за гарнитура, а за какво не и за здравословна следобедна закуска.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР