Вкусни домати – няколко важни тайни за отглеждането им Тайна

...
Вкусни домати – няколко важни тайни за отглеждането им Тайна
Коментари Харесай

Тайните за отглеждане на вкусни домати от опитни градинари – едри, сочни и богата реколта

Вкусни домати – няколко значими секрети за развъждането им

Тайна номер едно: доста светлинаДоматите би трябвало да бъдат засадени на място където ще получават доста слънчева светлина. Освен това, доматите не обичат скупчването. Най-подходящи за тях са южните скатове, предпазени от студени ветрове.

Тайна номер две: вярно поливанеДоматите би трябвало да се поливат вярно. Трябва да се помни, че влажността на почвата под домата би трябвало да бъде висока – минимум 85%, а влажността на въздуха би трябвало да е към 50-60%. За най-хубав резултат поливането не би трябвало да е постоянно, а несметно. Прекаляването също е неприятно – непотребната влага ще направи доматите по-воднисти и затова по-малко сладки!

Тайна номер три: “калиев перманганат ”Ако обичате по-сочните домати, тогава по време на цъфтежа можете да ги полеете с разтвор на калиев перманганат (2-3 грама на 10 литра вода).

Тайна номер четири: топла водаПоливайте доматите единствено с престояла вода, за предпочитане даже затоплена до 23/24 градуса. Може да добавите прегорял тор, компост или зелена тревна маса при утаяване на водата.

Тайна номер пет: график за торенеПодхранете доматите в ранен стадий, а по-късно би трябвало да се направи отмора, до момента в който се образуват завръзите. Факт е, че остатъкът от азотни торове забавя този развой. Когато се оформят завръзите продължете. Към водата за поливане можете да добавите 4 капки йод на кофа с вода. Поливането с вода един път седмично ще помогне на доматите да станат по-големи и да узреят малко по-рано!

Тайна номер шест за вкусни домати: сол и пепелЗа захарността опитните градинари предлагат да подхранвате растенията със солен разтвор и пепел (1 супена лъжица сол и чаша пепел на 10 литра вода) през интервала на плододаване. Достатъчно е да употребявате 0,5 л на корен.

Вижте още: Размножаване на фикуса с резници – елементарен способ

Тайна номер седем: сода и растително маслоЗа да не се разболяват доматите по време на растежа, би трябвало да ги пръскате с разтвор – 1 супена лъжица сода за самун плюс 1 супена лъжица растително масло плюс 1 ч. л. течен сапун и 3 таблетки аспирин, разводнен в топла вода. Добавете всички съставки към 5 литра вода и пръскайте на три седмици един път.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР