Вкусът е едно отсетивата за човека. Той, заедно с обонянието,

...
Вкусът е едно отсетивата за човека. Той, заедно с обонянието,
Коментари Харесай

Развитие на сетивата при бебето - вкус


Вкусът е едно от

сетивата за индивида. Той, дружно с обонянието, са добре развити още при раждането на бебето.

Развитието на вкусовите усещания на човек стартира още вътреутробно. Някъде към 9-та гестационна седмица се образуват устната празнина и езикът, дружно с първите вкусови луковици. Това разрешава на бебето още преди раждането то да възприема разнообразни усети. По време на бременността плодът е заобиколен от амниотична течност. Той гълтам част от тази течност, която минава през храносмилателната му система. Съставът й е комплициран, само че се въздейства от това, с което се храни майката. Ето за какво бебето още вътреутробно може да „ усеща” другият състав на амниотичната течност, свързан от менюто на майката.

След раждането вкусовите рецептори на бебето са доста чувствителни . То разпознава най-добре сладкия

и киселия усет, като по този метод разграничава майчиното мляко. Вкусът и обонянието са свързани сетива. Това разрешава на бебето да се ориентира на коя страна да обърне главата си, с цел да бъде накърмено. Освен това то може да разграничи Вашата кърма от тази на друга майка.

Как се развива усетът в първата година?

След раждането последователно броят на вкусовите луковици се усилва, което разрешава на бебето да разпознава от ден на ден усети с течение на времето.

Новородено до 3 месечна възраст

Вкусът на бебето в интервала е доста сензитивен. Вкусови луковици се намират освен по езика, само че и по тонзилите и фаринкса. Бебето може да разграничи сладостен и кисел усет, като избира сладкия (какъвто е усетът на кърмата).

3 до 6 месечна възраст

В този интервал детето стартира да се пробва да слага разнообразни играчки и предмети в устата си. Това демонстрира, че то употребява езика си, с цел да изследва текстурите и усетите на предметите. На към 5 месечна възраст се развива и усетът към солено, т.е. детето към този момент може да разграничава солените храни. Това е обвързвано с началото на зареждането – бебето е готово да приема храна, друга от майчиното мляко.

6 до 12 месечна възраст

След започване на захранвеното бебето за първи път пробва усет, друг от майчината кърма или приспособеното мляко. То е съмнително и подхожда с съмнение към всяка нова храна, която пробва. Това може да направи процесът на зареждане сложен и по-продължителен. Причината е, че бебето към този момент има вкусови желания и може да хареса дадена храна, а изрично да откаже друга. Според някои учени една нова храна би трябвало да се предложи на бебето най-малко 8 пъти преди да решите, че то не я харесва.

Свързани публикации.. Как се построяват вкусовите привички на детето? 1 Вкусовите желания се предават през бременността 2 Език – мускулът, който вкусва храната (видео) 0

На 7-8 месечна възраст може да предложите на бебето храна, която да изяжда, употребявайки пръстите си. Това е нова опция за него да тренира вкусовите си въприятия и да пробва нови храни, като да вземем за пример някои плодове.

Наследява ли бебето вкусовите желания на родителите?

Формирането на усета зависи от доста фактори, единствено някои от които са наследствени. Вкусовете, които то е „ усещало” по време на вътреутробното развиване, след раждането са му познати и то ги избира. Това обаче не значи, че

то няма да хареса и новите за него храни, които му оферирате.

Бебетата са доста положителни имитатори. Те възприемат и повтарят извънредно добре отношението, което Вие имате към храната. Важно е да не показвате отрицателно отношение, изключително към здравословните храни. Така ще позволите на бебето самò да построи своите вкусови желания.

Разнообразието от усети, които детето усеща чрез майчината кърма, има отношение към вкусовите желания на бебето в бъдеще. Счита се, че колкото по-дълго се кърми детето, толкоз повече и разнообразни усети ще схване. Така като порасне то ще бъде по-малко капризно във връзка с хранителното меню. 3625
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР