ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Росен Чолов за

...
ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Росен Чолов за
Коментари Харесай

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Росен Чолов

ВКС върна за ново разглеждане делото против Росен Чолов за присъединяване в незаконен сговор и за набиране и потребление на хора за развратни дейности. Съдът върна на Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) за ново разглеждане от различен състав. Делото е формирано по тъжба на подсъдимия Росен Чолов против въззивната присъда, с която отчасти е анулирана присъдата от 2015 година на Специализирания углавен съд, отбелязва news.bg.

С първоинстанционната присъда подсъдимите са приети за невиновни: Росен Чолов да е управлявал проведена незаконна група (ОПГ) и в съучастничество с Пламен К. да е транспортирал група от хора и да ги е превел през границата на страната за да бъдат употребявани за развратни дейности, без значение от единодушието им, като действието е осъществено посредством обещаване на облаги. В значимата си част доводите на подсъдимия се споделят от правосъдния състав на Върховен касационен съд, който наред с тях установи и други позволени нарушавания на процесуалните правила, обуславящи анулация на постановения правосъден акт. На първо място, АСНС не е направил цялостна преценка на доказателствения материал с разискване на несъгласията и ясна позиция за тяхното превъзмогване.

Липсва доказателствен прочит и сравнение на несъмнено спорните и нуждаещи се от разискване в елементи гласни доказателствени средства, отнесени към останалите събрани от досъдебното произвеждане, съгласно Върховен касационен съд. Липсва и обикновено сравнение на уклончивите, било заради минало време или по други аргументи, в правосъдно съвещание показания на очевидците, от които би могла да се изведе теза за виновност на упрекнатото лице по възведените му обвинявания, съгласно висшите съдии. Липсата на претекстове в обсъжданата тенденция, отнасяща се и до основни за приложението на материалното право въпроси, съставлява нарушаване на процесуалните правила от категорията на безспорните. То рефлектира и върху правото на отбрана на подсъдимия, който не е в положение ясно и тъкмо да разбере правосъдната воля, с цел да ú се опълчи по подобаващ ред.

Допуснатото нарушаване не разрешава и на касационния съд да осъществя пълномощията си по инспекция на обжалваната присъда. Констатира и позволено нарушаване, изразяващо се в несъгласие сред претекстовете и диспозитива на атакуваната въззивна присъда във връзка с съответстващи за съставомерността на действието условия, каквото е интервалът на осъществяване на инкриминираната незаконна предприемчивост, както и във връзка с закононарушенията, които Росен Чолов и свидетелките Ралица Л. и Дияна П. са се сговорили да извършат. Няма и доказателства, че той е управлявал ОПГ. При новото разглеждане от АСНС установените нарушавания следва да бъдат отстранени, като в претекстовете на правосъдния акт се изложат ясни, поредни и безпротиворечиви съображения по обстоятелствата и по използваното право, упорстват висшите съдии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР