Вкусът на Средиземноморието на вашата трапеза - да ви е

...
Вкусът на Средиземноморието на вашата трапеза - да ви е
Коментари Харесай

Пълнен калмар със сос

Вкусът на Средиземноморието на вашата софра - да ви е сладко!

Необходими Продукти

● калмари - 1 бр. огромен
● масло - 100 гр.
● прясно мляко - 600 мл.
● кладница - 100 гр.
● кромид лук - 1 глава
● картофи - 2 бр.
● листа от репички - 2 връзки
● брашно - 1 с.л.
● сол
● черен пипер

Начин на подготвяне

За тази рецепта с калмари ще ви е нужен по-голям калмар. Дължината му би трябвало да е към 20-25 см. Толкова огромни калмари рядко се откриват в супермаркетите, само че в случай че се намирате на средиземноморското крайбрежие, не пропускайте опцията да изтичате до близкия рибен пазар, където ще можете да откриете разнообразни типове калмари.

Купете си повече, с цел да можете да се радвате на аромата на средиземноморската кухня, даже откакто се приберете вкъщи. Замразени, калмарите могат да се съхраняват до 6 месеца. Ако няма по какъв начин да откриете толкоз огромен калмар, може да употребявате няколко по-малки.

За начало, обелете картофите и ги нарежете на четвъртини отвесно. Сложете тенджера с вода на котлона и когато заври, варете картофите 7-8 мин. Почистете добре калмара и направете сечения по дължината му.

Поставете четвъртините картофи в процепите и закрепете и затворете от горната страна с клечки за зъби. Сложете в огнеупорна тенджера и сложете части масло върху калмара и към него. Сложете да се пече във фурната, до момента в който приготвяте соса. Фурната би трябвало да е загрята до 200 градуса.

Започваме със соса. Нарежете лука на ситни кубчета. В тенджера разтопете остатъка от маслото, или 50 грама, и сипете лука да се задуши. Посолете, с цел да си пусне соковете. Докато се задушава лукът, нарежете и кладницата и я прибавете в тенджерата.

Задушавайте и доливайте по малко вода понякога. Почистете и добре измийте листата от репички, нарежете ги на едро. Когато лукът и гъбите са добре задушени, прибавете листата от репички и задушете още 5 минути.

Сипете брашното, разбъркайте бързо и прибавете прясното мляко. Оставете на слаб огън да къкри 5 минути, до момента в който не се сгъсти добре, прибавете черен пипер. Извадете калмара от фурната, обърнете го на другата страна и залейте със соса. Сложете алуминиево фолио от горната страна и върнете пълнения калмар във фурната на 200 градуса за още 40 минути.

Намалете температурата на 180 градуса и печете още 20 минути. Сервирайте пълнения калмар със сос и го похапвайте топъл, до момента в който се наслаждавате!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР